Κυριάκος Μητσοτάκης: Αρχίζει την υλοποίηση πρωτοβουλιών με ορίζοντα το 2027

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Με τη διαβεβαίωση προς τους συνομιλητές του στη Νέα Υόρκη ότι θα συνεχίσει, στους τόνους της πρώτης τετραετίας το μεταρρυθμιστικό έργο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινά την υλοποίηση συγκεκριμένων πρωτοβουλιών με ορίζοντα το 2027.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στις ΗΠΑ, με την ευκαιρία της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συναντήσεις με κορυφαίους «παίκτες» της διεθνούς κοινότητας, στους οποίους ανέπτυξε το σχέδιο για την περαιτέρω σταθερότητα και αναβάθμιση της χώρας και περιέγραψε το πλάνο που συγκέντρωσε το ενδιαφέρον μεγάλων ονομάτων από το παγκόσμιο επενδυτικό στερέωμα. Για πρώτη φορά στο επενδυτικό meeting απουσίαζαν ερωτήματα για την πολιτική κατάσταση στη χώρα, αφού θεωρούν δεδομένο το κλίμα σταθερότητας και «διαρκούς» προόδου.

    Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έδωσε έμφαση στο κάλεσμα για ευρύτατες επενδύσεις στην Παιδεία και την Υγεία, υπενθύμισε ότι ανοίγονται πολλές ευκαιρίες ειδικά μετά την καθιέρωση των μη κρατικών πανεπιστημίων και υπογράμμισε τα βήματα για την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση των ενεργειακών δικτύων που θα ενδυναμώσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο.

    Με σημερινή ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρωθυπουργός σημειώνει όσον αφορά στις επενδυτικές συζητήσεις που είχε στις ΗΠΑ ότι κρατά «το μεγάλο ενδιαφέρον διεθνών επενδυτών, εταιριών, οργανισμών και τραπεζών για την Ελλάδα, μετά και την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας».

    Τους κάλεσα – τονίζει- να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που υπάρχουν σε μια χώρα σαν τη δική μας με πολιτική σταθερότητα, με ευρύ μεταρρυθμιστικό σχέδιο, δυναμική ανάπτυξη με δημοσιονομική υπευθυνότητα και ταχεία απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνει «το αδιανόητο μέχρι πριν από λίγα χρόνια», δηλαδή το εξής: το ελληνικό 5ετές ομόλογο να διαπραγματεύεται στις αγορές με χαμηλότερο επιτόκιο από το αντίστοιχο της Γαλλίας- 2,44% το ελληνικό, 2,50% το γαλλικό, ενώ έχει μειωθεί θεαματικά η διαφορά απόδοσης με το γερμανικό 10ετές.

    Το «καλό νέο», στο οποίο αναφέρθηκε σήμερα για την απευθείας επικοινωνία του με τους πολίτες είναι ότι οριστικοποιήθηκε μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου η συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Κρήτης, ένα έργο ύψους 2 δισ. ευρώ, στρατηγικής σημασίας για την Κύπρο, την Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διασφαλίζοντας την ενεργειακή της ασφάλεια αλλά και φθηνότερο κόστος ρεύματος, αλλά παράλληλα, θα προωθήσει και τον στόχο της Ελλάδας να καταστεί διάδρομος μεταφοράς καθαρής ενέργειας», εξηγεί ο κ. Μητσοτάκης και προσθέτει με την ανάρτησή του ότι:

    «Η αύξηση των διασυνδέσεων των δικτύων μεταξύ των χωρών της Ευρώπης αποτελεί κρίσιμο παράγοντα στην προώθηση της πράσινης μετάβασης. Οι διαπραγματεύσεις ήταν χρονοβόρες και επίπονες, αναμενόμενο για τόσο μεγάλες και σύνθετες επενδύσεις, αλλά μπορέσαμε να ξεπεράσουμε τα ακανθώδη ζητήματα ώστε να δρομολογηθεί το περίφημο Καλώδιο, στην υλοποίηση του οποίου εμπλέκεται και η Γαλλία».

    Σημαντική είναι επίσης η εξέλιξη της έγκρισης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή της χρηματοδότησης του έργου για το «Ανεξάρτητο Σύστημα Φυσικού Αερίου Αλεξανδρούπολης» με 202 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ. Η έναρξη λειτουργίας του Τερματικού Σταθμού LNG της Αλεξανδρούπολης αναμένεται την 1η Οκτωβρίου. Η απόφαση της Επιτροπής συνιστά αναγνώριση της σημασίας του έργου που θα ενδυναμώσει τον ρόλο και τις προοπτικές της Ελλάδας ως κόμβου στη μεταφορά ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και ως πηγής για την ενεργειακή τροφοδοσία

    Η παρουσία του πρωθυπουργού εν τω μεταξύ στη Νέα Υόρκη συνδέθηκε με την ανάδειξη όλων των κρίσιμων ζητημάτων της ελληνικής ατζέντας σε σχέση με τις προκλήσεις του μέλλοντος, στην Ευρώπη και διεθνώς. Κάνοντας για παράδειγμα εκτενή αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις προοπτικές που δημιουργούνται, επανέλαβε τις ελληνικές «κόκκινες γραμμές» και σημείωσε με έμφαση ότι η μοναδική διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

    Έστειλε μήνυμα και κάλεσε στην Άγκυρα να αξιοποιήσει το «παράθυρο ευκαιρίας» που ανοίγεται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα είναι πρόθυμη να εργαστεί για την επίλυση του μοναδικού εκκρεμούς σημαντικού ζητήματος με τη γείτονα: την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο». Είμαι -εξήγησε- πεπεισμένος ότι σήμερα έχουμε ένα παράθυρο ευκαιρίας και θα πρέπει να είμαστε αρκετά τολμηροί και αρκετά σοφοί ώστε να αδράξουμε αυτή την ευκαιρία. Φυσικά έθεσε και την προϋπόθεση: οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν σε «μια συνεπή προσέγγιση σε κάθε πτυχή της συμπεριφοράς μας».

    Για το Κυπριακό ζήτησε την επανεκκίνηση των συνομιλιών στη βάση όμως των αποφάσεων του ΟΗΕ. «Η λύση δύο κρατών δεν μπορεί και δεν θα γίνει αποδεκτή», είπε και διευκρίνισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων σε αυτό το πλαίσιο. Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Ταγίπ Ερντογάν ήταν καθαρό: «Καλούμε την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή κοινότητα να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, τουλάχιστον να καλλιεργήσουν αμοιβαία εμπιστοσύνη και να συζητήσουν ειλικρινά για την επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης».

    Απευθυνόμενος στη Βόρεια Μακεδονία ζήτησε να τηρήσουν τη συμφωνία τονίζοντας ότι: «Η αναβίωση εθνικιστικών αφηγημάτων και επιδιώξεων δεν πρέπει να έχει θέση σήμερα σε μια περιοχή που βρίσκεται στο κατώφλι της ένταξης στην ΕΕ. Οι διεθνείς συμφωνίες πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται». Για τη Μέση Ανατολή, περιέγραψε χωρίς περιστροφές τη θέση της Ελλάδας και επεσήμανε τον κίνδυνο επέκτασης της κρίσης. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε το σχέδιο εκεχειρίας, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα καλεί όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένου του Ιράν και αυτών στους οποίους ασκεί επιρροή, να απόσχουν από τη διαιώνιση του σημερινού καταστροφικού κύκλου βίας, να μειώσουν τις εντάσεις και να εμπλακούν εποικοδομητικά στην επιδίωξη της ουσιαστικής αποκλιμάκωσης».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΝΟΚ: Τι επιτρέπεται και τι όχι μετά τις αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ που τον έκρινε αντισυνταγματικό

    Οι νομοθετικές τροποποιήσεις που πρέπει να επέλθουν στον Νέο Οικοδομικό...

    Δίπλωμα οδήγησης: Ψηφιακά οι αιτήσεις έκδοσης και επέκτασης

    Διευκόλυνση και απλοποίηση της διαδικασίας έκδοσης και παράτασης αδειών...

    ΠΑΤΡΑ – ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΤΣΟΥΚΑΣ: Μίμης Δομάζος: Ένας θρύλος έφυγε

    Του Γιάννη Ματσούκα, καθηγητή Χημείας Ήθελα πάντα να συναντήσω τον...
    Best Shop