Πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων «κατέβηκαν τα μολύβια» κυρίως στις υπηρεσίες της Κατεχάκη, ακολούθως στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και στις περισσότερες κεντρικές υπηρεσίες της χώρας που τυγχάνει να διοικούνται από αξιωματικούς που κατέχουν τον βαθμό του Αστ. Διευθυντή και πάνω, υπολογίζοντας ότι οι κρίσεις θα ξεκινήσουν και θα ολοκληρωθούν εντός του Ιανουαρίου.
Η αστυνομία σε παρατεταμένη «χειμερία νάρκη»
Σαν να μην έφτανε το παραπάνω, ήρθε η ανακοίνωση του Υπουργού, Τάκη Θεοδωρικάκου για παράταση της έναρξης των κρίσεων στο τέλος Μαρτίου, εξ αιτίας του βάρους των ελέγχων της Πανδημίας αυτή την περίοδο, όπως είπε. Αποτέλεσμα, τα επιτελεία να παραδοθούν σε παρατεταμένη «χειμερία νάρκη», οι υπηρεσίες ασφαλείας να αναζητούν νέες επιτυχίες που η αποκάλυψή τους θα συμπέσει όλως τυχαίως στις αρχές Μαρτίου, οι επιχειρησιακές μονάδες θα επιδοθούν σε «σεμνές εμφανίσεις» μην «κάτσει» πάλι κανα Πέραμα , καμιά Νέα Σμύρνη και μπουν στο θάλαμο αναχωρήσεων της Σχολής Αξιωματικών, η Γ.Α.Δ.Α θα συνεχίσει να στέλνει «στρατιές» αστυνομικών ξωπίσω του υπουργού μπας και αλλάξει γνώμη για την επιχειρησιακή αξία και ανάγκη παραμονής του προϊσταμένου της.
Ποια η αλήθεια για την αναβολή των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ;
Ποιος ο λόγος όμως που ο Υπουργός ανακοίνωσε την αναβολή και παράταση των κρίσεων στην ΕΛ.ΑΣ, και αν πραγματικά στην απόφασή του αυτή συνέτεινε η Πανδημία και η μεγάλη εμπλοκή της αστυνομίας ή στην απόφασή του αυτή συνετέλεσε η ενδεχόμενη «νόσηση» στις σχέσεις Τάκη Θεοδωρικάκου και Λευτέρη Οικονόμου σε σχέση με τις διαφορετικές επιλογές σε πρόσωπα και θέσεις, που μπορεί ενδεχομένως να τους οδηγήσει σε πολιτική «διασωλήνωση» σε βάθος χρόνου, θα αναφερθούμε σε επόμενο άρθρο μας ενδελεχώς!
Η «Μάχη της Κρήτης» για τους 3 κρητικούς Αντιστράτηγους
Ο κρητικός και νυν Αρχηγός Μιχάλης Καραμανλάκης έδωσε τις μάχες του, καταρχήν να παραμείνει και έξι μήνες ακόμη αξιώνοντας πλήρη χρονική θητεία στην αρχηγεία του σώματος, εναλλακτικά και παράλληλα, επεδίωξε να μεταπηδήσει σε θέση Γενικού Γραμματέα και μάλιστα όχι σε εκείνη που κενώθηκε λόγω της παραίτησης της Σοφίας Νικολάου αλλά στη θέση που κατέχει, ακλόνητος όπως φαίνεται, ο τέως Αρχηγός Κωνσταντίνος Τσουβάλας. ‘Όλα αυτά για το ενδεχόμενο εκλογών εντός του 2022 που δεν θέλει να τον βρει στα «αζήτητα» συνταξιούχο πολίτη, αλλά «καβαλάρη» σε κάποιο πολιτικό θεσμικό άρμα προς συνέχιση της αξιοποίησης του. Η τελευταία όμως εξέλιξη της παράτασης των κρίσεων φαίνεται να βάζει τέλος στις ορέξεις του νυν Αρχηγού παρατείνοντας άτυπα τη θητεία του.
