Επιστροφή στη σκληρότερη περίοδο της πανδημίας βιώνουν τα περισσότερα κράτη της Ευρώπης. Καθημερινώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά συμπαρασύροντας τους «σκληρούς» επιδημιολογικούς δείκτες, δηλαδή θανάτους και διασωληνώσεις.
Σε ευθεία lockdown βρίσκεται η Ολλανδία μετά τη σχετική σύσταση της συμβουλευτικής επιστημονικής επιτροπής. Πρόκειται για την πρώτη χώρα της Δυτικής Ευρώπης που θα επαναφέρει το σκληρό μέτρο, μετά το καλοκαίρι. Παρότι η απόφαση της κυβέρνησης θα ληφθεί αργότερα σήμερα, συνήθως οι συστάσεις της επιτροπής εισακούονται. Ανάλογη επιδημιολογική εικόνα παρουσιάζει και η Γερμανία. Το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ κατέγραψε, για τέταρτη διαδοχική ημέρα, ρεκόρ νέων λοιμώξεων, καθώς υπερέβησαν τις 50.000. Αργά χθες, το Κοινοβούλιο αναμενόταν να εξετάσει ποια μέτρα μπορεί να εφαρμόσει για να αντιμετωπίσει το νέο πανδημικό κύμα, χωρίς καθολικό lockdown και υποχρεωτικό εμβολιασμό κατά της COVID-19.
Στην Αυστρία, τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί καραντίνα μόνο στους ανεμβολίαστους.
Στην Αυστρία, όπου επίσης καταγράφονται καθημερινώς χιλιάδες κρούσματα, ο καγκελάριος Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ δήλωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα επιβληθεί lockdown στους ανεμβολίαστους, ώστε να ανακοπεί η διασπορά του κορωνοϊού. Αυτό σημαίνει ότι όσοι δεν έχουν εμβολιασθεί ακόμη δεν θα μπορούν να βγαίνουν από τις κατοικίες τους παρά μόνο για λόγους εργασίας, για να προμηθευθούν τα απαραίτητα και για σωματική άσκηση.
Στο μεταξύ, η Moderna υπεραμύνθηκε χθες του εμβολίου της, αναφέροντας ότι η προστασία που παρέχει από βαριά νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο και ενδεχόμενο θάνατο είναι πολύ μεγαλύτερη από τον κίνδυνο εκδήλωσης μυοκαρδίτιδας, μια παρενέργεια που εκδηλώθηκε σε πολύ μικρό αριθμό νέων ανδρών. Η ανακοίνωση έγινε αφότου αρκετές χώρες αποφάσισαν να συστήσουν τον εμβολιασμό με Pfizer στους νέους κάτω των 30 ετών.