flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κρούσματα κορωνοϊού: Μεγάλη η διασπορά σε 50 περιοχές – Απαγορευτική η εικόνα για άνοιγμα λιανεμπορίου

Στέρεη και ανθεκτική παραμένει η αλυσίδα της μετάδοσης του κορωνοϊού στην επικράτεια, με κάποιες «κόκκινες» περιοχές να αποτελούν ακόμη πιο γερούς κρίκους σε αυτήν την αλυσίδα.

Τα 1.677 κρούσματα που ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ σε 50 περιοχές της χώρας, η αρνητική «πρωτιά» για τρίτη συνεχόμενη ημέρα της Αττικής στα θετικά κρούσματα και η μεγάλη πίεση υπό την οποία λειτουργεί το ΕΣΥ με τους 3.772 ασθενείς εκ των οποίων οι 578 διασωληνωμένοι, υψώνουν ισχυρά απαγορευτικά για το άνοιγμα της οικονομίας και της κοινωνίας.

Η επιδημιολογική εικόνα – την οποία αποτύπωσε με μελανά στοιχεία και ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, κατά τη χθεσινή, εβδομαδιαία ενημέρωση- είχε απασχολήσει χθες και την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων. Κατά πληροφορίες, οι ειδικοί «σχεδίασαν» τον σκούρο επιδημιολογικό χάρτη με τις επιβαρυμένες «κόκκινες» και «πορτοκαλί» περιοχές υπογραμμίζοντας πως με αυτόν τον χάρτη δεν επιτρέπεται η άρση των περιορισμών. Ιδίως για το λιανεμπόριο, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για την κυβέρνηση, τα μέλη της Επιτροπής θεωρούν ότι τυχόν επαναλειτουργία θα αποβεί καταστροφική όσον αφορά στη διασπορά του κορωνοϊού, λόγω της χριστουγεννιάτικης περιόδου και του συνωστισμού που θα δημιουργηθεί. Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει η κυβέρνηση το επόμενο 48ωρο.

Ενημέρωση 9/12 Κικίλιας

Γιατί ανησυχεί ο καθηγητής Τσιόδρας

Η διαπίστωση για την αργή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης και της αποσυμπίεσης του ΕΣΥ, έγινε εμφατικά από τον υπουργό Υγείας, κ. Κικίλια, ο οποίος μάλιστα μετέφερε την ανησυχία τη δική του και του καθηγητή, κ. Σωτήρη Τσιόδρα, για 10 περιοχές της χώρας, και ιδίως για τη δυτική Αττική. Πρόκειται για τις Περιφερειακές Ενότητες Πιερίας, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ξάνθης, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Φλώρινας.

Παράλληλα, η διασπορά παραμένει μεγάλη, καθώς κρούσματα κορωνοϊού καταγράφονται σε τουλάχιστον 50 περιφερειακές ενότητες της χώρας, ενώ σε περίπου 28 εξ αυτών είναι δεκάδες τα κρούσματα.

xartis9_12

Η Αττική παρέμεινε για τρίτη συνεχόμενη ημέρα «πρωταθλήτρια» σε αυτόν τον πανελλαδικό αγώνα αρνητικών καταγραφών, δηλαδή ημερήσιων κρουσμάτων. Στο λεκανοπέδιο επιβεβαιώθηκαν το περασμένο 24ωρο 365 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ενώ στη δεύτερη θέση βρέθηκε η μέχρι πρότινος «πρωταθλήτρια», η Θεσσαλονίκη, με 317 κρούσματα. Η σύγκριση των δύο μητροπολιτικών περιοχών είχε γίνει και από τον καθηγητή, Γκίκα Μαγιορκίνη, την περασμένη Δευτέρα που είχε επισημάνει ότι η ταχύτητα της μείωσης των νέων διαγνώσεων είναι μεγαλύτερη στη Θεσσαλονίκη σε σχέση με την αντίστοιχη στην Αττική, ειδικότερα στην Αττική ήταν η μείωση της τάξης 8% ενώ στη Θεσσαλονίκη έφθανε και το 22%.

Σύμφωνα με τα χθεσινά στοιχεία του ΕΟΔΥ, η Λάρισα επανήλθε στην… τρίτη θέση πανελλαδικά με 103 περιστατικά, στη Δράμα εντοπίdτηκαν 35 κρούσματα, στην Πιερία 43, στο Κιλκίς 26, στην Πέλλα 55, στην Ημαθία 40 και στη Φλώρινα 25. Οι Σέρρες, επίσης, ήταν μια από τις επιβαρυμένες περιοχές χθες με 52 νέες μολύνσεις.

Ενα άλλο ανησυχητικό στοιχείο, που επεσήμανε ο υπουργός Υγείας, είναι η αύξηση κατά 5% σε διάστημα ενός μήνα στις νέες διαγνώσεις που αφορούν στους πολίτες 75 ετών και άνω, όπως και εκείνους στην ηλικιακή ομάδα 65-74 ετών. Τα άτομα σε αυτές τις ηλικιακές ομάδες είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στη μόλυνση αλλά κινδυνεύουν πολύ περισσότερο και από τις επιπτώσεις του κορωνοιού, με αποτελεσμα να χρειάζονται συνήθως νοσηλεία, σε απλή κλίνη αλλά και σε ΜΕΘ. Υπό αυτά τα δεδομένα γίνεται εύκολα αντιληπτή η πίεση που θα συνεχίσει να ασκείται στο σύστημα υγείας, με τις νέες διαγνώσεις κορωνοϊού στις προαναφερθείσες ηλικιακές ομάδες.