Κορονοϊός: Μόλυνση σε παιδιά με καρκίνο – Τα στοιχεία νέας μελέτης

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Αν και τα παγκόσμια δεδομένα έχουν καταδείξει την ηπιότερη πορεία της SARS–CoV-2 λοίμωξης στον παιδιατρικό πληθυσμό, ειδικές κατηγορίες ασθενών, όπως τα παιδιά με νεοπλασματικά νοσήματα παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση με κορονοϊό.

    Ο Καθηγητής Παιδιατρικής – Παιδιατρικής Αιματολογίας-Ογκολογίας Αντώνης Καττάμης και η Επιστημονικός Συνεργάτης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σπυριδούλα Χατζηνικολάου αναφέρουν ότι σε πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Oncology με τίτλο ‘ Characteristics, Effects, and Outcomes of SARS–CoV-2 infection in Pediatric Patients with Cancer’ μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά, η ανταπόκριση στη θεραπεία και η πορεία των παιδιατρικών ογκολογικών ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον ιό SARS-CoV-2.

    Πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης 917 παιδιατρικών ασθενών ηλικίας μικρότερης από τα 21 έτη με αιματολογική κακοήθεια ή συμπαγή όγκο, οι οποίοι λάμβαναν αντικαρκινική αγωγή και μολύνθηκαν από τον SΑRS-CoV-2 από την αρχή της πανδημίας μέχρι το Φεβρουάριο του 2021.

    ΕΣΥ-νοσοκομείο

    Η μέση ηλικία των ασθενών που μολύνθηκαν ήταν τα 10,8 έτη, το 92,0% είχαν λάβει αντικαρκινική αγωγή μέχρι και 90 ημέρες πριν από τη διάγνωση της λοίμωξης και το 32% του πληθυσμού έπασχε από συννοσηρότητες οι οποίες δεν είχαν σχέση με τον καρκίνο.

    Από τα αποτελέσματα της μελέτης, σημαντικό είναι να αναφερθεί πως συμπτωματική λοίμωξη εμφάνισε το 64.1 % , με τους αιματολογικούς ασθενείς να βρίσκονται σε σχετικά μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης συμπτωμάτων από ότι οι ασθενείς με συμπαγή όγκο (67.3% έναντί του 58.0%) . Από τα συμπτωματικά παιδιά, το 31,2% νοσηλεύθηκαν, 10,9% χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της νοσηλείας, 9,2% εισήχθησαν σε ΜΕΘ και το 1,6% έχασε τη ζωή του λόγω SARS-CoV-2, αποδεικνύοντας τη σοβαρότερη πορεία της λοίμωξης σε παιδιά με καρκίνο συγκριτικά με το γενικό παιδιατρικό πληθυσμό.

    Ασθενείς με συννοσηρότητες παρουσίασαν δυσμενέστερη κλινική πορεία ( αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας) καθώς επίσης και ασθενείς άνω των 11 ετών με αιματολογική κακοήθεια (adjusted RR = 1.6, 95% CI = 1.3–2.1) και συνοδό ουδετεροπενία ( με απόλυτο αριθμό ουδετερόφιλων 0 – 499/μL )

    Συμπερασματικά, τα αποτελέσματα της μελέτης αυτής προσφέρουν σημαντικές πληροφορίες όσον αφορά στη διαχείριση των παιδιατρικών ασθενών είτε σε εξωτερική βάση είτε εντός του νοσοκομείου. Θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καθοδήγηση των οικογενειών ως προς τον κίνδυνο λοίμωξης των παιδιών αλλά και της κοινότητας όσον αφορά την προτεραιοποίηση στον εμβολιασμό σε συγκεκριμένους παιδιατρικούς πληθυσμούς.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    BRICS εναντίον Τραμπ: Η επόμενη μάχη για την παγκόσμια οικονομική κυριαρχία

    Ο νέος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε δασμούς 100% κατά των χωρών...

    25 τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες

    Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό του...

    Πάτρα: Φιλολογικό Βραδινό με καλεσμένο ομιλητή τον μηχανικό και πεζογράφο Βασίλη Χριστόπουλο

    Η Εταιρεία Λογοτεχνών Νοτιοδυτικής Ελλάδος και η Στέγη Γραμμάτων...

    Το ψωμί δεν μουχλιάζει ούτε μπαγιατεύει για 14 ημέρες αν διατηρηθεί στο σωστό σημείο

    Το ψωμί είναι ένα βασικό στοιχείο σε πολλά νοικοκυριά, αλλά τις...
    Best Shop