«Κύμα» φυγής νέων γιατρών στο εξωτερικό – Γιατί επιλέγουν να εργαστούν εκτός Ελλάδος

    Ημερομηνία:

    Πολλοί νέοι γιατροί φεύγουν για το εξωτερικό. Το «κύμα» φυγής είναι μεγάλο αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού 20.000 γιατροί ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδας.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου ΘεσσαλονίκηςΝίκος Νίτσας τονίζει ότι  «η πολιτεία πρέπει να  συγκρατήσει άμεσα το κύμα φυγής κυρίως των νέων γιατρών. Έχουν γίνει βήματα, όμως δεν αρκούν. Τώρα πριν είναι πολύ αργά, θα πρέπει να θεσπιστούν συγκεκριμένα κίνητρα παραμονής αλλά και επιστροφής όσων μετανάστευσαν».

    Τα συγκεκριμένα θέματα ο ΙΣΘ τα έχει θέσει τόσο στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της φετινής ΔΕΘ όσο και στην ηγεσία του υπουργείου υγείας σε σχετικές συσκέψεις και με γραπτά υπομνήματα.

    Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Νίκος Νίτσας έχει μιλήσει επανειλημμένα για το ότι «οι ειδικευόμενοι αντί να εκπαιδευτούν τα τρία τελευταία χρόνια έβαλαν πλάτη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να βοηθήσουν όσο γίνεται την κοινωνία. Κάλυψαν κενά ειδικών γιατρών και σε πολλές περιπτώσεις… την ανοργανωσιά του συστήματος. Όμως όλα αυτά έγιναν σε βάρος της εκπαίδευσής τους κι αυτό οφείλουμε να το επισημάνουμε αλλά και να το αναστρέψουμε προς όφελος της δημόσιας υγείας. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τις ατέλειωτες ώρες εφημερίας τους, τις βάρδιες στα τμήματα covid όπου ντυμένοι σαν “αστροναύτες” ήταν συνεχώς στη πρώτη γραμμή της μάχης».

    Σε ερώτηση γιατί οι νέοι γιατροί επιλέγουν χώρες του εξωτερικού στα πρώτα τους βήματα ο κ. Νίτσας απαντά ότι ανάμεσα στους κυριότερους λόγους είναι «οι λίστες αναμονής για την ειδικότητα (παλιότερα ήταν πολλά περισσότερα τα χρόνια όχι ότι σήμερα τα λιγότερα είναι ό,τι το καλύτερο για έναν νέο άνθρωπο που θέλει να δουλέψει και να προσφέρει τις επιστημονικές γνώσεις του).

    Επίσης άλλοι λόγοι είναι οι κακές υποδομές νοσοκομείωντα κενά στο προσωπικό του ΕΣΥ, οι συμβάσεις ενός χρόνου (οι λεγόμενοι επικουρικοί γιατροί), οι πολύ χαμηλές αποδοχές, η συνεχής ανασφάλεια και μεταβλητότητα στις εργασιακές συνθήκες. Πρέπει η πολιτεία επιτέλους να ανασυγκροτήσει εκ βάθρων το σύστημα εκπαίδευσης των νέων γιατρών ξεκινώντας από τον τρόπο εισαγωγής τους στην ειδικότητα, την ενιαία εκπαίδευση όλων με σύστημα rotation σε νοσοκομεία όπως γίνεται στο εξωτερικό, αλλά και το αναχρονιστικό σύστημα εξετάσεων όπου σε λίγες ώρες κρίνεται η επάρκεια στη γνώση ετών. Επίσης πρέπει να αξιολογηθούν οι ανάγκες της χώρας για την επόμενη δεκαετία ώστε να μην έχουμε πληθώρα ειδικών σε κάποιες ειδικότητες και ένδεια σε άλλες».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ: Μητέρα κατήγγειλε πυροσβέστη για παρενόχληση της 14χρονης κόρη της

    Μία σοκαριστική καταγγελία ερευνά τις τελευταίες μέρες, η Αστυνομία...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Συνελήφθη και ο δεύτερος άνδρας για τον ξυλοδαρμό του 54χρονου

    Και δεύτερη σύλληψη μέσα σε λίγες ώρες στο Αγρίνιο, για...

    Ο κρίσιμος ρόλος της νάυλον σακούλας στην έρευνα για τη γιάφκα των Αμπελοκήπων

    Ο χρόνος παραγωγής μίας …νάυλον σακούλας σκουπιδιών –φέρεται να...
    Best Shop