Έγκριτοι επιστήμονες προβλέπουν ότι το στέλεχος από την Μποτσουάνα, η παραλλαγή Όμικρον μπορεί να κυριαρχήσει και στη χώρα μας.
Πόσο επικίνδυνη είναι η νέα παραλλαγή του ιού, ποια συμπτώματα προκαλεί και γιατί πλήττει νέους και παιδιά. Ηλίας Μόσιαλος στη Realnews: «Αν δεν αυξήσουμε τα ποσοστά του εμβολιασμού, είναι πιθανό να δούμε και άλλες παραλλαγές στο μέλλον».
Η κινητικότητα και τα ρεβεγιόν κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου μπορούν να φέρουν και επιπλέον μέτρα, που θα αφορούν κυρίως όσους συνεχίζουν να μην εμβολιάζονται.
Με βασικό στόχο την αύξηση των εμβολιαστικών ρυθμών, ειδικά μετά και την εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον», η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει ακόμα μεγαλύτερη πίεση στους ανεμβολίαστους, εάν απαιτηθεί, ανάλογα, φυσικά, με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Η επιλογή να κάνει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό στους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, με χρηματικό πέναλτι 100 ευρώ τον μήνα εάν δεν κάνουν την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου, δεν είναι το μοναδικό «όπλο». Μετά και την προτροπή της Κομισιόν για καθολικό υποχρεωτικό εμβολιασμό σε όλο τον ενήλικο πληθυσμό μπορεί να ανοίγει και επίσημα η συζήτηση, αλλά σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κάνει άλλη κίνηση, περιμένοντας να δει και την ανταπόκριση των πολιτών.
Πάντως, αν υπάρξει άλλη επέκταση, αυτή θα μπορούσε να περιλαμβάνει και τους πολίτες ηλικίας 50 ετών και άνω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο η κυβέρνηση δεν θα πιέσει όσους επιλέγουν ακόμα να μην εμβολιάζονται και να ρισκάρουν.
Στο τραπέζι φαίνεται πως έχει πέσει, μεταξύ άλλων, η πρόταση να προστεθεί και ένα τεστ μοριακού ελέγχου για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους, μαζί με τα δύο rapid tests, κάθε εβδομάδα. Μέχρι σήμερα, οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εμβολιαστεί είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν δύο αρνητικά rapid tests την εβδομάδα.
Στο ενδεχόμενο όμως που επιβληθεί και τρίτο τεστ, τότε αυτό μπορεί να είναι μοριακό. Σε μια τέτοια περίπτωση, το κόστος για τον εργαζόμενο θα αυξηθεί κατακόρυφα, αφού, πέρα από τα χρήματα για τα δύο rapid tests, μόνο το μοριακό τεστ στοιχίζει τουλάχιστον 50 ευρώ.
Να σημειωθεί πως το υπουργείο Υγείας, την Πέμπτη, ανακοίνωσε πως για να υπάρχει πιστοποιητικό νόσησης για τους ανεμβολίαστους δεν θα αρκεί να βγαίνει θετικό το rapid test, αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ, δηλαδή τεστ μοριακού ελέγχου.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού
Την ίδια ώρα, συζήτηση έχει ανοίξει και για το μέχρι πότε ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους έχουν κάνει μόνο τις δύο δόσεις.
Άλλωστε, η κυβέρνηση πριν από την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού για τους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω είχε αποφασίσει πως για να είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό για τους πολίτες αυτών των ηλικιών και να μπορούν να μπαίνουν ελεύθερα σε εσωτερικούς χώρους, θα πρέπει να έχουν κάνει και την τρίτη δόση σε διάστημα επτά μηνών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συζητείται τις τελευταίες ημέρες το ενδεχόμενο να μπει «χρονικός κόφτης» για το πιστοποιητικό και σε πολίτες μικρότερων ηλικιών.
Συγκεκριμένα, συζητείται σε πρώτη φάση ότι όσοι είναι 40 ετών και άνω να έχουν κάνει και την τρίτη δόση μέσα σε διάστημα τουλάχιστον επτά μηνών, προκειμένου να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού. Ωστόσο, υπάρχει και η πρόταση η αλλαγή στη διάρκεια του πιστοποιητικού να αφορά απευθείας όλες τις υπόλοιπες ηλικίες, δηλαδή από 18 έως 59 ετών.
Εξάλλου, η κυβέρνηση ζήτησε από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών να ανοίξει νωρίτερα την πλατφόρμα των ραντεβού για την τρίτη δόση, ώστε οι πολίτες να είναι περισσότερο προστατευμένοι απέναντι στη μετάλλαξη «Ομικρον». Κάτι που αναμένεται να φέρει έτσι κι αλλιώς αλλαγές και στη διάρκεια ισχύος του πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποφασίσει ήδη τη λήξη της ισχύος του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού μετά την πάροδο εννέα μηνών από τη λήψη της δεύτερης δόσης για όσους εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.
Πάντως, το θέμα με το πιστοποιητικό εμβολιασμού και τη διάρκειά του αναμένεται να συζητηθεί και σε επίπεδο Ευρωπαίων ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής στις 16 Δεκεμβρίου.
Ένοπλες Δυνάμεις
Ανεξάρτητα από την απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους πολίτες 60 ετών και άνω, που αφορά 500.000 ηλικιωμένους που δεν είχαν εμβολιαστεί μέχρι την ανακοίνωση της κυβέρνησης και είναι πιο ευάλωτοι απέναντι στον ιό, έγινε συζήτηση το προηγούμενο διάστημα και για την υποχρεωτικότητα εμβολιασμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Απόφαση για το συγκεκριμένο μέτρο δεν έχει ληφθεί ακόμη, αφού οι συνθήκες στο στράτευμα και ειδικά στις μάχιμες ομάδες είναι τελείως διαφορετικές. Από την άλλη, αν κάποιος νοσήσει όχι μόνο μπορεί να κολλήσει και άλλους, αλλά να αφήσει ολόκληρη μονάδα ακάλυπτη, για παράδειγμα σε ένα υποβρύχιο.
Ηλίας Μόσιαλος: «Τι μας απασχολεί στη μετάλλαξη “Ομικρον”»
Πιο εκτεταμένους ελέγχους με rapid tests και επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού σε κάποιους τομείς προτείνει ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE.
Ο ίδιος αναλύει τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη «Ομικρον» του κορωνοϊού, ενώ δεν αποκλείει και νέες μεταλλάξεις αν δεν εμβολιαστεί επαρκώς η παγκόσμια κοινότητα. Παράλληλα, τάσσεται υπέρ της επέκτασης του εμβολιασμού στις ηλικίες 5-11 ετών με τη σύμφωνη γνώμη των γονέων.