Κόμμα Κασιδιάρη: Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ και το κρας τεστ του Μαΐου

    Ημερομηνία:

    Με την ευρεία πλειοψηφία που συναποτελούν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, η Βουλή ενέκρινε νέες δικλίδες ασφαλείας, με στόχο να μην επιτραπεί η συμμετοχή στις εκλογές εγκληματικών οργανώσεων υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος. Κατόπιν αυτού, κρίσιμο ορόσημο για να κριθεί η συμμετοχή ή όχι του κόμματος Κασιδιάρη στις εκλογές αναδεικνύεται η 5η Μαΐου, αφού έως τότε το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου θα πρέπει να λάβει επί του ζητήματος την απόφασή του, η οποία είναι σημαντική και ενόψει πιθανής δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης.

    Δικλίδες ασφαλείας με αποχή του ΣΥΡΙΖΑ

    Του Γιώργου Μπουρδάρα

    Με την ευρεία πλειοψηφία 178 μελών της εθνικής αντιπροσωπείας, που συναποτελούν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την ηχηρή αποχή του ΣΥΡΙΖΑ, τη στάση του οποίου καυτηρίασε σχεδόν το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων, η Βουλή ενέκρινε νέες δικλίδες ασφαλείας προκειμένου να μην επιτραπεί η συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές εγκληματικών οργανώσεων υπό τον μανδύα πολιτικού κόμματος, κάτι το οποίο επιδιώκει ο καταδικασθείς για συμμετοχή σε τέτοια οργάνωση Η. Κασιδιάρης.

    Η ψήφιση της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, που προβλέπει τη διαδικασία λήψης απόφασης συνολικά από το αρμόδιο τμήμα του Αρείου Πάγου, η οποία αναμένεται ως γνωστόν το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, προγραμματίστηκε στο πλαίσιο της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής πριν από τη διάλυσή της ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της 21ης Μαΐου.

    Εξαρχής ήταν εμφανές ότι την τελευταία αυτή συνεδρίαση της Βουλής θα αξιοποιούσε η αντιπολίτευση για μια εφ’ όλης της ύλης προεκλογική επίθεση στην κυβέρνηση, εκτός των άλλων και με αφορμή το γεγονός ότι το υπό συζήτηση νομοσχέδιο –στο οποίο εντάχθηκε και η επίμαχη νομοθετική ρύθμιση– αφορούσε διευθέτηση ζητημάτων αρμοδιότητας σχεδόν όλων των υπουργείων. Ωστόσο, αφενός η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να αρνηθεί θετική ψήφο στη διάταξη για το κόμμα Κασιδιάρη και αφετέρου η επιλογή των επιχειρημάτων με τα οποία ο κ. Τσίπρας αιτιολόγησε τη στάση αυτή, οδήγησε σε κυβερνητική αντεπίθεση.

    «Αναμέναμε ότι θα συναινούσε σε ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε», σχολίασε για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Οικονόμου.

    «Αναμέναμε ότι έστω και την τελευταία στιγμή θα συναινούσε στο να υψωθεί ένα τείχος απέναντι στη συμμετοχή εγκληματικής οργάνωσης στις εκλογές. Δεν το έκανε. Επέλεξε να μη σταθεί απέναντί τους. Και δεν ήταν η πρώτη φορά. Τον αφήνουμε στην κρίση των δημοκρατικών πολιτών», σχολίασε τη χθεσινή τοποθέτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης υποστήριξε με τρόπο καυστικό ότι «η βασική επιχειρηματολογία που πρόκειται να αναπτύξουν όσοι θίγονται από τη συγκεκριμένη ρύθμιση», δυστυχώς ακούστηκε εντός του Κοινοβουλίου από τον κ. Τσίπρα: «Θα πουν: είδατε τα ποσοστά να ανεβαίνουν και έπρεπε να φέρετε τη ρύθμιση, ότι υπάρχει κίνδυνος αντισυνταγματικότητας. Δεν είναι το μέτωπο με τον φασισμό το να υιοθετείς τα επιχειρήματα των φασιστών σε μια τέτοια διαδικασία».

    Από το ΠΑΣΟΚ σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας «κάνει τον Πόντιο Πιλάτο ψαρεύοντας στα θολά νερά» (Δημ. Μάντζιος, εκπρόσωπος Τύπου). «Σε αυτό το μείζον ζήτημα κρατήσαμε στάση που υπαγορεύεται από υψηλό αίσθημα δημοκρατικής ευθύνης.

