Κορωνοϊός: Οι μάσκες μας δυσκολεύουν πολύ – Και δεν εννοούμε την αναπνοή

    Ημερομηνία:

    Mavropoulis

    Η προσωπαγνωσία αποτελεί μια σπάνια διαταραχή, χαρακτηριστικό της οποίας είναι η αδυναμία αναγνώρισης προσώπων. Αν και η συγκεκριμένη διαταραχή δεν αποτελεί απότοκο της πανδημίας, φαίνεται πως η καθημερινή χρήση της μάσκας επιτελεί παρόμοιο έργο, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, αφού συχνά δυσκολευόμαστε να αναγνωρίσουμε οικεία πρόσωπα στις τυχαίες συναντήσεις.

    Η σχετική έρευνα, στην οποία περίπου 500 εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν πρόσωπα με μάσκα ή χωρίς σε μια online διαδικασία, δημοσιεύεται στο Scientific Reports.

    GYMALL

    Όπως έδειξαν τα ευρήματα, η μάσκα μείωσε κατά 15% τις πιθανότητες αναγνώρισης ενός προσώπου, με τους ερευνητές να συμπεραίνουν ότι οι μάσκες παρεμβαίνουν στη διαδικασία ταυτοποίησης ενός ατόμου από τη συνολική εικόνα του προσώπου του, ωθώντας τους ανθρώπους να επεξεργαστούν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά όπως τα μάτια ή τα ζυγωματικά, μια διαδικασία που απαιτεί περισσότερο χρόνο και αποδίδει λιγότερο ακριβή αποτελέσματα.

    Το φαινόμενο που για αρκετούς έχει επιβεβαιώσει η εμπειρία, εξηγούν οι ερευνητές Tzvi Ganel και Erez Freud, διευθυντής του Εργαστηρίου Οπτικής Πρόσληψης και Λειτουργίας στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Ισραήλ και Επίκουρος Καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο York του Τορόντο αντίστοιχα: «τα πρόσωπα αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά και οπτικά ερεθίσματα για την ανθρώπινη αντίληψη, διαδραματίζοντας μοναδικό ρόλο στις επικοινωνιακές και διαπροσωπικές σχέσεις καθημερινά». Η μάσκα παρεμποδίζει το έργο, αποκρύπτοντας σε σημαντικό βαθμός αυτή τη βασική οπτική ταυτότητα των ανθρώπων.

    Οι μάσκες, πέρα από ένα αναγκαίο και αναγκαστικό μέτρο προφύλαξης που έχει απασχολήσει για τις επιπτώσεις του στην υγεία -θέματα στα οποία έχουν απαντήσει επαρκώς οι επαΐοντες, καταρρίπτοντας κάθε λόγο ανησυχίας-, λαμβάνουν μια νέα διάσταση, διατείνονται οι ερευνητές, με προεκτάσεις στην κοινωνική ζωή, την καθημερινότητα, τις διαπροσωπικές σχέσεις ή ακόμα και την εκπαίδευση.

    Η χρήση μάσκας και ο κανονιστικός της χαρακτήρας παγκοσμίως, θα πρέπει να τεθούν στο επίκεντρο των ειδημόνων για τις κοινωνικές και ψυχολογικές επιπτώσεις στην ανθρώπινη συμπεριφορά, κατέληξε ο Δρ Ganel, επισημαίνοντας πως τα πρόσφατα ευρήματα δεν είναι παρά ένα κομμάτι της συνολικής εικόνας.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Στο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίων Ζαΐμης

    Στο 1ο Μαθητικό Μαθηματικό Συνέδριο με τίτλο: «Μαθηματικές προ(σ)κλήσεις...

    Παρέμβαση Σιώρου για τους συμβασιούχους στο δημοτικό συμβούλιο

    "Οι συμβασιούχοι του Δήμου Πατρέων, κατάφεραν κάτι πολύ σημαντικό ...

    Τζον Μπον Τζόβι: Παραδέχτηκε ότι δεν υπήρξε πιστός στα 34 χρόνια γάμου με τη σύζυγό του

    Ο Τζον Μπον Τζόβι ομολόγησε ότι πέρασε μερικές φορές τα όρια...

    ΜΠΙΛΙ ΑΪΛΙΣ: «Θα έπρεπε να έχω διδακτορικό στον αυνανισμό»

    Η Mπίλι Άιλις προχώρησε σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη, όπου μίλησε τόσο...