Η συμπλήρωση 8.5 ωρών ύπνου κατά μέσο όρο οδηγεί στην πρόσληψη 270 λιγότερων θερμίδων την ημέρα, σύμφωνα με νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, αποτελώντας έτσι έναν πολύ σημαντικό τρόπο αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.
Στην κλινική μελέτη, που πραγματοποίησε η επικεφαλής των ερευνητών Esra Tasali, MD, Διευθύντρια της κλινικής ύπνου του Σικάγο και οι συνάδελφοί της από το Πανεπιστήμιο του Wisconsin–Madison, συμμετείχαν 80 ενήλικες στους οποίους μετρήθηκαν οι ώρες ύπνου, αλλά και το διαιτολόγιο που ακολούθησαν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Οι επιστήμονες βρήκαν πως οι νέοι με αυξημένο βάρος και μέσο όρο ύπνου τις 6,5 ώρες τη νύχτα, κατάφεραν να αυξήσουν τη διάρκεια του ύπνου τους μετά από μία προσωποποιημένη συνεδρία ύπνου. Οι παρεμβάσεις που έγιναν στον ύπνο των συμμετεχόντων είχαν ως στόχο να αυξήσουν τις ώρες του ύπνου τους στις 8.5 και αυτό οδήγησε στη συνολική πρόσληψη 270 λιγότερων θερμίδων. Η έρευνα διήρκησε συνολικά 4 εβδομάδες, με τις δύο πρώτες να περιλαμβάνουν ενημέρωση και συζήτηση γύρω από τα ζητήματα του ύπνου και της πρόσληψης θερμίδων και τις άλλες δύο να περιλαμβάνουν τον έλεγχο των επιδράσεων από τις παρεμβάσεις στον ύπνο των συμμετεχόντων.
«Μέσα στα χρόνια, είδαμε ότι ο περιορισμός του ύπνου έχει επίδραση στη ρύθμιση της όρεξης που οδηγεί αντίστοιχα σε αυξημένη πρόσληψη τροφής και συνεπώς θέτει σε κίνδυνο το άτομο για αύξηση του βάρους του με την πάροδο του χρόνου», δήλωσε ο Tasali. «Οι περισσότερες μελέτες σχετικά με το θέμα είναι εργαστηριακές, βραχύβιες, για μερικές ημέρες και η πρόσληψη της τροφής μετράται από το πόσο καταναλώνουν οι συμμετέχοντες από μία συγκεκριμένη προσφερόμενη δίαιτα. Στη δική μας, διαχειριστήκαμε μόνο τον ύπνο χωρίς να καταγραφούν τα τρόφιμα, με αποτέλεσμα οι συμμετέχοντες να τρωνε ό,τι ήθελαν» συμπλήρωσε ο ίδιος.
Μετά από μία μόνο συνεδρία συμβουλευτικής, οι συμμετέχοντες αύξησαν τη μέση διάρκεια του ύπνου του κατά πάνω από μία ώρα τη νύχτα. Παρά το γεγονός ότι δεν είχαν καθοριστεί άλλες αλλαγές στον τρόπο ζωής τους, οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων είχαν μεγάλη μείωση στις ποσότητες που κατανάλωναν, με ορισμένους μάλιστα να καταναλώνουν έως και 500 θερμίδες λιγότερες την ημέρα.
Συνολικά πάντως οι συμμετέχοντες που αύξησαν τη διάρκεια του ύπνου τους κατάφεραν να μειώσουν την πρόσληψη θερμίδων κατά περίπου 270 την ημέρα- κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί ως 12 κιλά απώλεια βάρους σε βάθος τριών ετών, αν φυσικά παρέμεναν ίδιες οι συνήθεις του ατόμου.
Επιπλέον οι ερευνητές φρόντισαν να απομακρύνουν κάθε ηλεκτρονική συσκευή από τους συμμετέχοντες πριν πέσουν για ύπνο, γεγονός που φαίνεται πως επηρέασε το αποτέλεσμα.
«Πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά για να βρουν τρόπους να μειώσουν τη θερμιδική πρόσληψη για να χάσουν βάρος. Απλά και μόνο με το να κοιμάστε περισσότερο, θα μπορέσετε να τη μειώσετε σημαντικά» τόνισε ο Tasali υποστηρίζοντας πως τέτοιες έρευνες μπορούν να αποτελέσουν ώθηση σε νέες μεγαλύτερες έρευνες για τον έλεγχο του βάρους, ώστε να διαπιστωθεί αν η επέκταση του ύπνου μπορεί να υποστηρίξει πρόγραμματα απώλειας βάρους και να βοηθήσει στην πρόσληψη ή την αναστροφή της παχυσαρκίας.