flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κώστας Μάρκου: Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη παραπληροφορεί σχετικά με την εκπαιδευτική δραστηριότητα στα Καταστήματα Κράτησης Κορυδαλλού

Η ανακοίνωση αναφέρει:

Επί της Κοινοβουλευτικής Αναφοράς, που είχε υποβληθεί από το Βουλευτή Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καθηγητή κ. Κώστα Μάρκου και 9 ακόμη Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, με θέμα την απουσία εκπαιδευτικής διαδικασίας για τους μαθητές και φοιτητές των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού η απάντηση του Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριου Οικονόμου ήταν η εξής: «Όσον, ειδικότερα, αφορά στο Κ.Κ. Κορυδαλλού Ι,… οι εκπαιδευτικοί προσέρχονται ελεύθερα κατά τις ώρες λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών… Συνεπώς, ουδέν κώλυμα τίθεται εκ μέρους της Διεύθυνσης, για την πλήρη επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών δομών…. Περαιτέρω, οι φοιτητές των Α.Ε.Ι. εξυπηρετούνται για θέματα των σπουδών τους μέσω του αρμοδίου κοινωνιολόγου, ενώ επιτρέπεται η χρήση της αίθουσας ελεγχόμενης πρόσβασης σε κοινόχρηστους Η/Υ.». Ως προς το ΚΚ Κορυδαλλού ΙΙ, η απάντηση ήταν ότι οι εκπαιδευτικές ανάγκες καλύπτονται μέσω της ασύγχρονης τηλεκπαίδευσης.

Η ωμή πραγματικότητα ωστόσο, πόρρω απέχει από τις παραπάνω διθυραμβικές αλλά άτοπες δήθεν εγγυήσεις του Υπουργείου καθώς: 1) Οι Καθηγητές προσέρχονται μεν, όμως μάθημα δε διεξάγεται, διότι απαγορεύεται στους μαθητές-κρατουμένους να προσέλθουν, (2) Επιδίδονται μεν με επιμέλεια και έξοδα των Καθηγητών, φωτοτυπίες με το υλικό στους κρατουμένους, όμως η εκπαιδευτική διαδικασία δε λειτουργεί διότι οι μαθητές χρειάζονται καθοδήγηση και η μελέτη δυσχεραίνεται σε συνθήκες συνωστισμού και οχλαγωγίας, που επικρατούν στη φυλακή, (3) Απαγορεύεται η πρόσβαση στο διαδίκτυο από τους υπολογιστές, συνεπώς διαδικτυακά δε διεξάγεται μάθημα, (4) η απουσία της χρηματοδότησης από το Υπουργείο είναι δεδομένη και (5) Όλα τα παραπάνω ισχύουν και για τα ΙΕΚ Κορυδαλλού και ακόμη χειρότερα.

Κύριοι της Κυβέρνησης, μην απαξιώνετε το γεγονός ότι οι κρατούμενοι  μαθητές προσέρχονται καθημερινά και ρωτούν για τα μαθήματά τους, παρά το ότι δεν έχουν στερηθεί του ευεργετικού υπολογισμού της ποινής τους. Μην απαξιώνετε τους καθηγητές, που επιθυμούν να τους επιτραπεί η κατ΄εξαίρεση διεξαγωγή δια ζώσης μαθημάτων. Μην απαξιώνετε την προσπάθεια του ανθρώπου να εξέλθει από το σκοτάδι.

Αναλυτικά η αναφορά:

 

Προς το Προεδρείο της Βουλής των Ελλήνων

               

Για την κ. Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων και τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

Θέμα: «Καμία εκπαίδευση για τους μαθητές ΣΔΕ και ΔΙΕΚ των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού»
Ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Καθηγητής κ. Κώστας Μάρκου καταθέτει ως αναφορά την από 14.12.2020 Ανακοίνωση της Β΄ ΕΛΜΕ Πειραιά, με θέμα τον πλήρη αποκλεισμό από την εκπαίδευση για τους μαθητές και μαθήτριες των σωφρονιστικών καταστημάτων κράτησης Κορυδαλλού. Ενδεικτικά, κύρια σημεία της ανακοίνωσης είναι η παντελής έλλειψη διεξαγωγής οποιασδήποτε εκπαιδευτικής διαδικασίας στα σχολεία των καταστημάτων κράτησης, η αδυναμία πραγματοποίησης εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης με την επίδοση εργασιών από τους καθηγητές στους μαθητές και η αναστολή οποιασδήποτε εκπαιδευτικής δράσης στα καταστήματα κράτησης με εγκύκλιο του Υπουργείου ΠΡΟΠΟ. Τέλος, αναφορικά με τους φοιτητές τα μαθήματα στο πανεπιστήμιο διεξάγονται μεν κανονικά, όμως οι φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στο χώρο, όπου μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους με τη μορφή της εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευσης. Καλείται η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την κανονικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας εντός των Καταστημάτων Κράτησης Κορυδαλλού και να αποδείξει εμπράκτως ότι τηρείται η ισότητα στην εκπαίδευση, όπως το Σύνταγμα ορίζει.
Επισυνάπτεται η Ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά.
Παρακαλούμε για την άμεση εξέταση της Αναφοράς μετά της Ανακοινώσεως, για την απάντηση και τις σχετικές σας ενέργειες καθώς και για την ενημέρωσή μας.

             Αθήνα, 4 Ιανουαρίου 2021
               Ο καταθέτων Βουλευτής
                  Μάρκου Κώστας
                       Γκιόλας Γιάννης
                       Μάλαμα Κυριακή
                       Μαμουλάκης Χαράλαμπος
                       Νοτοπούλου Αικατερίνη
                       Πούλου Παναγιού
                       Ραγκούσης Γιάννης
                       Σκουρλέτης Παναγιώτης
                       Φωτίου Θεανώ
                       Χρηστίδου Ραλλία