Κορωνοϊός: Οι μάσκες μας δυσκολεύουν πολύ – Και δεν εννοούμε την αναπνοή

    Ημερομηνία:

    Η προσωπαγνωσία αποτελεί μια σπάνια διαταραχή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Αν και η συγκεκριμένη διαταραχή δεν αποτελεί απότοκο της πανδημίας, φαίνεται πως η καθημερινή χρήση της μάσκας επιτελεί παρόμοιο έργο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφού συχνά δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε οικεία πρόσωπα στις τυχαίες συναντήσεις.

    Η σχετική έρευνα, στην οποία περίπου 500 εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν πρόσωπα με μάσκα ή χωρίς σε μια online διαδικασία, δημοσιεύεται στο Scientific Reports.

    Όπως έδειξαν τα ευρήματα, η μάσκα μείωσε κατά 15% τις πιθανότητες αναγνώρισης ενός προσώπου, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν ότι οι μάσκες παρεμβαίνουν στη διαδικασία ταυτοποίησης ενός ατόμου από τη συνολική εικόνα του προσώπου του, ωθώντας τους ανθρώπους να επεξεργαστούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια ή τα ζυγωματικά, μια διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο και αποδίδει λιγότερο ακριβή αποτελέσματα.

    Το φαινόμενο που για αρκετούς έχει επιβεβαιώσει η εμπειρία, εξηγούν οι ερευνητές Tzvi Ganel και Erez Freud, διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Πρόσληψης και Λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ και Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο αντίστοιχα: «τα πρόσωπα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και οπτικά ερεθίσματα για την ανθρώπινη αντίληψη, διαδραματίζοντας μοναδικό ρόλο στις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές σχέσεις καθημερινά». Η μάσκα παρεμποδίζει το έργο, αποκρύπτοντας σε σημαντικό βαθμός αυτή τη βασική οπτική ταυτότητα των ανθρώπων.

    Οι μάσκες, πέρα από ένα αναγκαίο και αναγκαστικό μέτρο προφύλαξης που έχει απασχολήσει για τις επιπτώσεις του στην υγεία -θέματα στα οποία έχουν απαντήσει επαρκώς οι επαΐοντες, καταρρίπτοντας κάθε λόγο ανησυχίας-, λαμβάνουν μια νέα διάσταση, διατείνονται οι ερευνητές, με προεκτάσεις στην κοινωνική ζωή, την καθημερινότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις ή ακόμα και την εκπαίδευση.

    Η χρήση μάσκας και ο κανονιστικός της χαρακτήρας παγκοσμίως, θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των ειδημόνων για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κατέληξε ο Δρ Ganel, επισημαίνοντας πως τα πρόσφατα ευρήματα δεν είναι παρά ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 21/10/2025

    15:00 COSMOTE SPORT 9 HD Νταβίντ Γκοφάν – Μάριν...

    Εντονα “κουτσομπολιά” στην Αχαϊα: Η Μητρόπολη “δάγκωσε” σπίτι φωτογράφου! Τι απαντά η Εκκλησία

    Η Ιερά Μητρόπολις Καλαβρύτων και Αιγιαλείας εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση,...

    Νίκος Βερλέκης: «Υπήρχαν σκηνοθέτες που μύριζαν τους ηθοποιούς στη μασχάλη και στα πόδια»

    Ο Νίκος Βερλέκης έχει διαγράψει μία επιτυχημένη πορεία στον χώρο της...

    Νότια Κορέα: Προσπάθησε να σκοτώσει κατσαρίδα κι έβαλε φωτιά σε πολυκατοικία – Νεκρή μία άλλη ένοικος

    Μια γυναίκα προκάλεσε εχθές, Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, πυρκαγιά στην...