«Συνέπεια και συσπείρωση», για να επέλθει η ανατροπή στον Δήμο, ζήτησε ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» Κώστας Σβόλης, μιλώντας χθες σε μια εντυπωσιακή από άποψη προσέλευσης κόσμου εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτα της.
Στην είσοδο της κατάμεστης αίθουσας του ξενοδοχείου «Αστήρ», ο Κώστας Σβόλης υποδέχθηκε έναν προς έναν και μία προς μία τους προσερχόμενους και τις προσερχόμενες, για να ανεβεί στη συνέχεια συγκινημένος στο βήμα και να απευθύνει αρχικά ένα μεγάλο «ευχαριστώ» για την μεγάλη ανταπόκρισης στο κάλεσμα του και τόνισε: «Η δύναμή σας είναι πολύ μεγάλη. Γι’ αυτό και βλέπετε κάποιους να θέλουν να παρεισφρήσουν. Η δικιά μας παράταξη απέδειξε ότι έχει ξεκάθαρη πολιτική και ιδεολογική θέση. Εσείς δίνετε το στίγμα της διόρθωσης της μεγάλης στρέβλωσης κατά την οποία ο άλλος ψηφίζει με ένα συγκεκριμένο πολιτικό σκεπτικό για βουλευτή και περιφερειάρχη και με άλλο πολιτικό σκεπτικό για δήμαρχο. Αυτό συμβαίνει μόνο στην Πάτρα. Και πρόσθεσε: «Δώσαμε τη δυνατότητα να διοικεί την πόλη μας η ιδεολογία του 6%. Γιατί 6,6% είναι η δύναμή του ΚΚΕ στην Πάτρα. Μια ιδεολογία σεβαστή αλλά όχι αποδεκτή. Και όμως επιτρέψαμε σε ανθρώπους που έχουν ιδεολογικές εμμονές, ιδεοληψία, κομματικό προσηλυτισμό να αδιαφορούν για το αν ψηφίσθηκαν από πολίτες που δεν ασπάζονται τις μαρξιστικές θέσεις και να ενδιαφέρονται μόνο για προπαγάνδα με μονίμως έναν καταγγελτικό λόγο». Και επικρίνοντας τη δημοτική αρχή για το έλλειμα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής, επεσήμανε: «Θέλουν τη φτωχοποίηση της κοινωνίας για να μιλούν για κοινωνική επανάσταση».
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΟ 409 ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ
Και στη συνέχεια ανέφερε: «Εμείς θέλουμε να γίνουμε δημοτική αρχή για να βελτιώσουμε την καθημερινότητα του πολίτη. Εμείς στοχεύουμε και σε ανθρωποκεντρική πολιτική. Καλοί οι δρόμοι, καλές οι υποδομές αλλά πρώτα πρέπει να είναι καλά οι άνθρωποι. Οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και κυρίως στους ευάλωτους συμπολίτες μας. Οικονομικά βοηθήματα στους άπορους. Η σημερινή Δημοτική Αρχή δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στους ευάλωτους συμπολίτες μας και ας είχε προϋπολογίσει 90.000 ευρώ για τον σκοπό αυτόν. Θα επιδοτήσουμε φοιτητές που δεν έχουν οικονομικές δυνατότητες. Θα επαναφέρουμε το δεκατιανό στους άπορους μαθητές, θα δαπανούμε ότι προϋπολογίζουμε για τρόφιμα και όχι 400.000 από 1.500.000 ευρώ που δαπάνησε η δημοτική αρχή το 2021. Θα ενισχύσουμε τα δημοτικά ιατρεία. Θα διεκδικήσουμε την ίδρυση δημοτικού γηροκομείου στο 409, το οποίο πρέπει να πάρουμε. Θα αναβαθμίσουμε τις υπάρχουσες κοινωνικές δομές».
ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Για τη διαχείριση των απορριμμάτων ανέφερε: «Θέλουμε καθαρή πόλη, καθαρές πλατείες, καθαρά συντριβάνια, καλύτερο κυκλοφοριακό, καλή οδοποιία, περισσότερα πεζοδρόμια. Θέλουμε χώρους για αθλοπαιδιές, θέλουμε κάποτε να έχουμε κεντρική αποχέτευση και βιολογικό καθαρισμό. Θέλουμε ύδρευση χωρίς σωλήνες αμιάντου εν έτει 2023. Θέλουμε να λύσουμε το θέμα με τα απόβλητα. Η Ξερόλακκα που θα την έκλειναν κάποιοι και επένδυαν προεκλογικά δυστυχώς δεν πρόκειται να κλείσει με ευθύνη των σημερινών διοικούντων. Η Πάτρα παράγει περίπου 100.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως και θα στέλνει στο εργοστάσιο στου Φλόκα, όταν θα λειτουργήσει 45.000 τόνους, με τα υπολείμματα του ΚΔΑΥ και των βιοαποβλήτων. Θα πρέπει δηλαδή να ανακυκλωθούν περίπου 50-60.000 τόνοι αποβλήτων για μπορούμε να πούμε ότι κλείνει η Ξερόλακκα. Θέλουμε ασφάλεια για τους πολίτες. Θέλουμε Δημοτική Αστυνομία με την οποία θα είχαν 106 οικογένειες εισόδημα»
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Ακολούθως, ο Κώστας Σβόλης έκανε προτάσεις για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη της Πάτρας, επισημαίνοντας τα εξής: «Πρώτα από όλα θέλουμε να δούμε δύο αναπλάσεις.
Η πρώτη είναι το θαλάσσιο μέτωπο που θα πρέπει, μακροπρόθεσμα, να επεκταθεί και προς τα Βραχνέικα και προς τον Άγιο Βασίλειο και η δεύτερη είναι ο Ρηγανόκαμπος.
Το θαλάσσιο μέτωπο θα είναι η βιτρίνα μας. Χώροι αναψυχής, άθλησης, πολιτισμού, ενυδρείο, μουσείο θαλάσσης και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος υψηλού επιπέδου. Χώροι και για ποδήλατο και όχι ο ποδηλατόδρομος που υπάρχει σήμερα και που αποτελεί ντροπή για την πόλη μας. Ένας ποδηλατόδρομος επικίνδυνος για τον ποδηλάτη, για τον οδηγό, επιρρεπής σε πλημμυρικά φαινόμενα και φυσικά όταν θα κατασκευαστεί το τρένο, είτε υπόγειο είτε επίγειο θα ξηλωθεί, λόγω εργασιών. Χρήματα πεταμένα.
Στον Ρηγανόκαμπο πρέπει να ζητήσουμε την παραχώρηση και με μελέτες και κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία θα φτιάξουμε συνεδριακό κέντρο, και χώρους πολιτισμού και αθλητισμού. Φυσικά θα δώσουμε και τέλος στην παρανομία των Ρομά. Κοινωνική ενσωμάτωση, παιδεία για τα παιδιά».
Στην εκδήλωση ακούστηκε ηχογραφημένο μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Ανδρέα Κατσανιώτη, ενώ παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Τσιγκρής, Ιάσονας Φωτήλας και Χριστίνα Αλεξοπούλου, ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Χαράλαμπος Μπονάνος, Ανδρέας Φίλιας,Τάκης Παπαδόπουλος, ο Βοηθός Περιφερειάρχη, Π. Σακελλαρόπουλος, o πρόεδρος της ΔΕΕΠ Αντώνης Κουνάβης, ο Διοικητής της 6ης ΥΠΕ, Γιάννης Καρβέλης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Πλ. Μαρλαφέαςλ η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, Άννα Μαστοράκου, και φυσικά ο πρώην επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «ΠΑΤΡΑ ΕΝΩΜΕΝΗ» Νίκος Παπαδημάτος κ.α.
Στην εκδήλωση, που συντόνισε ο δημοσιογράφος Κώστας Λαμπρόπουλος, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του σμηναγού Ευστάθιου Τσιτλακίδη και του υποσμηναγού Μάριου – Μιχαήλ Τουρούτσικα.