Κορωνοϊός: Ανησυχία για περισσότερα κρούσματα ενόψει παρελάσεων – Τι έδειξε μελέτη του ΕΚΠΑ για τον εμβολιασμό

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με μεγάλη αύξηση στον αριθμό των νέων διαγνώσεων της COVID-19 αλλά και με υψηλό αριθμό θανάτων ασθενών που είχαν προσβληθεί από τη νόσο ξεκίνησε η τελευταία και δύσκολη επιδημιολογικά, λόγω των παρελάσεων, εβδομάδα του Οκτωβρίου. Χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 3.937 νέα κρούσματα –τα περισσότερα σε μία ημέρα που έχουν καταγραφεί από τα μέσα Αυγούστου– σε σύνολο 76.793 εργαστηριακών ελέγχων, δηλαδή ποσοστό θετικότητας 5,1%. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 54, που επίσης αποτελεί τον υψηλότερο αριθμό απωλειών σε αυτή τη φάση της επιδημίας. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 354 ασθενείς. Από τα νέα κρούσματα, 710 εντοπίστηκαν στην Αττική, 623 στη Θεσσαλονίκη, 273 στη Λάρισα, ενώ τριψήφιος αριθμός διαγνώσεων καταγράφηκε και σε Μαγνησία (180), Ημαθία (164), Πιερία (133), Εβρο (118), Αχαΐα (115) και Σέρρες (105).

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Ο εμβολιασμός έναντι του SARS-CoV-2 παρέχει υψηλή προστασία και έναντι του στελέχους «Δέλτα», ενώ ειδικά στα άτομα που έχουν νοσήσει και έχουν λάβει και μία δόση του εμβολίου, η προστασία έναντι του στελέχους «Δέλτα» είναι πλήρης. Αυτό κατέδειξαν και τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στον ελληνικό πληθυσμό σχετικά με την ανοσολογική απόκριση μετά τον εμβολιασμό έναντι του αρχικού στελέχους του κορωνοϊού (στέλεχος της Γουχάν) αλλά και των παραλλαγών του. Στη μελέτη του ΕΚΠΑ οι ερευνητές μέτρησαν το μέγεθος και το εύρος των αντισωμάτων έναντι της πρωτεΐνης Spike του κορωνοϊού και την εξουδετερωτική ικανότητά τους έναντι του αρχικού στελέχους του ιού και τριών παραλλαγών του (βρετανική, νοτιοαφρικανική και «Δέλτα»).

    Σε τρεις ομάδες εθελοντών

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND

    Ο εμβολιασμός παρέχει υψηλή προστασία έναντι και του στελέχους «Δέλτα», σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα μελέτης του ΕΚΠΑ.

    Οι μετρήσεις έγιναν σε τρεις ομάδες εθελοντών (υγιείς λήπτες δύο δόσεων, ασθενείς που ανέρρωσαν και έλαβαν μία δόση εμβολίου και άτομα με ανοσία έπειτα από λοίμωξη). Και στις τρεις ομάδες που μελετήθηκαν παρατηρήθηκε ισχυρή αντισωματική ανάπτυξη έναντι της πρωτεΐνης του αρχικού στελέχους. Από τη μελέτη φάνηκε ότι τα άτομα με υψηλούς τίτλους εξουδετερωτικών αντισωμάτων κατά του αρχικού στελέχους εξουδετερώνουν και το στέλεχος «Δέλτα».

    Ωστόσο, βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των τριών ομάδων που μελετήθηκαν. Ετσι, τα εξουδετερωτικά αντισώματα που παράγονται με τον εμβολιασμό έχουν 20% μικρότερη αποτελεσματικότητα έναντι του στελέχους «Δέλτα», ενώ, αντίθετα, τα αντισώματα που προκαλούνται από τη λοίμωξη έχουν καλύτερη λειτουργία εξουδετέρωσης του στελέχους «Δέλτα». Ο εμβολιασμός όσων ανέρρωσαν από COVID-19 ήταν σε θέση να αυξήσει το επίπεδο και να διατηρήσει το εύρος της εξουδετέρωσης των αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής «Δέλτα», παρέχοντας πλήρη προστασία από τον μεταλλαγμένο ιό.

    Σημειώνεται ότι η μελέτη έγινε από καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ (συντονιστές: Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος) σε συνεργασία με την ομάδα ρετροϊών του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ (καθηγητές Γεώργιος Παυλάκης και Barbara Felber).

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Παιανία: Γυναίκα προσποιούμενη την πελάτισσα αφαίρεσε 600 ευρώ από καφετέρια

    Σε βίντεο που δημοσιεύει η ΕΡΤ, αποτυπώνεται η κλοπή...

    Στη φυλακή ο πατέρας που κατηγορείται ότι ασελγούσε επί δύο χρόνια στην 13χρονη κόρη του

    Προσωρινά κρατούμενος, με τη σύμφωνη γνώμη Εισαγγελέα κι Ανακρίτριας,...

    «Καμπανάκι» από τον Guardian: Στην Ελλάδα έφτασαν πάνω από 13.000 ανήλικοι πρόσφυγες το 2024

    Για μία ανθρωπιστική κρίση που αφορά τους ανήλικους πρόσφυγες...
    Best Shop