Ενταση στην χθεσινή ακροαματική διαδικασία μεταξύ του Αλέξη Κούγια και του μάρτυρα Ανδρέα Ηλιάδη ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει για δεύτερη φορά. Όταν είδε ο κ. Κούγιας ότι ο κ. Ηλιάδης μιλούσε σε έναν δημοσιογράφο πριν ξεκινήσει η διαδικασία, ο κ. Κούγιας του είπε: «Κύριε Ηλιάδη εδώ ήρθατε για να καταθέσετε, όχι για να δίνετε συνέντευξη. Σαν τις Κατίνες εδώ πέρα. Θα ανεβείτε σε λίγο και θα κλαίτε. Μην γελάτε»! Αφορμή για την παρατήρηση ήταν ότι ο Ανδρέας Ηλιάδης έδειχνε σε έναν δημοσιογράφο ένα από τα πολλά βίντεο που του είχε στείλει η Ρούλα Πισπιρίγκου με την Τζωρτζίνα. Σε κάποια από αυτά φαίνεται ότι το κοριτσάκι παρακολουθεί προσεκτικά την μητέρα του. Χαμογελά και ανταποκρίνεται σε αυτά που της λέει ο άνθρωπος που κατηγορείται για τη δολοφονία της. Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό. Και ενώ ο κ. Κούγιας υπέβαλε ερωτήσεις, κάποια στιγμή μάλλον δεν έμεινε ικανοποιημένος από την απάντηση του Πατρινού γιατρού και του είπε: «Στόχος μας είναι να σας κλείσουμε φυλακή κύριε μάρτυρα»! Τελικά γύρω στις 3 μ.μ. (η δίκη ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι) ο κ. Κούγιας ζήτησε να διακοπεί η κατάθεση Ηλιάδη ζητώντας να γίνει ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη στην Ρούλα Πισπιρίγκου, Με προφανή σκοπό να καταδείξει πως δεν υπάρχει «σύνδρομο Μινχάουζεν» και αν τελικά κάτι τέτοιο αποδειχθεί να «καταρρεύσει» ο ισχυρισμός Ηλιάδη. Η διάγνωση του «συνδρόμου Μινχάουζεν» είναι μία πολύ δύσκολη διαδικασία και πιθανόν να απαιτηθεί συνδρομή και άλλων εξειδικευμένων ψυχιάτρων.
Νωρίτερα ξεκίνησε η επανεξέταση του Ανδρέα Ηλιάδη από τον συνήγορο της κατηγορουμένης. Η πρώτη ερώτηση αφορά το σύνδρομο Μινχάουζεν:
Κούγιας : στην καριέρα σας την ιατρική έχετε κάνει κάτι αντίστοιχο; Αν έχετε προβληματιστεί ξανά ότι μια μητέρα πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν .
Ηλιάδης : Ηδη έχω ξεκινήσει. Η διαταραχή δια αντιπροσώπου είναι μια διαταραχή που περιγράφεται στα συγγράμματα που έχουν να κάνουν με τον χώρο των παιδιών της ιατρικής. Και επειδή η διαταραχή αυτή αφορά παιδί και θεωρείται κακοποίηση παιδιού, υπάρχουν δύο μορφές. Εγώ δεν ασχολήθηκα με την κατηγορούμενη αυτή κάθ αυτή αλλά με το παιδί. Με την περίπτωση που αφορά την μικρή Τζωρτζίνα .
Ήμουν παρών σε δύο τέτοιες περιπτώσεις κατά τη διάρκεια παραμονής μου και εκπαίδευσης μου στο Αγλαΐα Κυριακού.
Η : Οι περιπτώσεις αυτές είναι αρκετά περίπλοκες δύσκολες. Ήμουν μάρτυρας αυτών των δύο περιστατικών.
Κ : Είδατε καμία μητέρα να σκοτώνει το παιδί της;
Η : Ήμουν παρών σε τέτοιες περιπτώσεις.
Κ : Θέλω να μας πείτε, σε τι ήσασταν μάρτυς και ποιος έθεσε τους προβληματισμούς.
Η : Περιστατικά ήπιας μορφής μέσα στις κλινικές. Η μία μητέρα κοκκίνισε τα ουρά του παιδιού, έβαζε χρωστική. Η σπανιότητα των περιστατικών δεν σημαίνει ότι μας αφήνει αμέτοχους.
Κ : Άλλο σας ρώτησα!
Προεδρος : ήσασταν μάρτυς κάποιου περιστατικού ; σε τι πράγμα ήσασταν μάρτυς;
Η : Αυτό το περιστατικό ήταν στη διαφορική διάγνωση και τελικά βρέθηκε η κόκκινη χρωστική. Ήμουν γιατρός στο Παίδων τότε .
Κ : Εχει καμία σχέση με την περίπτωση της κατηγορούμενης αυτό; Αυτό είναι σύνδρομο μινχάουζεν για εσάς;
Η : Είναι ακριβώς το ίδιο πράγμα αλλά υπάρχει διαβάθμιση. Διαβάθμιση των ήπιων μορφών και αν προσχωρήσει κάποιος στην πιο δύσκολη μορφή, είναι ακριβώς ο θάνατος του παιδιού.
Κ : Αυτό που λέτε ότι είναι το ίδιο που μια μητέρα έβαλε χρώμα στα ουρά του παιδιού, γιατί είναι σύνδρομο μινχάουζεν αυτό;
Η : μα έτσι λέει η ιατρική.
Κ : αφήστε την ιατρική δεν είστε ψυχίατρος. Εδώ σε λίγο θα πάμε εμείς στον ψυχίατρο με αυτά που ακούμε.
Κ: Ξέρετε κάποια μητέρα στην Ελλάδα να έχει οδηγηθεί σε ψυχίατρο για αυτό;
Η: Αν ανοίξει βιβλιογραφία κάποιος, θα μείνει με το στόμα ανοιχτό.
Τη δίκη χθες παρακολουθούσε και ο Μάνος Δασκαλάκης. Μάλιστα η πρόεδρος έκανε παρατήρηση στον Αλέξη Κούγια για το έντονο ύφος που απευθύνεται στον μάρτυρα.
ΠΑΡΑΠΕΜΠΤΙΚΟ ΒΟΥΛΕΥΜΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΦΟΝΟΥΣ
Σε δίκη για τους θανάτους και των άλλων δύο παιδιών της, της Μαλένας και της Ίριδας, παραπέμπεται η Ρούλα Πισπιρίγκου όπως δημοσιοποίησε χθες ο ίδιος ο συνήγορος της κατηγορουμένης Αλέξης Κούγιας στο δικαστήριο σήμερα! Οπως είπε ο κ. Κούγιας την παραπομπή σε δίκη για τους θανάτους και των δύο μικρότερων παιδιών της ,της Μαλένας και της Ίριδας για την Ρούλα Πισπιρίγκου αποφάσισε το πρωί της Παρασκευής με βούλευμα του το δικαστικό συμβούλιο.
Η ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΥΓΙΑ
Ο ποινικολόγος και συνήγορος υπεράσπισης της Ρούλας Πισπιρίγκου, μίλησε χθες για το λιποθυμικό επεισόδιο που είχε την περασμένη Τετάρτη στη διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας: ««Είναι γνωστό τι αντιμετωπίζω εδώ και περίπου 1,5 χρόνο, γιατί είχα αποκρύψει στην αρχή το πρόβλημα της υγείας μου από όλους. Ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας όμως. Αυτό δεν έχει σχέση, από ότι μου είπαν οι γιατροί. Θα φύγω από τη ζωή από άλλη αιτία. Συνέβη ένα λιποθυμικό επεισόδιο που από ότι μου είπε και η νοσηλεύτρια, έχασα τις αισθήσεις μου γιατί οι σφυγμοί μου έφθασαν στο ελάχιστο. Από ότι μου είπε ήταν πολύ χαμηλά. Την ευχαριστώ και δημοσίως την κυρία Φίφη. Οφείλεται σε υπερκόπωση δεν ήταν πρόβλημα υγείας που έχει αιτιολογία ιατρική. Δυστυχώς αυτό το χρονικό διάστημα είμαι υποχρεωμένος να κάνω εδώ στο Μεικτό Ορκωτό, συγχρόνως τρία μεικτά ορκωτά. Πριν αρχίσει η δίκη της κυρίας Πισπιρίγκου έχω μια δίκη μιας κυρίας που κατηγορείται ότι πήγε να κάψει τον σύζυγό της στην διπλανή αίθουσα. Πρέπει σε όλα αυτά να ανταποκριθώ ποτέ δεν έβαλα συνεργάτες μου να αντί για εμένα να κάνουν διαδικασίες για αυτό είχα αυτή τη διαδρομή. Όλο αυτό με κούρασε παρόλο που κοιμάμαι πολύ νωρίς και ξυπνάω πολύ νωρίς. Μια χαρά είμαι», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Κούγιας.
ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Αυτεπάγγελτη πειθαρχική έρευνα σε βάρος του δικηγόρου Αλέξη Κούγια, ξεκίνησε ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών σχετικά με δήλωσή του στα τηλεοπτικά μέσα, για την μικρή Τζωρτζίνα.
Όπως είναι γνωστό ο κ. Κούγιας, ως συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου, σχολιάζοντας τις προσπάθειες ανάνηψης της 9χρονης κόρης της κατηγορουμένης από τον αναισθησιολόγο είχε δηλώσει: «Τι να το κάνεις ένα παιδί το οποίο είναι τετραπληγικό, δεν έχει χεράκια και πόδια να ζήσει και το οποίο σε όλη του τη ζωή θα χρειάζεται κάποιον; Δεν έχει σημασία μόνο το ζην αλλά και το ευ ζην. Όταν είναι από φτωχή οικογένεια και φύγουν οι γονείς του από το ζωή θα πρέπει να εισαχθεί σε ένα ίδρυμα». Η δήλωση του ποινικολόγου προκάλεσε την αντίδραση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ), η οποία απαίτησε ο κ. Κούγιας να ζητήσει άμεσα συγνώμη και παράλληλα ζήτησε από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών «να πράξει τα δέοντα» αν ο κ. Κούγιας δεν ζητήσει συγγνώμη.