Τα σενάρια διαδοχής
Δύο σενάρια εξετάζονται σήμερα ισοβαρώς από τα πρόσωπα της Κυβέρνησης που θα αποφασίσουν την διάδοχη κατάσταση στην Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Το πρώτο θέλει να μπαίνει ένα τέλος στην πολυάριθμη ηγετική ομάδα των κρητικών Στρατηγών Καραμανλάκη, Δασκαλάκη, Λαγουδάκη, Αρχηγού , Υπαρχηγού και Επιτελάρχη αντιστοίχως. Έτσι θα προχωρήσει η επετηρίδα των επι έτη σε αναμονή Αξιωματικών, ενδεχομένως αξιοποιώντας και περισσότερο στενά κομματικά πρόσωπα, αφού και οι τρεις έγιναν στρατηγοί κατ‘ επιλογή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπηρετώντας στενά τους υπουργούς του. Προφανώς και αυτό το σενάριο ευνοεί την κάθοδο από την Βόρεια Ελλάδα του Ηπειρώτη στρατηγού Κωνσταντίνου Σκούμα που ως γνωστό φλερτάρει με τη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.
Το δεύτερο σενάριο θέλει να καταλαμβάνει τα σκήπτρα της Αρχηγίας του σώματος της ΕΛ.ΑΣ, ο Ανδρέας Δασκαλάκης που παραμένει στη «θερμοκοιτίδα» της Κατεχάκη από το 2017 , ενώ από το 2019 μέχρι σήμερα κατέχει τη θέση του Υπαρχηγού. Όλο αυτό το χρονικό διάστημα δείχνει να κατάφερε κυβερνητικό έρεισμα με κύριο εκείνο της άμεσης σχέσης και επαφής με πρόσωπο της οικογένειας του Πρωθυπουργού αλλά επίσης με πρόσωπο που αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικό συνεργάτη της οικογένειας Μητσοτάκη. Η μακρά θητεία του Υπαρχηγού άρχισε να δημιουργεί ψιθύρους και ζυμώσεις για τις αρμοδιότητες του εκάστοτε Υπαρχηγού, που όπως αποδεικνύεται τον καθιστούν «διακοσμητικό» και τον συνδέουν μόνο με πράξεις και μεθόδους που θα τον οδηγήσουν στη κατάκτηση της θέσης του Αρχηγού.
Σε «περιδίνηση» η υπόλοιπη ηγεσία
Σε περίσκεψη βρίσκεται και το υπόλοιπο κομμάτι των ανώτατων αξιωματικών, πολλοί εξ αυτών θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην κορυφή της αστυνομικής πυραμίδας με τον επιθεωρητή νοτίου Ελλάδας Γεώργιο Γιάννινα να περιμένει στη «στροφή», να αποτελέσει την συμβιβαστική λύση «ειρήνευσης» στην πόλωση των «φαβορί» στρατηγών.
Η Διεύθυνση Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών (ΔΙ.ΔΑ.Π) ,και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων παραμένουν προσωποπαγείς υπηρεσίες με τον προϊστάμενο της δεύτερης Ηλία Κοσσυβάκη να αποχωρεί από αυτή, μόνον ενόψει προαγωγής του σε Αντιστράτηγο, θυμίζουμε ότι κατέχει την θέση του προϊσταμένου της Δ.Ε.Υ από το Μάρτιο του 2018 κατόπιν πρότασης του τότε αναπληρωτή Υπουργού Εσωτερικών Νίκου Τόσκα και την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας.
Γ.Α.Δ.Α και Ασφάλεια
Τέλος, η Γενική Αστ. Διεύθυνσης Αττικής και η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής, με δεδομένη την αποχώρηση του Παρασκευά Σανιδά από την πρώτη μιας και ως πρώτος στην επετηρίδα των Υποστρατήγων ή προάγεται σε Αντιστράτηγο ή αποστρατεύεται θα αποτελέσουν διελκινστύδα για την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αφού ο Τάκης Θεοδωρικάκος δεν έχει κρύψει την δυσθυμία του για τον Γενικό Αττικής.