Ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ στην Αχαϊα Κώστας Μάρκου, καυτηριάζει όσα έγιναν την τετραετία που πέρασε στην Υγεία και στην Παιδεία, ενώ αναλύει τις δεσμεύσεις του ως ξανά υποψήφιος σχετικά με τους δυο αυτούς τομείς.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή του αναφέρει: “Ως γιατρός του ΕΣΥ και καθηγητής Ιατρικής στο δημόσιο Πανεπιστήμιο της Πάτρας είμαι ταγμένος στον δημόσιο χαρακτήρα της Υγείας και της Παιδείας. Δυστυχώς, την προηγούμενη τετραετία από τα έδρανα της αντιπολίτευσης, παρακολούθησα να υφίστανται και η δημόσια Υγεία και η δημόσια Παιδεία τεράστια πλήγματα από τη Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Παρά την έντονη κοινοβουλευτική δραστηριότητα όλων των συναδέλφων μου, βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με κατεύθυνση την προάσπιση αυτών των δύο αγαθών, αφενός η θέση μας ως μειοψηφία και αφετέρου η πλήρης απαξίωση του κοινοβουλευτισμού και των δημοκρατικών θεσμών ελέγχου της εξουσίας από τη μεριά του από τη ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη, δεν μας άφησε πολλά περιθώρια αντίδρασης.
Ως υποψήφιος ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θεωρώ καθήκον μου την προάσπιση του δημόσιου χαρακτήρα αν οι πολίτες επιλέξουν και πάλι να τους εκπροσωπήσω στο κοινοβούλιο. Όμως, η ανοικοδόμηση ενός σύγχρονου και ισχυρού δημόσιου συστήματος Υγείας προϋποθέτει την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ως πρώτο κόμμα με ένα σημαντικό ποσοστό που θα συνεπάγεται την στήριξη της κοινωνίας στην προσπάθειά του. Είναι κρίσιμο όσο ποτέ να περάσουμε σε ένα νέο όραμα για την Υγεία στη μετά-covid εποχή. Δεσμεύομαι να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις στην στήριξη των στρατηγικών προτεραιοτήτων του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για την Υγεία για:
·Την ενδυνάμωση και αναδιοργάνωση του ΕΣΥ, για ισότητα και δικαιοσύνη στην Υγεία.
· Την αναβαθμισμένη και ασφαλή, για προσωπικό και ασθενείς, λειτουργία των δημόσιων δομών υγείας
·Την επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ και τον περιορισμό του brain drain
· Ένα βιώσιμο πλαίσιο συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με ιδιώτες παρόχους και δικλείδες ασφαλείας για την αποτροπή της ολιγοπωλιακής αναδιάρθρωσης της αγοράς υγείας
· Την εξάλειψη των ανισοτήτων στην Υγεία, υπέρ των οικονομικά αδύναμων, των ευπαθών ομάδων, των ευάλωτων πληθυσμών
· Τον περιορισμός των ανισοτήτων στη φροντίδα υγείας μεταξύ Κέντρου και Περιφέρειας”