Τέσσερις από τους έξι αθλητές με τα μεγαλύτερα έσοδα την περσινή χρονιά ανήκουν στο μαγικό κόσμο του ποδοσφαίρου με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να είναι μακράν του δεύτερου (περίπου 70 εκατ. ευρώ) ο κορυφαίος, καθώς είχε έσοδα 256 εκατομμυρίων ευρώ!
Αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο απίστευτο συμβόλαιο που υπέγραψε πέρσι με την Αλ Νασρ της Σαουδικής Αραβίας και το οποίο του αποφέρει 200 εκατ. το χρόνο, ενώ τα υπόλοιπα προέρχονται από τις ουκ ολίγες εμπορικές συμφωνίες που έχει συνάψει (ας μην ξεχνάμε ότι έχει 600 εκατομμύρια ακολούθους στο instagram) αλλά και τις διάφορες επιχειρήσεις του.
Η ελληνική παρουσία σ’ αυτήν την ιδιαίτερα λίστα, έχει να κάνει φυσικά με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο ο οποίος με έσοδα 82.3 εκατ. ευρώ είναι στο Νο8 συνολικά, αλλά τρίτος στην ιεραρχία όσον αφορά το μπάσκετ (πίσω από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς και τον Στεφ Κάρι).
Στην πρώτη δεκάδα ξεχωρίζει επίσης η παρουσία του Ισπανού πρωταθλητή του γκολφ Τζον Ραμ με έσοδα 190 εκατομμυρίων. Ο Ραμ θα μπορούσε να είναι στην κορυφή, καθώς τον περασμένο Δεκέμβριο έκανε τη μεγάλη μεταγραφή από την PGA (την παραδοσιακή επαγγελματική λίγκα του γκολφ) στην LIV (πίσω από την οποία κρύβεται το κρατικό fund της Σαουδικής Αραβίας) παίρνοντας ένα ποσό που κυμαίνεται από 300 έως 600 εκατομμύρια, ως πριμ υπογραφής. Ωστόσο η Sportico προσμέτρησε ένα μέρος από το συγκεκριμένο ποσό κι έτσι ο Ραμ βρέθηκε δεύτερος.
Σ’ αυτήν την τριετία είναι η πρώτη φορά που στο top 100 δεν υπάρχει καμία γυναίκα αθλήτρια, γεγονός που προκαλεί απορία καθώς τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια γενικότερη προσπάθεια για να αυξηθούν τα χρήματα που δίνονται στον γυναικείο αθλητισμό.
Από την άλλη υπάρχει μια λογική εξήγηση καθώς Σερένα Γουίλιαμς και Ναόμι Οσάκα (οι δύο που ήταν στην περσινή λίστα) είναι εκτός για διαφορετικούς λόγους. Η Σερένα πλέον αποχώρησε από την ενεργό δράση ενώ η Οσάκα δεν αγωνίστηκε λόγω εγκυμοσύνης.
Στο νο100 της λίστας είναι Ντέρεκ Καρ (αμερικανικό ποδόσφαιρο) με 30 εκατ. ευρώ (πέρσι το αντίστοιχο Νο100 ήταν στα 28 εκατ.) ενώ η καλύτερη αμειβόμενη αθλήτρια είναι η (επίσης τενίστρια) Κόκο Γκάουφ με 21 εκατ. ευρώ.
Οι μπασκετμπολίστες αποτελούν το 40% των 100 κορυφαίων, ακολουθούμενοι από το αμερικανικό ποδόσφαιρο (16%), το μπέιζμπολ (13%), το ποδόσφαιρο (11%), το γκολφ (10%), την πυγμαχία (6%), το τένις (2%) και τις ιπποδρομίες (2%).
Ο πιο νεαρός που βρίσκεται στη λίστα είναι ο Κάρλος Αλκαράθ ο οποίος στα 20 του χρόνια είναι στο Νο56 (με 40 εκατ.), ενώ η γηραιότερος είναι ο θρυλικός πρωταθλητής του γκολ Τάγικερ Γουντς (στο Νο14) καθώς στα 48 του χρόνια (κι έχοντας παίξει ελάχιστα τουρνουά) είχε έσοδα 75 εκατ. ευρώ (κυρίως λόγω των μεγάλων χορηγιών του).
Συνολικά η λίστα περιλαμβάνει αθλητές από οκτώ αθλήματα και 25 χώρες, οι οποίοι εκτιμάται ότι κέρδισαν πέρυσι 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το σύνολο περιλαμβάνει 3,9 δισεκατομμύρια αφορούν μισθούς και έπαθλα, ενώ και 1,1 δισεκατομμύρια προέρχεται από χορηγούς, πωλήσεις αναμνηστικών, δικαιώματα εικόνας και άλλα.