Και πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει άλλωστε, αφού τώρα είναι η εποχή όπου οι ακτές της Αλάσκας είναι προσβάσιμες και οι ομορφιές της φύσης ξεδιπλώνονται σε όλο τους το φάσμα, από στεριάς, αέρος και θαλάσσης. Η μεγαλύτερη σε έκταση πολιτεία των ΗΠΑ (από το 1959) μετρά μόλις περί τους 700.000 κατοίκους και η στρατηγική της γεωγραφική θέση ευθύνεται για το πλούσιο ιστορικό της παρελθόν, καθώς άλλαξε πολλές φορές χέρια και διεκδικητές από τότε που άρχισε να εξερευνάται για λογαριασμό των Ρώσων στα μέσα του 18ου αιώνα.
Η χαρτογράφηση της αχανούς πολιτείας από τα μυθικά ονόματα των Βίτους Μπέρινγκ (που έδωσε το όνομά του και στον Βερίγγειο πορθμό) και Τζέιμς Κουκ, αποκάλυψε έναν ανεξάντλητο θησαυρό για Αμερικανούς και Σιβηριανούς κυνηγούς που εμπορεύονταν γουναρικά, αλλά και για όσους ζούσαν ήδη τον πυρετό του χρυσού στο γειτονικό Γιούκον του Καναδά. Τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που έκρυβαν οι τούνδρες του Βορρά των -62 βαθμών Κελσίου ολοκλήρωσαν το παζλ για το κρυμμένο διαμάντι του Αρκτικού Κύκλου.
To τελευταίο σύνορο της γής
Κάθε Μάιο και έως τα τέλη Σεπτεμβρίου, κάποια από τα καλύτερα κρουαζιερόπλοια λύνουν κάβους από τα λιμάνια του Σαν Ντιέγκο, του Σιάτλ και του Βανκούβερ και στρέφουν την πλώρη προς τον Βορρά για να συναντήσουν πανύψηλα βουνά, εντυπωσιακούς παγετώνες, σιωπηλά φιόρδ και εκπληκτική άγρια ζωή. Με εντυπωσιακά λιμάνια, πλούσια σε ιστορία και παλιές ντόπιες παραδόσεις, η Αλάσκα είναι πράγματι το τελευταίο σύνορο της γης.
Εταιρείες όπως οι πολυτελεής Crystal και Royal Caribbean αλλά και η έμπειρη Norwegian Cruise Line εγγυώνται διαμονή γεμάτη αληθινή χλιδή σε όσους τις επιλέξουν, καθώς τόσο οι ανέσεις στις καμπίνες όσο και οι χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι πισίνες και τα καζίνο αγγίζουν την κορυφή της πολυτέλειας, είναι όμως το ίδιο το ταξίδι αυτό που μένει αξέχαστο στον περιηγητή.
Καθώς ολόκληρη η περιοχή είναι διάσπαρτη με ηφαιστειογενή νησιά, ο διάπλους των στενών του Seymour μαγεύει, καθώς με μόλις 750 μέτρα πλάτος δημιουργεί έναν ορμητικό δίαυλο και ταυτόχρονα ένα καταφύγιο σπάνιων ειδών θαλάσσιας ζωής, όλα στη σκιά των βυθισμένων δίδυμων κορφών του Ripple Rock που αποδεικνύουν περίτρανα τη δύναμη της Φύσης. Με τα χιόνια να έχουν ήδη λιώσει και τον ήλιο να… καίει στους 17 βαθμούς Κελσίου, η πυκνή βλάστηση και τα ψηλά έλατα που σκεπάζουν κάθε κομμάτι γης γίνονται ξανά σπίτι για μια πλειάδα πτηνών και άγριων ζώων που έχοντας ξυπνήσει από τη χειμερία νάρκη περιηγούνται προς αναζήτηση τροφής μπροστά στα μάτια μας καθώς το πλοίο περνά δίπλα από τις όχθες του ωκεανού.
