Κυπριακό πουργούρι: Το πιο γρήγορο και θρεπτικό φαγητό

    Ημερομηνία:

    Πουργούρι ή πουρκούριν λέγεται το πλιγούρι στα κυπριακά. Ένα φαγητό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και αποτελεί τη βάση για πλήθος συνταγών. Από τις διάσημες κούπες και βοδινό ξιθκιά, βοδινό στιφάδο με πιλάφι πουργούρι, μέχρι πουρκουρόσουπα ή τσιορβά, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι και πουργούρι, και καραόλους, σαλιγκάρια, κοκκινιστούς με πιλάφι πουρκούρι.

    Και επειδή η βάση της κουζίνας είναι κοινή, το πουργούρι συναντάται και εδώ και στην Κύπρο σε παρόμοιες συνταγές: στο περίφημο ρέσι που εδώ συναντάμε σαν κεσκέκι, ένα φαγητό του γάμου με πλιγούρι βρασμένο σε ζωμό κρέατος, και το πασχαλινό κατσίκι με πουργούρι σαν το γεμιστό αρνί και κατσίκι της Ηρακλειάς με πλιγούρι, τυρί και καρύδια.

    Φλίγκος
    Η πιο χαρακτηριστική όμως κυπριακή συνταγή είναι αφέλια, κομμάτια χοιρινού κρασάτα, με πιλάφι πουργούρι με γιαούρτι και στην χορτοφαγική εκδοχή του, αφέλια με μανιτάρκα, μανιτάρια δηλαδή, που γίνονται επίσης κρασάτα, πάλι συνοδευμένο με πουργούρι.

    Κυπριακό πουργούρι

    GLEARNET

    Υλικά

    ⅓ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
    λίγο φιδέ
    2-3 ντομάτες κόκκινες, ψιλοκομμένες
    2½ φλιτζάνια ζεστό νερό
    2 φλιτζάνια πουργούρι (πλιγούρι)

    Διαδικασία

    Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φιδέ και ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το νερό και όταν κοχλάσει, προσθέτουμε το πουργούρι και το ανάλογο αλάτι. Βράζουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Eurobasket 2025: Bαριά ήττα για την Εθνική στην αναμέτρηση με την Τουρκία (68-94)

    Σε πολύ κακή βραδιά η Εθνική μας ομάδα, ηττήθηκε...

    Ο Χένρι Καβίλ τραυματίστηκε πριν ξεκινήσει το remake του «Highlander» – Αναβάλλονται τα γυρίσματα για το 2026

    Μία πολύ δυσάρεστη είδηση απογοήτευσε τους θαυμαστές του Χένρι Καβίλ,...

    Ολυμπιακός: Με Ταρεμί και Ποντένσε η αποστολή για Πανσερραϊκό

    Ο Μεχντί Ταρεμί και ο Ντάνιελ Ποντένσε βρίσκονται στην αποστολή του Ολυμπιακού για...

    Η κυβέρνηση Τραμπ κατέστρεψε αντισυλληπτικά αξίας 10 εκατ. δολαρίων

    Ένα τεράστιο αριθμό αντισυλληπτικών αξίας σχεδόν 10 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο...