Κομισιόν: Μία από τις 8 χώρες που πήραν πράσινο φως για το Μεσοπρόθεσμο η Ελλάδα

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    H Ελλάδα ήταν μία από τις 20 χώρες που πήρε χθες από την Κομισιόν πράσινο φως για το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Διαρθρωτικό Πρόγραμμά της και μία από τις μόλις οκτώ χώρες της Ευρωζώνης με προϋπολογισμό που συμμορφώνεται πλήρως προς τις δημοσιονομικές συστάσεις της.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Παρόλα αυτά, σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής,  η μνημονιακή κληρονομιά και οι χρόνιες  αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να αποτελούν πηγή ανησυχίας για την Κομισιόν, που ανέδειξε στο πλαίσιο του χθεσινού Ευρωπαϊκού Εξαμήνου το υψηλό έλλειμμα του ισοζυγίου πληρωμών, καθυστερήσεις στις ρυθμίσεις κόκκινων δανείων, αποκλίσεις από τον στόχο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αργή υποχώρηση του πληθωρισμού, υστέρηση στην παραγωγικότητα.

    Ακόμη, μεταξύ των κινδύνων για το μέλλον, εκτός από το εξωτερικό περιβάλλον των πολέμων, αναφέρεται και η διαχείριση της μετάβασης στην περίοδο μετά το τέλος πληρωμών από το Ταμείο Ανάκαμψης. Ειδικότερα, στην πέμπτη μεταπρογραμματική αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας επισημαίνεται η στέρεη αναπτυξιακή προοπτική της χώρας με προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,1% φέτος, 2,3% το 2025 και 2,2% το 2026.

    Ωστόσο, η έκθεση προσθέτει ότι οι καθαρές εξαγωγές θα αποτελούν αρνητική παράμετρο στην ανάπτυξη, καθώς οι εισαγωγές αυξάνονται, μεταξύ άλλων για να καλύψουν τις ανάγκες των επενδύσεων σε κεφαλαιουχικά αγαθά.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Για τις τράπεζες, η αξιολόγηση επισημαίνει την συνεχιζόμενη κερδοφορία τους, όμως παρατηρεί ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στα κόκκινα δάνεια και μεταξύ άλλων στην δημιουργία του οργανισμού sales and leaseback, καθώς και στην εκκαθάριση του αποθέματος των υποθέσεων πτωχεύσεων καθώς και των κρατικών εγγυήσεων.  Επίσης, αναδεικνύει τη διαφορά των επιτοκίων καταθέσεων προθεσμίας μέχρι ενός έτους: 1,88% στην Ελλάδα έναντι 2,98% στην Ευρωζώνη κατά μέσον όρο.

    Στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου επισημαίνει ότι ενώ σχεδόν μηδενίστηκαν οι καθυστερήσεις στην έκδοση κύριων συντάξεων, αυξήθηκαν αυτές  στις πληρωμές εφάπαξ, καθώς και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου η απόκλιση από τον στόχο φαίνεται σημαντική, φτάνοντας στα 542 εκατ. ευρώ.

    Ο πληθωρισμός προβλέπεται να υποχωρήσει μόλις το 3% κατά μέσον όρο φέτος, με την Κομισιόν να προβλέπει ότι η αποκλιμάκωση θα είναι αργή, στο 2,4% το 2025 και στο 1,9% το 2026.

    Ως αιτίες για φέτος αναφέρονται οι τιμές των υπηρεσιών, η αύξηση στα τρόφιμα, εξαιτίας των πλημμυρών του προηγούμενου έτους, καθώς και η αύξηση στις τιμές του ηλεκτρισμού.

    Ακόμη επισημαίνει αδυναμία στην αγορά εργασίας, που εμποδίζουν την αύξηση της προσφοράς: αναντιστοιχία δεξιοτήτων με ανάγκες της αγοράς, σημαντικά φορολογικά αντικίνητρα, καθώς και έλλειψη υποδομών για την φροντίδα παιδιών και ηλικιωμένων.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Θα γίνει ΕΔΕ για το πώς ο άνδρας έφυγε από το περιπολικό και βούτηξε από τη Γέφυρα

    Εξελίξεις σε πολλά μέτωπα σημειώθηκαν γύρω από το σοβαρό...

    Από αστυνομικός της χρονιάς, κατηγορούμενη για το κύκλωμα που πουλούσε προστασία σε οίκους ανοχής και λέσχες

    Αποφοίτησε από τη Σχολή Αστυφυλάκων Διδυμοτείχου, υπηρέτησε στην Οικονομική Αστυνομική,...

    Δικαίωση για την Ελλάδα – Η ΕΕ ακύρωσε το εμπορικό σήμα «Turkaegean»

    Μετά από συντονισμένες ενέργειες του Υπουργείου Ανάπτυξης και του...
    Best Shop