Πουργούρι ή πουρκούριν λέγεται το πλιγούρι στα κυπριακά. Ένα φαγητό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και αποτελεί τη βάση για πλήθος συνταγών. Από τις διάσημες κούπες και βοδινό ξιθκιά, βοδινό στιφάδο με πιλάφι πουργούρι, μέχρι πουρκουρόσουπα ή τσιορβά, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι και πουργούρι, και καραόλους, σαλιγκάρια, κοκκινιστούς με πιλάφι πουρκούρι.
Και επειδή η βάση της κουζίνας είναι κοινή, το πουργούρι συναντάται και εδώ και στην Κύπρο σε παρόμοιες συνταγές: στο περίφημο ρέσι που εδώ συναντάμε σαν κεσκέκι, ένα φαγητό του γάμου με πλιγούρι βρασμένο σε ζωμό κρέατος, και το πασχαλινό κατσίκι με πουργούρι σαν το γεμιστό αρνί και κατσίκι της Ηρακλειάς με πλιγούρι, τυρί και καρύδια.
Κυπριακό πουργούρι
Υλικά
⅓ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
λίγο φιδέ
2-3 ντομάτες κόκκινες, ψιλοκομμένες
2½ φλιτζάνια ζεστό νερό
2 φλιτζάνια πουργούρι (πλιγούρι)
Διαδικασία
Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φιδέ και ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το νερό και όταν κοχλάσει, προσθέτουμε το πουργούρι και το ανάλογο αλάτι. Βράζουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.