Του Κώστα Μάρκου
Κλείνει η αυλαία των έργων και ημερών της υπουργού Παιδείας κας Κεραμέως, με κατακλείδα τον αυθαίρετο ορισμό γαλάζιων ημετέρων ως διευθυντές σχολείων, προφανώς με προεκλογική σκοπιμότητα. Έργα και ημέρες που ως κύριο χαρακτηριστικό τους είχαν την κατεδάφιση των θεμελίων της δημόσιας εκπαίδευσης και την δημιουργία ενός ιδανικού πλαισίου ανάπτυξης των κολλεγίων και των ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων. Το όφελος από την επίμονη προσπάθεια της κας Κεραμέως δεν κατανεμήθηκε φυσικά στους εργαζόμενους στα ιδιωτικά ιδρύματα των οποίων τις απολύσεις απελευθέρωσε με τον νόμο 4713/20 για την ιδιωτική εκπαίδευση, αλλά τους ισχυρούς ιδιοκτήτες τους, σε σημείο που οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πολλές φορές καταγγείλαμε ότι έχει μετατρέψει το υπουργείο Παιδείας σε «κέντρο εξυπηρέτησης και προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων».
Η Αχαΐα εξάλλου, δεν μπορεί να μην θυμάται με δυσάρεστο τρόπο την απελθούσα Υπουργό. Δεν πέρασαν παρά λίγες μέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της, ώστε να καταργήσει άρον άρον την Νομική Πάτρας που θα ξεκίναγε το επόμενο έτος το πρόγραμμα σπουδών της. Ούτε να ξεχάσουμε την προσπάθεια κατάργησης τμημάτων Πανεπιστημίου στην Πάτρα και στο Αίγιο, πετώντας με την πολιτική της έξω από τα ΑΕΙ 36.000 υποψήφιους σε όλη την Ελλάδα. Ακόμα και όταν καταργούσε το πανεπιστημιακό άσυλο και δημιουργούσε Πανεπιστημιακή Αστυνομία ή καταστρατηγούσε το άρθρο 16 του Συντάγματος εξισώνοντας τα πτυχία των ιδιωτικών κολλεγίων με των ΑΕΙ, οι όποιες ενστάσεις αντισυνταγματικότητας προβάλλαμε στο Κοινοβούλιο, ένιωθες ότι δεν εισέρχονταν καν στον αντιληπτικό της ορίζοντα, έμεναν αναπάντητες και η ίδια ανέκφραστη, κυνική, μηχανικά προχωρούσε το προδιαγεγραμμένο τέλος της δημόσιας εκπαίδευσης.
Η προοδευτική διακυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, έχει πολύ έργο να επιτελέσει την επόμενη μέρα, αποκαθιστώντας καταρχήν τις ολέθριες συνέπειες της πολιτικής της κας Κεραμέως και ενίσχυσης επομένως, του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Από τις πρώτες μέρες διακυβέρνησής μας έχουμε δεσμευτεί να καταργήσουμε την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ σε βάθος 4ετίας, να αυξήσουμε τη χρηματοδότηση για την Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ, την προκήρυξη διορισμών εκπαιδευτικών με ενίσχυση των μόνιμων, καθηγητών στα ΑΕΙ και γενναία χρηματοδότηση της έρευνας στα πανεπιστήμια με ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο και λελογισμένο με βάση τις δυνατότητες της χώρας.
Κώστας Μάρκου, Γιατρός Ενδοκρινολόγος, Ομ. Καθηγητής Παν/μίου Πατρών, Υποψήφιος Βουλευτής Αχαΐας, ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