    Ούτε στιγμή δεν διανοηθήκαμε να ασκήσουμε κομματική πολιτική. Εμείς λειτουργούμε αξιακά και θα κάνουμε τα πάντα ώστε να μην υπάρχει μέσα στη Βουλή εγκληματική οργάνωση με τον μανδύα πολιτικού κόμματος», είπε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Κ. Σκανδαλίδης. «Η δημοκρατία οφείλει να αυτοπροστατεύεται», τόνισε και η κ. Ευαγγελία Λιακούλη.

    Ως προς τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ευρύτερα για τα πολιτικά ζητήματα ενόψει των εκλογών, ο κ. Οικονόμου σχολίασε: «Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε σε ομιλία του, τα άπαντα των ψεμάτων που εκστομίζει όλη την τετραετία. Καταφεύγει σε αλλεπάλληλα ουρανομήκη ψέματα, γιατί δεν μπορεί να αντέξει την αλήθεια που τον συντρίβει ηθικά και πολιτικά. Η αλήθεια των γεγονότων δείχνει πόσο αποτυχημένος πρωθυπουργός υπήρξε».

    Κρίσιμη απόφαση με ορόσημο την 5η Μαΐου

    Της Ιωάννας Μάνδρου

    Μετά την ψήφιση της τροπολογίας που προβλέπει αυξημένη σύνθεση δικαστών που θα κρίνουν για τη νομιμότητα της συμμετοχής των πολιτικών κομμάτων στις επικείμενες εκλογές, η απόφαση του Αρείου Πάγου εστιάζεται στην κρίση των ανωτάτων δικαστικών για το κόμμα που ίδρυσε ο έγκλειστος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Ηλίας Κασιδιάρης.

    Με βάση τη νέα ρύθμιση, την απόφαση για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και για όλα τα κόμματα και τους πολιτικούς σχηματισμούς, θα λάβει το σύνολο των δικαστών του Α1 Tμήματος του Αρείου Πάγου. Πρόκειται για δεκαμελή δικαστική σύνθεση στην οποία μετά την παραίτηση του αντιπροέδρου του Τμήματος Χρήστου Τζανερίκου, θα προεδρεύσει η αρχαιότερη αρεοπαγίτης Ευδοξία Κιουπτσίδου. Η παραίτηση του αντιπροέδρου του Τμήματος, που υποβλήθηκε προχθές στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ήταν απότοκο της δημόσιας τοποθέτησης του κ. Τζανερίκου, ο οποίος χαρακτήρισε τη ρύθμιση που ψηφίστηκε χθες ως «πρωτοφανή παρέμβαση στον Αρειο Πάγο» και ως δηλωτική «της δυσπιστίας και της ελλείψεως εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του από την κυβέρνηση».

    Κόμμα Κασιδιάρη: Η αποχή του ΣΥΡΙΖΑ  και το κρας τεστ του Μαΐου-1

    Η δημόσια επίκριση για την εν λόγω ρύθμιση από τον κ. Τζανερίκο προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, τόσο σε πολιτικό όσο και σε νομικό επίπεδο, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να ζητάει άμεσα να απέχει ο εν λόγω ανώτατος δικαστικός από τα καθήκοντά του, ενώ ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, που κατέθεσε για λογαριασμό της κυβέρνησης την επίμαχη ρύθμιση, ανέφερε, απαντώντας στον αντιπρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου, ότι «η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές». Σε κάθε περίπτωση η παραίτηση Τζανερίκου επισπεύσθηκε και από το γεγονός ότι η δημόσια τοποθέτησή του προκάλεσε αντιδράσεις και μέσα στη Δικαιοσύνη.

    Στο Ανώτατο Δικαστήριο πλέον δρομολογούνται οι διαδικασίες για τον έλεγχο νομιμότητας που θα ασκήσει –όπως γίνεται πάντα– ο Αρειος Πάγος ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών. Η φετινή διαδικασία αποκτά πρόσθετο ενδιαφέρον, καθώς έχει ψηφιστεί νόμος που απαγορεύει σε καταδικασμένους για σειρά αδικημάτων, μεταξύ των οποίων και για εγκληματική οργάνωση, να μπορούν να μετάσχουν στις εκλογές. Η ρύθμιση, που στοχεύει στον αποκλεισμό των καταδικασμένων στελεχών της Χρυσής Αυγής, προβλέπει ότι η απαγόρευση συμμετοχής στις εκλογές ισχύει και όταν υπάρχει απλά πρωτόδικη καταδίκη, έστω κι αν αυτή δεν έχει καταστεί αμετάκλητη, όπως συμβαίνει με τα πρώην στελέχη της Χ.Α.

    Το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίστηκε από τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ θα κριθεί από τον Αρειο Πάγο, η απόφαση του οποίου αναμένεται με πολιτικό ενδιαφέρον, καθώς από αυτή θα εξαρτηθεί, όχι μόνον ο αποκλεισμός του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και η εκλογική τύχη του εν λόγω κόμματος ή άλλου πολιτικού μορφώματος ενόψει της πιθανότητας να διεξαχθούν και δεύτερες εκλογές.

    Δικαστικές πηγές δήλωναν στην «Κ» ότι η απόφαση του Αρείου Πάγου «οφείλει να είναι τεκμηριωμένη, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο, αν προσφύγει ο Ηλίας Κασιδιάρης ή άλλος από τον κομματικό σχηματισμό στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, να μην υπάρχει πιθανότητα καταδίκης της Ελλάδας».

    Η επόμενη μέρα της επικείμενης δικαστικής κρίσης απασχολεί ήδη ανώτατους δικαστικούς που μετέχουν στο Α1 Τμήμα ως προς τη νομική θεμελίωση που πρέπει να έχει η απόφασή τους. Πάντως, για μια ακόμη φορά η Δικαιοσύνη καλείται να κλείσει την πόρτα της Βουλής για καταδικασμένα στελέχη της Χρυσής Αυγής, που επιχειρούν να εισέλθουν στο Κοινοβούλιο. Η απόφαση του Αρείου Πάγου για το κόμμα Κασιδιάρη αναμένεται να έχει εκδοθεί το αργότερο έως τις 5 Μαΐου, ενώ αμέσως μετά το Πάσχα και πάντως έως την Πρωτομαγιά, όλα τα κόμματα οφείλουν να έχουν καταθέσει τα δικαιολογητικά τους.

    Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι με βάση την πρόσφατη νομοθεσία της κυβέρνησης, ο Αρειος Πάγος μπορεί και αυτεπάγγελτα να διερευνά τη νομιμότητα συμμετοχής ενός κόμματος στις εκλογές – και το σημαντικότερο: μπορούν διάφορες κρατικές υπηρεσίες, όπως η ΕΥΠ, να προσκομίζουν στοιχεία προκειμένου να αποδεικνύεται αν πίσω από κάποιον πολιτικό σχηματισμό κρύβονται καταδικασμένοι για ποινικά αδικήματα, για παράδειγμα έγκλειστοι της Χ.Α.

    «Ενα λάθος δεν διορθώνει ένα λάθος»

    Του Αντώνη Αντζολέτου

    Στην τελευταία του ομιλία στην Ολομέλεια πριν από τις εκλογές ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε την πλειοψηφία να υιοθετήσει έστω και την τελευταία στιγμή την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη. Οπως τόνισε, η λύση θα ήταν να μπει μια διάταξη που «θα ορίζει ότι δεν θα ανακηρύσσεται κόμμα εάν έχει και στις λίστες του καταδικασθέντες για εγκλήματα ρατσιστικά ή εγκλήματα που έχουν να κάνουν με τη νεοναζιστική ιδεολογία». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση πως προβαίνει σε «θεσμικές ακροβασίες που απειλούν να τροφοδοτήσουν την Ακροδεξιά», επισημαίνοντας προς την πλειοψηφία πως η προηγούμενη ρύθμιση που έφερε στη Βουλή ήταν αντισυνταγματική. «Ενα λάθος δεν διορθώνει ένα λάθος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

     

    Στο στόχαστρο του Αλέξη Τσίπρα μπήκε και η συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Χρήστο Τζανερίκο. «Ο κ. Γεραπετρίτης, ο πιο κοντινός υπουργός του πρωθυπουργού, ξεμονάχιαζε ανώτατους δικαστικούς, τον πρόεδρο του τμήματος και αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου σε καφενεία πέριξ του Μεγάρου Μαξίμου». Ζήτησε, μάλιστα, απαντήσεις για το εάν το ραντεβού έγινε επειδή η κυβέρνηση διαπίστωσε πως δεν έχει πλειοψηφία στο τμήμα. Εμπόδιο που προσπερνάει με την παρούσα τροπολογία. «Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα για μια Δημοκρατία», πρόσθεσε.

