Αλλαγές ως προς τον τρόπο εκχώρησης αδειών για την εκμετάλλευση των δημόσιων παραλιών της Ιταλίας προωθεί ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι, γεγονός που έχει ανησυχήσει επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτές εδώ και πολλά χρόνια, παρέχοντας υπηρεσίες σε όσους τις επισκέπτονται. Οπως μεταδίδει σε εκτενές ρεπορτάζ η βρετανική εφημερίδα Financial Times, ο κ. Ντράγκι, προκειμένου να δώσει λύση στην αντιπαράθεση μεταξύ Ρώμης και Βρυξελλών για την εκμετάλλευση των παραλιών, συμφώνησε να λήξει τις συμβάσεις παραχώρησης από το επόμενο έτος και να εκκινήσει καινούργιο διαγωνισμό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να κατευνάσει τα παράπονα της Ε.Ε. γύρω από την έλλειψη διαφάνειας στην παραχώρηση των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης των παραλιών, ενώ την ίδια στιγμή θα δημιουργήσει και τις συνθήκες ενός δίκαιου ανταγωνισμού σχετικά με τη διαχείριση κορυφαίων παραλιών της χώρας. Παράλληλα, θα δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να αντλήσει έσοδα από την ιδιωτική χρήση των δημόσιων παραλιών.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση πιέζει τη Ρώμη σχετικά με την έλλειψη διαφάνειας στο καθεστώς εκμετάλλευσης των παραλιών.
Ο Γκαμπριέλ ντι Σιένα διατηρεί μια οικογενειακή επιχείρηση εστίασης και παρέχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και άλλες υπηρεσίες σε όσους επισκέπτονται στην παραλία Οστρια έξω από τη Ρώμη. Ο ίδιος μαζί με τα δύο του ξαδέλφια –η τρίτη γενιά που αναλαμβάνει τα ηνία της επιχείρησης, η οποία ιδρύθηκε το 1964– φοβούνται πως θα χάσουν την επιχείρηση που τους βοήθησε να ζήσουν εδώ και πολλά χρόνια. «Είναι σαν να χάνεις το παιδί σου ή τον γιο σου», δηλώνει ο ίδιος μιλώντας στους FT. «H άδεια αυτή ήταν για μία ζωή, και τώρα όλα έχουν αλλάξει. Θα έρθουν εδώ μεγάλες επιχειρήσεις και θα απλώσουν τα δίχτυα τους παντού. Μία οικογένεια σαν τη δική μας δεν έχει πολλά λεφτά. Οι πολυεθνικές, από την άλλη, έχουν χρήματα για να αγοράσουν τα πάντα». Οι περίπου 30.000 άδειες –που αφορούν από μικρούς χώρους παροχής υπηρεσιών μέχρι και πολυτελή resort– καλύπτουν περίπου το 60% της ακτογραμμής κάθε χρόνο, προσφέροντας ομπρέλες αλλά και ξαπλώστρες.
Πολλές από τις επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται εδώ και πολλά χρονιά και κάποιες πέρασαν από τη µία οικογένεια στην άλλη. Η Μαρίνα Λάλι, πρόεδρος της οµοσπονδίας επιχειρηµατιών του τουριστικού κλάδου, αναφέρει πως οι επιχειρήσεις είναι ζωτικής σηµασίας για την οικονοµία που παράγεται µέσα από την εκµετάλλευση των παραλιών. «Αυτό που ισχύει είναι πως οι τουρίστες θέλουν να έχουν στην παραλία τα πάντα έτοιµα», λέει στους Financial Times η κ. Λάλι, η οποία διατηρεί ένα ξενοδοχείο 70 κλινών κοντά στη θάλασσα, µε 500 ξαπλώστρες και 189 µεγάλες οµπρέλες, στη νότια Ιταλία. «Yπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να φέρνουν στην παραλία τη δική τους οµπρέλα, ωστόσο αυτοί αποτελούν τη µειοψηφία». «Αυτή είναι η δική µας παράδοση, η οικονοµία µας και οι τουρίστες µας», προσέθεσε η ίδια. «∆εν γνωρίζω γιατί πρέπει να αλλάξουµε αυτόν τον τρόπο ζωής». Ηδη, οι άδειες εκµετάλλευσης των παραλιών στην Ιταλία έχουν αποτελέσει αντικείµενο διαφωνίας και αντιπαράθεσης. Το περιβαλλοντικό κίνηµα Legambiente υποστηρίζει πως οι επιχειρήσεις εµποδίζουν τη δηµόσια πρόσβαση σε ένα πολύτιµο φυσικό περιβάλλον και ότι έχουν ιδιωτικοποιήσει δηµόσιες παραλίες, διαβρώνοντας την ακτογραµµή. Την ίδια στιγµή, θεωρούν ότι δεν αποφέρουν ιδιαίτερα µεγάλα έσοδα για το κράτος. Σύµφωνα µε την Ε.Ε., οι επιχειρήσεις παραβιάζουν το δικαίωµα της χώρας να διασφαλίζει πως οι άδειες για τη διαχείριση σπάνιων φυσικών πόρων θα πρέπει να παραχωρούνται για περιορισµένη διάρκεια και µέσα από µια ανοιχτή και δηµόσια διαδικασία επιλογής, βασισµένη σε διαφανή και αντικειµενικά κριτήρια». Από την πλευρά τους, όπως υπενθυµίζουν οι FT, οι ιδιοκτήτες των παραλιακών εγκαταστάσεων έχουν αντισταθεί εδώ και αρκετό καιρό στα καλέσµατα των Βρυξελλών για πιο ευρύ ιδιωτικό διαγωνισµό σχετικά µε την εκµετάλλευση προσοδοφόρων ιταλικών παραλιών.