Σε κρίσιμη μεταβλητή για την πορεία της οικονομίας και της χώρας τους επόμενους μήνες αναδεικνύεται η ανάσχεση του νέου κύματος της πανδημίας, τέταρτου κατά σειράν, με την κυβέρνηση να θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την προστασία της λειτουργίας της αγοράς. Ως εκ τούτου, παρότι τα νέα αυστηρότερα μέτρα τέθηκαν σε ισχύ μόλις το Σάββατο, το Μέγαρο Μαξίμου επεξεργάζεται ήδη ένα Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση έχει αποφασίσει, όταν και εάν κριθεί απαραίτητο, να βγάλει από το συρτάρι μια δέσμη μέτρων που είχε αξιοποιηθεί και πέρυσι, κινούμενη σε δύο πυλώνες: στην ενίσχυση του ΕΣΥ και στην αυστηροποίηση των περιορισμών, κυρίως στη διασκέδαση. Ειδικότερα, σε σχέση με το σύστημα υγείας προβλέπεται: α) Να περιοριστούν τα κανονικά χειρουργεία, ώστε να αυξηθούν οι κλίνες COVID. β) Η συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές, που θα απορροφήσουν non COVID περιστατικά. γ) Η πρόσκληση σε γιατρούς ώστε να ενταχθούν στο ΕΣΥ και, εάν δεν υπάρξει η αναγκαία προσέλευση, η επιστράτευσή τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, με δεδομένα τον σταθερά υψηλό αριθμό κρουσμάτων και την αυξανόμενη πίεση στο σύστημα υγείας, δεν πρέπει να αποκλειστεί κάποια απ’ αυτά τα μέτρα να ενεργοποιηθούν ακόμη και μέσα στον μήνα. Παράλληλα, στο μέτωπο της περαιτέρω αυστηροποίησης των μέτρων, στις «κόκκινες» περιοχές είναι πιθανόν να αποφασιστεί: α) Κατάργηση των ορθίων στους χώρους διασκέδασης, β) απαγόρευση της μουσικής και γ) περιορισμός του ωραρίου λειτουργίας σε εστιατόρια και μπαρ έως κάποια συγκεκριμένη ώρα, προκειμένου να αποφευχθεί ο μεταμεσονύκτιος συνωστισμός.
Η κυβέρνηση επεξεργάζεται Plan B για την περίπτωση κατά την οποία τα κρούσματα κορωνοϊού συνεχίσουν να αυξάνονται, προκαλώντας περαιτέρω πίεση στο σύστημα υγείας.
Το πότε και εάν θα εφαρμοστεί το πιθανό Plan B θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από το πώς θα εξελιχθεί η εβδομάδα που μας έρχεται όχι μόνο σε επίπεδο κρουσμάτων, αλλά κυρίως σε επίπεδο πίεσης του ΕΣΥ και των διασωληνωμένων. Η αισιόδοξη πρόβλεψη λέει πως από την επόμενη εβδομάδα μπορούμε να δούμε μια «επιπέδωση» στις καμπύλες, που θα σημαίνει πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας. Το απαισιόδοξο σενάριο, από την άλλη, είναι να δούμε την κορύφωση στα τέλη του μήνα, που σημαίνει πως και ο Δεκέμβριος θα είναι πολύ δύσκολος μήνας.
Στα θετικά, ωστόσο, πρέπει να συμπεριληφθούν δύο δεδομένα. Πρώτον, το τελευταίο διάστημα οι εμβολιασμοί αυξάνονται τόσο όσον αφορά την πρώτη δόση όσο και τα ραντεβού για την τρίτη δόση, που το επόμενο διάστημα θα αποτελέσει το «κλειδί» για την εξέλιξη της πανδημίας και της διατήρησης ενός συμπαγούς τείχους ανοσίας. Δεύτερον, στο τείχος προστίθενται εκτός από τους εμβολιασμένους και οι νοσήσαντες, δημιουργώντας τελικά σχετική αισιοδοξία πως το τέταρτο κύμα δεν θα κρατήσει τόσο σε διάρκεια και σε ένταση όσο το αντίστοιχο τον περυσινό χειμώνα.
Το παράδειγμα της ΔΕΗ
Την ίδια ώρα, στην κυβέρνηση, πλην της πανδημίας που αποτελεί ένα δυναμικό και απρόβλεπτο φαινόμενο, βάζουν σε άμεση προτεραιότητα την οικονομία και τις επενδύσεις, που ήδη φέρνουν απτό αποτέλεσμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως μεταδίδουν κυβερνητικές πηγές, είναι η ΔΕΗ. Το 2019 ήταν ουσιαστικά χρεοκοπημένη και σήμερα λόγω της εξυγίανσής της, η ΔΕΗ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για την καταπολέμηση του διεθνούς κύματος ακρίβειας στην ενέργεια, απορροφώντας σχεδόν το σύνολο των αυξήσεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, μέσα σε λιγότερο από δυόμισι χρόνια η επιχείρηση από ζημίες ύψους 903,7 εκατ. ευρώ το 2018 και 1,68 δισ. το 2019 (επί διοικήσεων ΣΥΡΙΖΑ) έχει περάσει στα κέρδη. Αντίστοιχα, το 2020 η επιχείρηση εμφάνισε κέρδη 35,2 εκατ. ευρώ και αύξησε τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων στα 885 εκατ. ευρώ. Το πρώτο τρίμηνο του 2021, η ΔΕΗ εμφάνισε επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους 225,5 εκατ. ευρώ, προϊδεάζοντας πολύ νωρίς για την πορεία του έτους, παρά τη δυσμενή διεθνή συγκυρία με την ενεργειακή κρίση.
Ως αποτέλεσμα, στις αρχές του 2019 η τιμή της μετοχής βρισκόταν στην περιοχή του 1,30 ευρώ και σήμερα διαπραγματεύεται πάνω από τα 9 ευρώ, ενώ η εταιρεία πλέον δανείζεται με επιτόκιο πέριξ του 3,5%, από 6%-7% πριν από δυόμισι χρόνια. Η παραπάνω διαμορφωθείσα κατάσταση δίνει τη δυνατότητα στη ΔΕΗ να κοιτάει και την επόμενη ημέρα, όπως είναι η ηλεκτροκίνηση. Τον τελευταίο χρόνο έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο δίκτυο διαθέσιμων φορτιστών σε όλη την Ελλάδα, με εγκατεστημένα περισσότερα από 400 σημεία φόρτισης, ενώ μέσα στο 2022 αναμένεται να έχει εγκαταστήσει περισσότερους από 1.000 δημόσιους φορτιστές.