Κυπριακό πουργούρι: Το πιο γρήγορο και θρεπτικό φαγητό

    Ημερομηνία:

    Πουργούρι ή πουρκούριν λέγεται το πλιγούρι στα κυπριακά. Ένα φαγητό που φτιάχνεται εύκολα και γρήγορα και αποτελεί τη βάση για πλήθος συνταγών. Από τις διάσημες κούπες και βοδινό ξιθκιά, βοδινό στιφάδο με πιλάφι πουργούρι, μέχρι πουρκουρόσουπα ή τσιορβά, κολοκυθανθούς γεμιστούς με ρύζι και πουργούρι, και καραόλους, σαλιγκάρια, κοκκινιστούς με πιλάφι πουρκούρι.

    Και επειδή η βάση της κουζίνας είναι κοινή, το πουργούρι συναντάται και εδώ και στην Κύπρο σε παρόμοιες συνταγές: στο περίφημο ρέσι που εδώ συναντάμε σαν κεσκέκι, ένα φαγητό του γάμου με πλιγούρι βρασμένο σε ζωμό κρέατος, και το πασχαλινό κατσίκι με πουργούρι σαν το γεμιστό αρνί και κατσίκι της Ηρακλειάς με πλιγούρι, τυρί και καρύδια.

    Η πιο χαρακτηριστική όμως κυπριακή συνταγή είναι αφέλια, κομμάτια χοιρινού κρασάτα, με πιλάφι πουργούρι με γιαούρτι και στην χορτοφαγική εκδοχή του, αφέλια με μανιτάρκα, μανιτάρια δηλαδή, που γίνονται επίσης κρασάτα, πάλι συνοδευμένο με πουργούρι.

    Κυπριακό πουργούρι

    Υλικά

    ⅓ φλιτζανιού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
    1 κρεμμύδι ξηρό, ψιλοκομμένο
    λίγο φιδέ
    2-3 ντομάτες κόκκινες, ψιλοκομμένες
    2½ φλιτζάνια ζεστό νερό
    2 φλιτζάνια πουργούρι (πλιγούρι)

    Διαδικασία

    Σοτάρουμε το κρεμμυδάκι στο ελαιόλαδο, προσθέτουμε το φιδέ και ανακατεύουμε μέχρι να ροδοκοκκινίσει. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τις ντομάτες και ανακατεύουμε για λίγο ακόμα. Ρίχνουμε το νερό και όταν κοχλάσει, προσθέτουμε το πουργούρι και το ανάλογο αλάτι. Βράζουμε μέχρι να απορροφήσει σχεδόν όλα τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Stranger Things: Θερμή υποδοχή για την πρεμιέρα του 5ου κύκλου – Οι κριτικοί μιλούν για εντυπωσιακή επιστροφή

    Δυναμικά ξεκίνησε η πέμπτη και τελευταία σεζόν του «Stranger Things»...

    Κόσμος χορεύει στο χιονισμένο Παρίσι υπό τους ήχους του «All i want for Christmas is you» – Δείτε το viral βίντεο

    Ένα βίντεο γεμάτο χριστουγεννιάτικη ενέργεια από το Παρίσι έχει κατακλύσει τα...

    Στους 55 οι νεκροί από τη φωτιά σε ουρανοξύστες στο Χονγκ Κονγκ – Έρευνες για αμέλεια

    Οι πυροσβεστικές δυνάμεις του Χονγκ Κονγκ έθεσαν υπό έλεγχο σήμερα τη φονική...