flamis.gr

Κώστας Πετρόπουλος: Κλείνει τα 65, η πρώτη γνωριμία με τον «Νουρέγιεφ»

Ηταν 10 Νοεμβρίου 1984 στο Κουκούλι. Πρέπει να ήταν η πρώτη φορά στη ζωή μου που με έπαιρνε ο πατέρας μου σε ένα παιχνίδι μπάσκετ. «Πάμε να δούμε τον Κώστα Πετρόπουλο», μου είπε και σιγά μην καταλάβαινα τι εννοούσε.

 

Λίγο πριν κλείσω τα 7 μου χρόνια, οι μόνες εικόνες που είχα από το μπάσκετ ήταν τα ευρωπαϊκά παιχνίδια του Αρη που έδειχνε τότε η ΕΡΤ. Με θυμάμαι να σημειώνω σε ένα τετράδιο τους πόντους από κάθε καλάθι που έμπαινε και να τσαντίζομαι όταν από τις διαφημίσεις μου έφευγε κάποιος και στο τέλος δεν μου έβγαινε το άθροισμα! Για τέτοια αρρώστια μιλάμε.
Φτάνουμε, λοιπόν, στο Κουκούλι. Μπαίνοντας στο κλειστό, η πρώτη απορία που πραγματικά είχα, ήταν «πού θα καθίσουμε». Ούτε λόγος για κενό κάθισμα. Ούτε λόγος για κενό χώρο ανάμεσα στα καθίσματα. Ούτε λόγος για κενό γενικώς. Το κλειστό χωρούσε 1.000 θεατές και μέσα πρέπει να ήταν οι διπλάσιοι. Δίπλα από τις μπασκέτες, πίσω από τις μπασκέτες, στο κενό ανάμεσα στους πάγκους και την κερκίδα, στο κυλικείο, παντού.
Με έναν μαγικό τρόπο, που ακόμα δεν έχω μπορέσει να εξηγήσω, βρήκαμε θέση. Μία θέση! Ο πατέρας μου κάθισε και εγώ στην αγκαλιά του. Μετά από κάθε καλάθι του Απόλλωνα, ένιωθα κάποιες σπρωξιές δίπλα μου, ουρλιαχτά να μου τρυπούν το τύμπανο, αλλά δεν με ένοιαζε. Είχε πλάκα.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΘΥΜΑΜΑΙ ελάχιστα πράγματα και αυτά σαν όνειρο. Θύμαμαι, έναν ψιλόλιγνο τύπο, ο οποίος στα δικά μου παιδικά μάτια «χόρευε» στον αέρα. Κατάλαβα γρήγορα ότι τον έλεγαν Πετρόπουλο διότι όλο το γήπεδο μιλούσε γι’ αυτόν. Και επίσης, θυμάμαι, έναν κοντούλη να μένει στον αέρα για … όσο ήθελε και να βάζει συνέχεια καλάθια. Γκάλη τον έλεγαν αυτόν, αλλά τον γνώριζα από τα παιχνίδια του Αρη στην τηλεόραση. Το τρίτο που θυμάμαι μέχρι σήμερα, ήταν το ταμπλό του γηπέδου στο τέλος να γράφει Απόλλων – Αρης 87-90 και τους φιλάθλους να φεύγουν απογοητευμένοι από το γήπεδο βρίζοντας τους διαιτητές. Πολλά χρόνια αργότερα, σε μια αναζήτηση στο google, είδα ότι το παιχνίδι είχε πάει στην παράταση!
Σε εκείνο το παιχνίδι, ο Πετρόπουλος είχε σημειώσει 28 πόντους και ο Γκάλης 38. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο αγώνας μεταδιδόταν ζωντανά από την ΕΡΤ, όμως οι τηλεθεατές δεν είδαν ποτέ την παράταση, καθώς δεν επαρκούσε ο χρόνος που είχε διαθέσιμο για τη μετάδοση του αγώνα! Ο Απόλλων τότε είχε εκδόσει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για σφαγιαστική διαιτησία και με το ζόρι έβγαλαν τους παίκτες από τα ντους για να παίξουν την παράταση. Το παιχνίδι υπάρχει στο youtube, αξίζει να το βρείτε για να πάρετε μια ιδέα.
Αυτή ήταν η πρώτη «γνωριμία» με τον Κώστα Πετρόπουλο και μπορώ να λέω με υπερηφάνεια ότι πρόλαβα να δω από κοντά – έστω και πιτσιρικάς – αυτόν τον τεράστιο αθλητή. Δεν αναφέρομαι στον Γκάλη, γιατί είχα την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω κι άλλες φορές live. Μεγαλώνοντας και μαθαίνοντας περισσότερα πράγματα γι’ αυτόν, συνειδητοποίησα πόσο ταιριάζει το παρατσούκλι «Νουρέγιεφ» με αυτά που είδα εκείνο το απόγευμα της 10ης Νοεμβρίου 1984.

 

Ο ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ έχει γενέθλια σήμερα, καθώς κλείνει τα 65 του χρόνια. Γεννημένος στις 7 Ιανουαρίου 1956, υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους αθλητές που ανέδειξε το ελληνικό μπάσκετ. Μεγαλούργησε με τη φανέλα του Απόλλωνα Πατρών την δεκαετία του 70′ και του 80′, ξεχωρίζοντας χάρη στις μαγικές του κινήσεις – που του χάρισαν το παρατσούκλι «Νουρέγιεφ» – ενώ υπήρξε 82 φορές διεθνής με την Εθνική Ανδρών σημειώνοντας συνολικά 811 πόντους. Ακολούθως μπήκε στην προπονητική, περνώντας μεταξύ άλλων από τους πάγκους του Περιστερίου, του Απόλλωνα, του Σπόρτιγκ και του Αμαρουσίου, φτάνοντας τελικά στον πάγκο της Εθνικής. Την 1η Φεβρουαρίου 2020, δόθηκε προς τιμή του το όνομα «Κώστας Πετρόπουλος» στο κλειστό γυμναστήριο στο Κουκούλι σε μια εκδήλωση στην οποία έδωσαν το «παρών« πολλά σπουδαία ονόματα του ελληνικού μπάσκετ.
Ανθρωπος χαμηλών τόνων, εκτός από την αθλητική του διαδρομή, ξεχώρισε για το ήθος και την αξιοπρέπειά του, καθώς οι πράξεις του συμβάδιζαν πάντα με τις αξίες του. Χρόνια πολλά Κώστα Πετρόπουλε, σ’ ευχαριστούμε για τις στιγμές που μας χάρισες και για όσα μας δίδαξες…

Πελοποννησος

Comments are closed.