Κομισιόν για Ελλάδα: Τι κρύβει το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Την ανάγκη να αλλάξει επειγόντως παραγωγικό πρότυπο η ελληνική οικονομία, καταδεικνύουν τα στοιχεία και οι προβλέψεις που ανακοίνωσε την Παρασκευή η Κομισιόν.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Τα «καλά νέα» είναι ότι η Ελλάδα καταφέρνει να είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης (μετά την Κροατία) σε αύξηση επενδύσεων, το 2024 και στα επόμενα 2-3 χρόνια. Το πρόβλημα είναι ότι, για άλλη μια φορά, η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια Ευρώπης (μετά την Κύπρο) και στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών. Και το ζήτημα είναι, να μη χάσει η Ελλάδα την ευκαιρία, οι μεγάλες επενδύσεις που γίνονται στη χώρα, να καλύψουν το παραγωγικό χάσμα που διανοίγεται.

    Σε μεγάλο βαθμό, το επενδυτικό «μπουμ» που καταφέρνει η χώρα, απαιτεί και μεγάλες εισαγωγές μηχανημάτων ή πρώτων υλών κλπ από το εξωτερικό. Αυτό είναι ένα «ευχάριστο» πρόβλημα, αλλά ήδη ο επιχειρηματικός κόσμος συζητά και παίρνει πρωτοβουλίες για παρεμβάσεις και αλλαγές στην αγορά και στη φορολογία, ώστε να μπορεί η ελληνική παραγωγή ή μεταποίηση να καλύπτει «εκ των έσω» τις επενδυτικές και παραγωγικές ανάγκες της (δημιουργώντας μια νέα αγορά που θα μπορεί να τροφοδοτεί και τις εξαγωγές), χωρίς να απαιτούνται πάντοτε «έτοιμες λύσεις» από το εξωτερικό.

    Τα αριθμητικά δεδομένα που ανακοίνωσε η Κομισιόν, εντυπωσιάζουν:

    – Η Ελλάδα θα έχει φέτος την 6η μεγαλύτερη Ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (2,1% έναντι 5% η Μάλτα, 3,6% Κύπρος και Κροατία, 3% η Ισπανία, 2,2% Λιθουανία και Σλοβακία). Η ελληνική επίδοση είναι 2,5 φορές μεγαλύτερη από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, καθώς τουλάχιστον 5 χώρες παραμένουν σε ύφεση (ανάμεσά τους Γερμανία, Ολλανδία, Ιρλανδία κλπ).

    – Η Ελλάδα θα έχει φέτος αύξηση επενδύσεων 7,4%, την 2η μεγαλύτερη στην ΕΕ των 27. Μόνο η Κροατία θα έχει μεγαλύτερη με 9,1%. Πάνω από τις μισές χώρες έχουν μείωση επενδύσεων, ενώ οι υπόλοιπες ελάχιστη.

    Την ίδια ώρα όμως:

    – Το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας μας θα έχει έλλειμμα 7,1%, το 2ο μεγαλύτερο μετά της Κύπρου (9,2%). Αξιοσημείωτο: εξαγωγικές χώρες όπως Ιρλανδία, Ολλανδία, Γερμανία και άλλες, παρότι βρίσκονται σε ύφεση, θα έχουν μεγάλο πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών (13,6%, 11,1%, 7,1% αντίστοιχα). Ακόμα και αν έχουν υψηλό πληθωρισμό ή πτώση επενδύσεων, οι επιπτώσεις φαντάζουν ηπιότερες γιατί οι χώρες αυτές ήδη παράγουν και εξάγουν πολλά, καλύπτοντας εσωτερικές και εξωτερικές ανάγκες τους, με συνέπεια να μη διαρρέουν και υπερβολικά πολλά χρήματα εκτός συνόρων.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    – Η μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα είναι σημαντική (κάτω από 10% ήδη και συνολικά φέτος 2,4% για ολόκληρη τη χρονιά) και δεν φαντάζει εξωπραγματική σε μια Ευρώπη που είναι σε ύφεση (6,5% κατά μέσο όρο στην Ευρωζπωνη, με 1η την Ισπανία με 11,5%. Με την Ανάπτυξη που έχει η Ελλάδα όμως, η αργή μείωση της ανεργίας δείχνει ότι της λείπουν και χρειάζεται περισσότερες βιομηχανίες με έμφαση στην τεχνολογία, παραγωγικές δουλειές και ψηφιακές δεξιότητες των εργαζομένων της.

    Πέραν κάθε αμφιβολίας, η Κομισιόν πιστοποιεί την πρόοδο που έχει σημειωθεί ως τώρα στον μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας. Και προβλέπει ότι στο επόμενο διάστημα, όταν παρέλθει η διεθνής ύφεση, «η ανάκαμψη της εξωτερικής ζήτησης αναμένεται να ωφελήσει την ανάπτυξη των εξαγωγών, υποστηριζόμενη περαιτέρω από τα κέρδη ανταγωνιστικότητας κόστους που συσσωρεύτηκαν στο παρελθόν και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση των εξαγωγικών επιδόσεων».

    Ωστόσο τονίζει ότι και πάλι «η αύξηση των εισαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, δεδομένου του υψηλού εισαγωγικού περιεχομένου των επενδύσεων».

    Με αυτά τα δεδομένα πάντως, η Ελλάδα καταφέρνει φέτος να έχει εξυγιάνει σημαντικά τα δημόσια οικονομικά της, με δημοσιονομικό έλλειμμα μόλις 0,6% του ΑΕΠ και πρόβλεψη για 0,1% το 2025, την ώρα που «βουλιάζουν» σε ελλείμματα η Γερμανία (2,2% φέτος και 2,% το 2025), η Ολλανδία (0,2% φέτος και 1,9% του χρόνου), το Βέλγιο (4,6% φέτος και 4,9% το 2025). Ισοσκελισμένους ή πλεονασματικούς προϋπολογισμούς φέτος θα έχουν μόνον η Ιρλανδία (4,4%), η Κύπρος (3,5%), η Δανία (2,3%) και η Πορτογαλία (0,6%). Συνολικά η Ευρωζώνη θα έχει έλλειμμα 3% και 2,9% το 2025.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ουκρανικά drones «εξουδετερώνουν» Βορειοκορεάτες στρατιώτες και οι Ρώσοι τους καίνε για να μην αφήνουν ίχνη

    Χιλιάδες είναι οι Βορειοκορεάτες στρατιώτες που πολεμούν στο πλευρό...

    Φωκίων Ζαΐμης: Σημαντικά τα οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη από το έργο Growth4blue για την μπλε οικονομία

    Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η εναρκτήρια συνάντηση και η ενημερωτική...

    Ενημερωτική εκδήλωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για αγροδιατροφικά θέματα στο Δήμο Καλαβρύτων

    Ενημερωτική εκδήλωση για επίκαιρα αγροδιατροφικά θέματα πραγματοποίησε την Τετάρτη...

    ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ: Πάρκαρε… κάτω από τη μπάρα του τρένου και δείτε τι έπαθε

    Πάρκαρε το όχημά του... στο ύψος της μπάρας του...
    Best Shop