Κουτί πούρων στη Σκοτία έκρυβε χαμένο αντικείμενο από την Πυραμίδα του Χέοπα

    Ημερομηνία:

    Περισσότερα από 70 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, κομμάτια ξύλου από την Πυραμίδα του Χέοπα στην Αίγυπτο, ηλικίας 5.000 ετών, ανακαλύφθηκαν τυχαία σε ένα κουτί πούρων στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκοτία, ανακοίνωσε σήμερα το πανεπιστήμιο.

    Φλίγκος

    Τo ξύλο από κέδρο είναι ένα από τα τρία αντικείμενα που βρέθηκαν στο εσωτερικό της πυραμίδας το 1872 από τον Βρετανό αρχαιολόγο Ουέιμαν Ντίξον. Δύο από αυτά, μια σφαίρα και ένα μπρούτζινο άγκιστρο που χρησιμοποιείτο προφανώς για την κατασκευή της, βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, όμως το τρίτο είχε χαθεί.

    Το σημαντικό εύρημα είχε παραδοθεί στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν (Σκοτία), έμενε όμως άφαντο ως σήμερα.

    Στα τέλη του περασμένου έτους, η Αμπίρ Ελαντάνι, Αιγύπτια βοηθός συντήρησης αρχαιοτήτων που εξέταζε την ασιατική συλλογή, πρόσεξε ένα κουτί πούρων που έφερε τη σημαία της αρχαίας Αιγύπτου.

    «Όταν έλεγξα τους αριθμούς στο αρχείο της Αιγύπτου κατάλαβα αμέσως περί τίνος επρόκειτο» δήλωσε η αρχαιολόγος.

    Κουτί πούρων στη Σκοτία έκρυβε χαμένο αντικείμενο από την Πυραμίδα του Χέοπα

    ICECAP

    «Έχω εργαστεί σε ανασκαφές στην Αίγυπτο, ποτέ όμως δεν φανταστεί  ότι θα ήταν εδώ, στη βορειοανατολική Σκοτία, που θα έβρισκα κάτι τόσο σημαντικό για την κληρονομιά της χώρας μου» σχολίασε η Αμπίρ Ελαντάνι.

    Ο Βρετανός αρχαιολόγος Ουέιμαν Νίξον είχε αναπτύξει φιλικές σχέσεις με τον δρ Τζέιμς Γκραντ, ο οποίος είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο για να καταπολεμήσει τη χολέρα. Μετά τον θάνατο του δρ Γκραντ το 1895, η συλλογή του κληροδοτήθηκε στο Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν όπου είχε σπουδάσει. Το 1946, η κόρη του είχε δωρίσει το κομμάτι κέδρου στο πανεπιστήμιο, όμως το ίδρυμα δεν το καταχώρισε και έτσι δεν είχε μπορέσει να το ξαναβρεί παρά τις εντατικές έρευνες.

    Πρόσφατες αναλύσεις επέτρεψαν να χρονολογηθεί το κομμάτι του ξύλου ανάμεσα στο 3341 π.Χ. και 3094 π.Χ., δηλαδή περίπου 500 χρόνια πριν από την κατασκευή της πυραμίδας.

    Οι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι το ξύλο και τα δύο άλλα αντικείμενα, τα επονομαζόμενα «κειμήλια του Ντίξον», μπορεί να αφέθηκαν μέσα στην πυραμίδα από τους κατασκευαστές της. Το γεγονός ότι το ξύλο είναι αρχαιότερο από την ίδια την πυραμίδα ίσως σημαίνει ότι οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν υλικά από αιωνόβιο δέντρο.

    Σύμφωνα με τον Νιλ Κέρτις, υπεύθυνο των μουσείων και των ειδικών συλλογών του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν, τα αποτελέσματα =της χρονολόγησης με άνθρακα είναι μια «αποκάλυψη» που «θα αναζωογονήσει οπωσδήποτε το ενδιαφέρον για τα κειμήλια του Ντίξον και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να ρίξουν ένα φως για την Πυραμίδα του Χέοπα».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Ολοκληρώνεται η πεζοδρόμηση της Μαιζώνος

    Ολοκληρώνεται το έργο της πεζοδρόμησης της Μαιζώνος που φθάνει...

    ΠΑΤΡΑ: «Αν συνεχίσει έτσι, θα… καούμε»

    Με την θερμοκρασία να εξακολουθεί να κυμαίνεται σε υψηλά...

    ΘΕΟΔΩΡΙΚΑΚΟΣ: Ένα «καρφί» και για τον δήμαρχο της Πάτρας

    Ένα «καρφί» και για τον δήμαρχο της Πάτρας είχε...

    Εγκαινιάζεται στις 26 Μαΐου το νέο δημαρχείο του Δήμου Ερυμάνθου στην Χαλανδρίτσα

    Πρόκειται για ένα κτήριο που κατασκευαστεί εντός έκτασης συνολικής...