Η στάση στην «Παγκόσμια Πρωτεύουσα του Σολομού», το Ketchikan των 8.000 κατοίκων μοιάζει απαραίτητη, καθώς πέρα από το γραφικό της λιμανάκι, το Ιστορικό Πάρκο των Τοτέμ που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα είναι μια εμπειρία ζωής, καθώς ξεδιπλώνει τη φιλοσοφία των ιθαγενών μέσα από τα σπάνια αυτά δημιουργήματα και φανερώνει έναν κόσμο τόσο διαφορετικό…
Συνεχίζοντας βόρεια, ο Εθνικός Δρυμός Tongass –ο μεγαλύτερος στις ΗΠΑ– απλώνεται μπροστά μας και κόβει την ανάσα, καθώς το συγκλονιστικό τοπίο συμπληρώνουν τα σπάνια είδη πανίδας που βρίσκουν καταφύγιο στους υγροτόπους του, με τις φάλαινες να βουτούν εντυπωσιακά προς ανεύρεση τροφής και τις αγέλες των άγριων ζώων να περιφέρονται ελεύθερα στον φυσικό τους χώρο. Απαραίτητη και η στάση στο Τζούνο, την…πολυπληθή πρωτεύουσα της Αλάσκας με τους 32.000 κατοίκους και το θαυμάσιο δίκτυο μονοπατιών πεζοπορίας, όχι μόνο για να πάρει κανείς μια γεύση από… μεγαλούπολη, αλλά κυρίως για το περίφημο Goldbelt Tram, το τελεφερίκ που οδηγεί ψηλά στη βουνοπλαγιά και προσφέρει θέα που κυριολεκτικά κόβει την ανάσα.
Η εποχή του Πυρετού του Χρυσού στα τέλη του 19ου αιώνα, που σημάδεψε όχι μόνο την αμερικανική αλλά και την παγκόσμια ιστορία και γέννησε τον όρο “new money” (αλλά και την αμύθητη περιουσία του… Σκρουτζ Μακ Ντακ, κατά τον Ουόλτ Ντίσνεϊ) ξεδιπλώνεται μπροστά μας σε όλο της το μεγαλείο, φτάνοντας στο Εθνικό Ιστορικό Πάρκο Klondike Gold Rush, αφότου το πλοίο έχει πιάσει λιμάνι στο εντυπωσιακό Skagway, που με μόλις 1.000 κατοίκους έχει καταφέρει να υποδέχεται ετησίως χίλιες φορές περισσότερους επισκέπτες, περί το 1 εκατομμύριο!
Όλα αυτά όμως δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου, καθώς τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με το μεγαλείο της ίδιας της Φύσης –και το ίδιο το παγόβουνο. Η αέναη μορφή του παγετώνα Hubbard απλώνεται στο άπειρο μπροστά μας καθώς πλέουμε στον κόλπο του Yakutat και συνειδητοποιούμε το μέγεθος της ανθρώπινης υπόστασης μπροστά στη συγκλονιστική αυτή θέα.
Τα καταγάλανα, «καθαρά» παγόβουνα που λιώνουν με το άγγιγμα του καλοκαιρινού ήλιου, τα χρώματα του ουράνιου τόξου που γεννά η διάθλαση του φωτός και παίζουν με τις καταπράσινες εκτάσεις, αλλά κυρίως η ασύγκριτη εικόνα της ένωσης του ουρανού με τη θάλασσα στην αγκαλιά του Αρκτικού Κύκλου καθιστά το ταξίδι στην Αλάσκα αληθινό ορόσημο στη ζωή κάθε αληθινού περιηγητή. Και βέβαια δικαιώνει το διόλου ευκαταφρόνητο κόστος της κρουαζιέρας που κυμαίνεται -ανάλογα με τις διανυκτερεύσεις- μεταξύ 700 και 7.500 ευρώ.