Κορωνοϊός – Βρετανία: «Ταυτότητα Covid» για όσους κάνουν το εμβόλιο

    Ημερομηνία:

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού θα χορηγείται από αύριο σε κάθε Βρετανό που κάνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

    Φλίγκος

    Θα έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα, όπου θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του. Δεν είναι σαφές, πάντως, εάν οι ταυτότητες Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «διαβατηρίου ανοσίας».

    Μετά τον εμβολιασμό, τα στοιχεία της ταυτότητας, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του ασθενούς θα καταχωρούνται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). Για τον επικεφαλής του συστήματος (NHS), η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του νέου κορωνοϊού.

    Από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας της Ουαλίας, Βόγκαν Γκέτινγκ, υποστήριξε ότι η διακριτικού μεγέθους κάρτας θα χρησιμοποιηθεί απλώς για να υπενθυμίσει στους πολίτες να κάνουν την δεύτερη δόση του εμβολίου: «Αυτές θα λειτουργήσουν ως υπενθύμιση για μια δεύτερη δόση και για τον τύπο του εμβολίου και θα δώσει επίσης πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αναφοράς ανεπιθύμητων ενεργειών».

    Επιππλέον, ο υπουργός Επικρατείας της Βρετανίας, Μάικλ Γκόουβ, απέρριψε την πρόταση για «διαβατήριο ανοσίας» που θα επέτρεπε στους πολίτες να μετακινούνται στη χώρα. «Όχι, αυτό δεν σχεδιάζεται. Σίγουρα δεν σκοπεύω να εισαγάγω διαβατήρια εμβολίων και δεν γνωρίζω κανέναν άλλον στην κυβέρνηση που να το θέλει» τόνισε, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο «Sky News».

    ICECAP

    Ωστόσο, ο υπουργός Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, Ναντίν Ζαχάουι, τόνισε ότι είναι πιθανό οι χώροι ψυχαγωγίας, συμπεριλαμβανομένων των εστιατορίων και των μπαρ, να ζητούν από τους πελάτες να τους δείξουν πιστοποιητικό εμβολιασμού. «Νομίζω ότι πιθανότατα θα υπάρξουν εστιατόρια, μπαρ και κινηματογράφοι, όπως και άλλοι χώροι, όπως αθλητικές εγκαταστάσεις, που πιθανότατα θα χρησιμοποιήσουν αυτό το σύστημα» υποστήριξε.

    Χθες, ο ιατρικός διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) Στίβεν Πάουι προειδοποίησε επίσης ότι «η μεγαλύτερη εκστρατεία εμβολιασμού στην ιστορία της χώρας μας» θα είναι «μαραθώνιος, όχι σπριντ».

    Οι πρώτοι που θα εμβολιαστούν αύριο στη Βρετανία θα είναι πολίτες άνω των 80 ετών, όσοι εργάζονται σε γηροκομεία και το προσωπικό του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) με τον υψηλότερο κίνδυνο.

    Το εμβόλιο των Pfizer και BioNΤech αναμένεται να προσφέρει ανοσία στη νόσο Covid-19 για έως και έξι μήνες. Ωστόσο, οι κλινικές δοκιμές που διεξήχησαν σε 43.500 εθελοντές σ’ όλο τον κόσμο έδειξαν μικρές παρενέργειες, όπως πόνο στα χέρια και πυρετό.

    Η μερική ανοσία εκτιμάται ότι μπορεί να επιτευχθεί ύστερα από 12 ημέρες, με πλήρη αποτελεσματικότητα επτά ημέρες μετά τη δεύτερη δόση – (δηλαδή 28 ημέρες μετά την πρώτη δόση).

    Από την πλευρά του, ο υπουργός υγείας της Βρετανίας, Ματ Χάνκοκ, παραδέχεται ότι, ενώ το εμβόλιο προστατεύει ένα άτομο, δεν είναι σαφής ο αντίκτυπος που θα έχει στη μείωση της μετάδοσης.

    Πρόσθεσε επίσης ότι, καθώς «όλο και πιο ευάλωτα άτομα εμβολιάζονται, ελπίζουμε να δούμε αυτά τα ποσοστά να μειώνονται και, ως εκ τούτου, θα είμαστε σε θέση να αρθούν οι περιορισμοί».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Οι αθλητικές μεταδόσεις 12/5/2025

    16:00 COSMOTE SPORT 7 HD ATP Masters 1000 Ρώμη 19:00...

    ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: Κύριε Μητσοτάκη να δώσετε στην Πάτρα ότι δίνετε και στην Κρήτη

    Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, στο 13ο Συνέδριο...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Στη φυλακή ο άνδρας που σκότωσε τον πατέρα του

    Στο δικαστικό μέγαρο του Αγρινίου για να απολογηθεί οδηγήθηκε...

    Φωκίων Ζαΐμης: Μαζί με τους πεζοπόρους στο πέρασμα του Βουραϊκού

    45ο Πανελλήνιο πέρασμα στο Φαράγγι Βουραϊκου, μια ξεχωριστή εμπειρία...