    Πίεση για το debate

    Η επόμενη κίνηση της Κουμουνδούρου, όσον αφορά το debate, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα είναι η επικοινωνία με το γραφείο του Κυριάκου Μητσοτάκη προκειμένου να βρεθεί ημερομηνία διεξαγωγής του. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πιέσει σε αυτή την κατεύθυνση και αυτό φάνηκε από την εισαγωγή της ομιλίας του στη Βουλή. «Θα περίμενε κανείς σε αυτή την τελευταία συνεδρίαση να έρθει ο κ. Μητσοτάκης. Να έρθει να υπερασπιστεί το έργο που έκανε η κυβέρνησή του τα τελευταία τέσσερα χρόνια». Με σκωπτική διάθεση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απευθυνόμενος προς τον Μάκη Βορίδη τον χαρακτήρισε «αξιόλογο ρήτορα» και πρότεινε «αφού ο πρωθυπουργός σαν τον διάβολο το λιβάνι αρνείται μια δημόσια τηλεοπτική αντιπαράθεση μαζί μου, να στείλει εσάς, καλά θα τα πάτε». Απλώνοντας τη «μαύρη βίβλο» της τετραετίας της κυβέρνησης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς: «Εάν επανεκλεγεί η Ν.Δ. δεν θα ιδιωτικοποιήσει μόνο το νερό, αλλά και τον αέρα που αναπνέουμε», είπε και κάλεσε την πλειοψηφία να ψηφίσει την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την επαναφορά των μετοχών της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο Δημόσιο. Στο επίκεντρο της κριτικής του βρέθηκαν, επίσης, η επιβολή φορολογίας σε αδυνάμους, οι περιορισμένες επενδύσεις, η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η κατάργηση της 13ης σύνταξης, η κατάρρευση του ΕΣΥ στην πανδημία, η πανεπιστημιακή αστυνομία, το δυστύχημα των Τεμπών αλλά και οι υποκλοπές της ΕΥΠ.

    Διμέτωπη επίθεση από Κουτσούμπα

    Του Γιώργου Μπουρδάρα

    Με διμέτωπο απέναντι σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ, συχνά και με αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ, τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης έκλεισαν χθες τον κύκλο των παρεμβάσεών τους στη Βουλή πριν από τις εκλογές.

    «Οι συγκλίσεις σας στα κρίσιμα ζητήματα αποτυπώνονται και στα ψηφοδέλτια των κομμάτων που ανακοινώνονται, όπου εδώ πραγματικά “χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα”. Πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πρώην κορυφαίους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ. Μερικούς μήνες πριν ο υπουργός Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ παραλίγο να αναλάβει υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ν.Δ. Χώρια, που πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κάθισαν δίπλα στους υπουργούς της κυβέρνησης της Ν.Δ.», είπε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ως προς την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη: «Η δράση των φασιστικών, ναζιστικών, εγκληματικών μορφωμάτων, με όποιο μανδύα κι αν αυτά εμφανίζονται, δεν είναι απλά μια εκκρεμότητα που κλείνει με νομοθετικές ρυθμίσεις και μάλιστα γενικευμένα αντιδραστικές και επικίνδυνες».

    Γι’ αυτό το ζήτημα ο πρόεδρος της Ελλ. Λύσης, Κυρ. Βελόπουλος, σημείωσε: «Δεν αλλάζεις τη δημοκρατία με νόμους και τροπολογίες, δεν φοβάται η δημοκρατία, δεν βρωμίζουμε τη δημοκρατία».

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, αφού είπε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να γίνει συνεργός «στην ηρωοποίηση του Κασιδιάρη και των λοιπών ναζί», πρόσθεσε αναφερόμενος στον κ. Τσίπρα ότι «θέλει να τον ξανακάνουμε πρωθυπουργό» και στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πως θέλουν «απελπισμένα υπουργικά αυτοκίνητα και υπουργικούς θώκους».

     

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Δρακόντεια μέτρα για το Πολυτεχνείο

    «Πονοκέφαλο» προκαλεί στην τοπική ΕΛ.ΑΣ. η επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου...

    Η Ferrari θα κάνει την 296 GTB πιο «πισταδόρικη» και απόλυτη

    Η 296 GTB δεν διαφέρει πολύ, κι ας τροφοδοτείται από έναν twin-turbo...

    Ξέρετε ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη σος και στο ντρέσινγκ;

    H σος και το ντρέσινγκ είναι δύο όροι που συχνά προκαλούν...

    Βρισηίδα Ανδριώτου: Δεν θα πω στην τηλεόραση τι είναι αυτό που λείπει από τη σχέση μου με τον Σπύρο Μαρτίκα

    Η Βρισηίδα Ανδριώτου μίλησε για τη σχέση της με τον Σπύρο Μαρτίκα,...
    Best Shop