Κρούσμα της νόσου του Δυτικού Νείλου, το οποίο επιβεβαιώθηκε εργαστηριακά, εντοπίστηκε σε άλογο σε γειτονική περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Λευκάδας.
Η νόσος του Δυτικού Νείλου οφείλεται σε ιό και δεξαμενή του στη φύση είναι διάφορα είδη άγριων πτηνών. Η νόσος μεταδίδεται με τσιμπήματα μολυσμένων κουνουπιών σε άλλα πτηνά και ζώα, ανάμεσα στα οποία είναι τα ιπποειδή και ο άνθρωπος αναφέρει το thesstoday.gr.
Η νόσος δεν μεταδίδεται άμεσα και με απλή επαφή από τα ιπποειδή στον άνθρωπο.
Για την πρόληψη της νόσου στα ιπποειδή συστήνεται η εφαρμογή εντομοαπωθητικών στα ζώα, ο εμβολιασμός τους και εντομοκτονίες στους στάβλους.
Τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα που παρατηρούνται στα άλογα που νοσούν είναι:
Ανορεξία, κατάπτωση, πυρετός (όχι πάντα)
Νευρικά συμπτώματα (έχουν ιδιαίτερη σημασία):
Άσκοπη περιπλάνηση, κατάπτωση, σπασμοί, τρέκλισμα (αστάθεια στο βάδισμα- αταξία), κυκλικές κινήσεις, μυοκλονίες (συχνά στους μύες κεφαλής- τραχήλου αλλά και στο υπόλοιπο σώμα), αδυναμία κατάποσης, παράλυση της γλώσσας, αδυναμία των άκρων, μερική παράλυση μερικές φορές ως και πλήρης παράλυση, διαταραχές όρασης-ακοής, κινήσεις πίεσης της κεφαλής, τριγμός των δοντιών.
Κώμα στο τελικό στάδιο και θάνατος
Να σημειωθεί ότι το νόσημα είναι υποχρεωτικής δήλωσης, και η μη δήλωση του επισύρει επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων.