flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κυκλοφόρησε το ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2021

Ξεχωριστό για άλλη μία χρονιά είναι το ημερολόγιο τσέπης της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών. Μιας και το νέο έτος 2021 συμπληρώνονται ως γνωστόν 200 χρόνια από την κήρυξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, αποφάσισε η Μητρόπολη Πατρών και ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος να αφιερώσουν το ημερολόγιο του 2021 σε αυτή την κορυφαία ιστορική στιγμή του Γένους βάζοντας μάλιστα στο εξώφυλλο τον Μητροπολίτη Παλαιών Πατρών Γερμανό Γ’ (1771-1826) που όρκισε τους επαναστάτες οπλαρχηγούς στο μοναστήρι της Αγίας Λαύρας στα Καλάβρυτα, ο μπρούτζινος ανδριάντας του οποίου δεσπόζει στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων.

Στην Επανάσταση του 1821 όπως αναφέρει στο προλογικό του σημείωμα ο Μητροπολίτης κ.κ. Χρυσόστομος, πρωταγωνιστικό ρόλο έπαιξαν η Εκκλησία με μπροστάρηδες τα ιερά και εθελόθυτα θύματα, από τον εθνοιερομάρτυρα Άγιο Γρηγόριο τον Ε’, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως έως και τον τελευταίο καλόγηρο σε όποια ψηλή βουνοκορφή ή ιερό ασκητήριο της Ορθοδόξου και αιματοποτισμένης πατρίδας μας.

Ο αγώνας αυτός ήταν η έκρηξη της λαύρας που έκαιγε ασταμάτητα στις καρδιές των υπόδουλων Ελλήνων από την αποφράδα ημέρα της 29ης Μαΐου 1453 όταν έπεσε η Κωνσταντινούπολη στα χέρια των απίστων αγαρηνών κατακτητών, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Το φετινό λοιπόν ημερολόγιο αφιερώνεται στις μορφές των μαρτύρων και εθνεγερτών αρχιερέων της Πάτρας, από τις απαρχές της Τουρκικής σκλαβιάς μέχρι τα τελευταία χρόνια του απελευθερωτικού αγώνα.

Ο πρώτος αρχιερέας που φρικτά «ετελειώθη» στις 10 Αυγούστου 1466 από τους άπιστους, βάρβαρους κατακτητές ήταν ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Νεόφυτος που όπως διαβάζουμε στο ημερολόγιο ήταν ο πρώτος Μητροπολίτης Πατρών της περιόδου της Τουρκοκρατίας.

Μετά από πολλά χρόνια ακολούθησε η αιματηρή θυσία του ιεράρχου της πόλης του Αποστόλου Ανδρέου, Γερμανού του Α’, ο οποίος το 1572 έχοντας το προηγούμενο έτος εξεγείρει το λαό των Πατρών με αφορμή και την περίφημη Ναυμαχία της Ναυπάκτου, κάηκε εκδικητικά από τους Τούρκους στην πυρά μαζί με τον ανιψιό του και τον άρχοντα της πόλης Σοφιανό.

Ακολούθησε ο Μητροπολίτης Παλαιών Πατρών Παρθένιος ο Ε’, ο οποίος ενέπνευσε το λαό ν’ αγωνιστεί και κυνηγημένος βρέθηκε στη Ρωσία, απ’ όπου και σκληρά εργάστηκε για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Ετελειώθη εξόριστος έχοντας στο στόμα του τις λέξεις «Ελλάδα και Ελευθερία» το 1786.

Το σημαντικό με την τιμητική αυτή αναφορά στο ημερολόγιο της Μητροπόλεως Πατρών για το 2021, στις σπουδαίες αυτές μορφές που συνέβαλαν τα μέγιστα και θυσιάστηκαν στον αγώνα για την ελευθερία του γένους, είναι όπως αναφέρει ο κ.κ. Χρυσόστομος το γεγονός ότι οι τρεις αναφερθέντες αρχιερείς που προηγήθηκαν του δοξασμένου από την ιστορία και θρυλικού Παλαιών Πατρών Γερμανού που υπήρξε ένας μέγας, λαμπρός και οξυδερκής πατριώτης, δεν έχουν τιμηθεί μέχρι σήμερα από την Πατρίδα και την Εκκλησία.

«Έτσι θεωρήσαμε χρέος ιερό να τιμήσουμε επαξίως την ιερά τους μνήμη και την θυσία τους, αφ’ ενός αφιερώνοντας το συγκεκριμένο ημερολόγιο ώστε να τους γνωρίσει ο Πατραϊκός λαός και όχι μόνο και αφ’ετέρου να κατασκευάσουμε στο μέλλον και να τοποθετήσουμε τις προτομές τους στον αύλειο χώρο του ιερού ναού του Πολιούχου των Πατρών, Αποστόλου Ανδρέου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ.κ. Χρυσόστομος.

Τέλος ο κ.κ. Χρυσόστομος ευχαριστεί τον συμπολίτη καθηγητή φιλόλογο Στέφανο Σκαρπέλο που επιμελήθηκε και έγραψε τα κείμενα του ημερολογίου που αναφέρονται στους αοιδίμους μάρτυρες ιεράρχες.

*Το ημερολόγιο της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών για το 2021 μπορείτε να το βρείτε τόσο στους ιερούς ναούς όσο και στα βιβλιοπωλεία.

Comments are closed.