Σε σύγκριση με την τότε ρητορική του, για τις υποκλοπές ήταν φωτιά και λαύρα. «Το θέμα είναι τόσο βαρύ και σοβαρό, που δεν επιτρέπεται ούτε αντέχεται να μείνουν σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα. Φως, λοιπόν! Απλετο φως!», είπε στα Ανώγεια ο πρώην πρωθυπουργός, που επεσήμανε πως «το να προκλήθηκαν τα γεγονότα αυτά από κυβερνητική πρωτοβουλία είναι, εκτός από αντιδημοκρατικό και παράνομο, τόσο πέρα από κάθε όριο νοσηρής φαντασίας και πολιτικής ανοησίας, που είναι αδιανόητο», ενώ κατέληξε ότι «παραμένει όμως επιτακτική η ανάγκη να ξεκαθαριστεί ποιοι και με ποια δικαιολογία ζήτησαν κάτι τέτοιο και ποιοι και πώς το ενέκριναν. Η επίκληση του απορρήτου σε τέτοιες περιπτώσεις υποτάσσεται στην ανάγκη κάθαρσης του δημόσιου βίου». Οι βαριά φορτισμένες φράσεις περί «σκιών ιοβόλων για τη δημοκρατική ομαλότητα» και «κάθαρσης», τα περί «νοσηρής φαντασίας» και «πολιτικής ανοησίας» ορθώς ερμηνεύτηκαν όπως ερμηνεύτηκαν, όχι μόνο από τους αντιπολιτευόμενους, αλλά και από τις αγορές. Τα spreads του δεκαετούς ομολόγου «τσίμπησαν» σχεδόν 10 μονάδες βάσης, ενώ οι επενδυτές ερμήνευσαν την παρέμβαση ως υπονόμευση της κυβέρνησης και ως γεγονός που ενδέχεται να δρομολογήσει πολιτική αστάθεια.
Η παρέμβαση του Κ. Καραμανλή προκάλεσε αναταραχή στο εσωτερικό της Ν.Δ – αναταραχή την οποία ο πρώην πρωθυπουργός πιθανότατα είχε συνυπολογίσει. Τις προηγούμενες δέκα ημέρες, άλλωστε, είχαν κάνει δηλώσεις για το θέμα -και με διαφοροποίηση από την επίσημη γραμμή του Μαξίμου- άνθρωποι που βρίσκονται λιγότερο ή περισσότερο κοντά του, όπως ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο Νικήτας Κακλαμάνης και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος. Ο Κ. Καραμανλής μπορούσε να μετρήσει τον αντίκτυπο. Εγινε ό,τι ήταν αναμενόμενο να γίνει: η αξιωματική αντιπολίτευση και όσοι «πυροβολούν» τον Κυριάκο Μητσοτάκη έκαναν τις δηλώσεις του σημαία. Εκ των υστέρων ήρθε η αναδίπλωση.
Συνεργάτες του διέρρευσαν ότι η ομιλία του δεν περιείχε αιχμές εναντίον της κυβέρνησης, αλλά ότι είπε αυτονόητα πράγματα, ώστε σκιές και φήμες να μη δηλητηριάζουν τον δημόσιο βίο. Διά του κυβερνητικού εκπροσώπου, η κυβέρνηση αποδέχθηκε αυτή την ερμηνεία, προσπαθώντας και από την πλευρά της να εκτονώσει την ένταση. «Καμία αιχμή προς την κυβέρνηση δεν υπήρχε στη χθεσινή ομιλία του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή» είπε ο Γιάννης Οικονόμου, που διέκρινε μάλιστα και «μια απελπισμένη προσπάθεια συγκεκριμένων κύκλων να παραμορφώσουν τις δηλώσεις του». Κυβερνητικά στελέχη με τα οποία συνομίλησε η Realnews εξέφραζαν την απορία τους τόσο για την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού να σπάσει τη σιωπή του όσο και για το τι επιδιώκει.
Γιατί είναι γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής παραβίασε όχι μόνο τον κανόνα -που επαναλάμβαναν υπερήφανοι οι συνεργάτες του- ότι δεν δημιουργεί προβλήματα στους διαδόχους του, αλλά και ότι δεν τοποθετείται στα θέματα εσωτερικής επικαιρότητας, ακόμα και όταν το επιθυμούσε αυτό διακαώς η παράταξή του. Τα στελέχη αυτά θυμούνται την ηχηρή σιωπή του Κ. Καραμανλή όταν ο Γιώργος Παπανδρέου περνούσε αυτόν και την κυβέρνησή του γενεμότητα για μια υπερκομματική αποστολή. Το ότι η ανησυχία αυτή υφίσταται το κατέστησε σαφές ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δήλωσε ότι «το μέτωπο Τσίπρα – καραμανλικών το πλήρωσε ακριβά η χώρα». Είναι πιθανόν, όμως, ο Κ. Καραμανλής να αποφάσισε να σπάσει τη σιωπή του επειδή και ο ίδιος κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξε θύμα υποκλοπών και παρακολουθήσεων. Σε κάθε περίπτωση, οι σημερινές δηλώσεις του βρίσκονται σε απόλυτη αναντιστοιχία με το τι έγινε τότε, επί των ημερών του. Γιατί στην υπόθεση των υποκλοπών του 2005 τίποτε απολύτως δεν ήρθε στο φως και μια χαρά έμειναν «σκιές ιοβόλες για τη δημοκρατική ομαλότητα». Και το επέτρεψε και το αντέξαμε…