flamis.gr

Κορωνοϊός: «Εύθραυστη» η εικόνα της χώρας – Πόσο προστατεύει η πρώτη δόση του εμβολίου;

Συνεχίζεται η μάχη (και) της χώρας μας με τον κορωνοϊό και παράλληλα η εθνική εκστρατεία εμβολιασμού για τη θωράκιση των πολιτών έναντι του αόρατου, επίμονου, πλέον δε και μεταλλαγμένου, «εχθρού».

Χθες καταγράφηκε ένας από τους χαμηλότερους αριθμούς τεστ για τον κορωνοϊό (9.394 από τα οποία επιβεβαιώθηκαν 436 κρούσματα) και αριθμός ρεκόρ στους ημερήσιους εμβολιασμούς (έγιναν 19.989 εμβόλια), αριθμοί που αποτυπώνουν τις σύνθετες «επιχειρήσεις» που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διαφορετικά μέτωπα, αλλά με κοινό στόχο τον έλεγχο του κορωνοϊού.

Η επιδημιολογική εικόνα φαινόταν σταθεροποιημένη σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, όμως τα διαθέσιμα στοιχεία των τελευταίων τριών ημερών δείχνουν ότι στην ούτως ή άλλως εύθραυστη αυτή εικόνα αρχίζουν να εμφανίζονται λεπτές ρωγμές. Τα κρούσματα που καταγράφηκαν δείχνουν άνοδο συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα των αντίστοιχων ημερών της περασμένης εβδομάδας. Χθες από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοινώθηκαν 436 κρούσματα (τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου τα κρούσματα ήταν 320), την περασμένη Κυριακή ήταν 334 και την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 237, ενώ το Σάββατο 23 Ιανουαρίου ήταν 605, 95 περισσότερα από εκείνα που είχαν καταγραφεί το Σάββατο 16 Ιανουαρίου.

Το γεγονός ότι στην Αττική συγκεντρώνονται καθημερινά σχεδόν τα μισά από τα θετικά κρούσματα κορωνοϊού και οι εισαγωγές ασθενών με λοίμωξη covid-19 στα νοσοκομεία παραμένει ένα… σταθερό πλην καθόλου καθησυχαστικό δεδομένο της επιδημίας. Αργός παραμένει ο ρυθμός υποχώρησης των διασωληνωμένων ασθενών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με 286 ανθρώπους να δίνουν σκληρή μάχη μέσα σε αυτές.

Παρότι χρειάζονται δεδομένα τουλάχιστον επτά ημερών, φαίνεται να διαμορφώνεται ανοδική τάση στον αριθμό των κρουσμάτων. Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων και κυβέρνηση βρίσκονται σε επιφυλακή, καθώς έχουν συσχετίσει τη σταθερή πορεία της επιδημίας με τη σταδιακή άρση των μέτρων. Η φράση «εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέψουν» έχει ακουστεί σε όλους τους τόνους από επιστήμονες και κυβερνητικούς αξιωματούχους στις αναφορές τους για την αποκλιμάκωση των μέτρων και το χρονοδιάγραμμα της άρσης των περιορισμών. Το άνοιγμα του λιανεμπορίου βασίστηκε σε αυτήν ακριβώς τη σταθεροποιημένη επιδημιολογική εικόνα, ενώ με τα δεδομένα της πρώτης εβδομάδας λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων δόθηκε το πράσινο φως και για την επιστροφή των μαθητών στα γυμνάσια και τα λύκεια από την ερχόμενη Δευτέρα, 1η Φεβρουαρίου. Πλέον όμως ανοίγει και πάλι το ενδεχόμενο των ανατροπών και του επανασχεδιασμού της επιστροφής στη μερική κανονικότητα.

Οι μεταλλάξεις

Ως αέναο πόλεμο των ανθρώπων με τους ιούς, που δεν έχει τέλος, μόνο ανακωχές, χαρακτήρισε τις μεταλλάξεις, η ομότιμη καθηγήτρια Παιδιατρικής, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, αναφερόμενη στη βρετανική μετάλλαξη, κατά την τακτική εβδομαδιαία ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, στο υπουργείο Υγείας.

«Τα εμβόλια κατά της covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζονται από τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού του Ηνωμένου Βασιλείου και της Νότιας Αφρικής. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, πως εφησυχάζουμε. Γι’ αυτό λειτουργεί και το εθνικό δίκτυο παρακολούθησης μεταλλάξεων. Δεν διακυβεύεται η αποτελεσματικότητα του εμβολίου με τις μεταλλάξεις» τόνισε η κυρία Θεοδωρίδου, προσθέτοντας πως οι μεταλλάξεις του νέου κορωνοϊού είναι πιο αργές από εκείνες του ιού της γρίπης.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, από τους εμβολιασμούς που έχουν διενεργηθεί μέχρι σήμερα στη χώρα μας δεν έχουν προκύψει ανεπιθύμητες ενέργειες.

Συνολικά, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), υπεύθυνος για το επιχειρησιακό σχέδιο του εμβολιασμού, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, έχουν εμβολιαστεί περισσότερα από 69.000 άτομα ηλικίας άνω των 85 χρόνων, περισσότεροι από 88.000 υγειονομικοί ΕΣΥ και ιδιωτικού και 10.700 φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Από αυτούς, οι 168.900 έχουν λάβει την πρώτη δόση και άλλοι 7.880 έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Επίσης, συνολικά έχουν κλειστεί 649.000 ραντεβού για εμβολιασμό, με τα 404.000 να αφορούν ραντεβού για τη δεύτερη δόση.

emvoliasmos

 

Comments are closed.