Σίγουρος ότι η Ελλάδα μπορεί να κάνει το ψηφιακό άλμα και να μπει στα πρώτα «βαγόνια» της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης εμφανίζεται ο υπ. Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης. Οπως εξηγεί στο «ΘΕΜΑ» μετά και τη γνωστοποίηση των επενδυτικών προθέσεων της Google, η χώρα μας γίνεται μία από τις λίγες της Ε.Ε. όπου θα διαθέτουν υποδομές οι τρεις μεγαλύτερες πολυεθνικές που ασχολούνται με το public Cloud, γεγονός που εκτιμά πως θα επισπεύσει επενδύσεις σε τομείς αιχμής του ψηφιακού μετασχηματισμού για την παραγωγή ελληνικής καινοτομίας.
«Η χώρα επιτέλους φτάνει στο σημείο όπου σταδιακά έπρεπε να είναι εδώ και χρόνια», τονίζει ο υπουργός υπογραμμίζοντας τις θετικές, όπως αποδεικνύονται, παρεμβάσεις που έγιναν από την κυβέρνηση στο πλαίσιο της πολιτικής που ακολουθεί. Προαναγγέλλει εμμέσως την άφιξη νέων ξένων επενδύσεων στη χώρα στον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας και δηλώνει πως το μεγάλο στοίχημα είναι η πλήρης ψηφιοποίηση των υπηρεσιών του Δημοσίου με βασικό «εργαλείο» το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο πλαίσιο αυτό, ως το τέλος της χρονιάς θα ενεργοποιηθεί η δυνατότητα να γίνεται ηλεκτρονικά η ίδρυση ατομικής επιχείρησης, ο φάκελος μεταβίβασης ακινήτων στους συμβολαιογράφους, ενώ σύντομα θα προστεθούν και άλλα έγγραφα στο gov.gr Wallet πέραν της ταυτότητας και του διπλώματος οδήγησης.
– Αναμφισβήτητα, η εξαγγελθείσα επένδυση της Google έρχεται να ενισχύσει το ψηφιακό προφίλ της χώρας. Μπορείτε να μας πείτε από πότε συζητάτε μαζί τους και γιατί θεωρείτε ότι τώρα πήραν αυτή την απόφαση;
Συνομιλούμε με όλους τους τεχνολογικούς κολοσσούς από την πρώτη μέρα. Οχι μόνο το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά πολλά υπουργεία και η κυβέρνηση συνολικά, με στόχο να εξετάσουμε πώς μπορούν οι κολοσσοί αυτοί να αυξήσουν το επενδυτικό αποτύπωμά τους στη χώρα. Κι αυτός είναι ένας πολυεπίπεδος στόχος, αφού αφενός έχει να κάνει με το οικονομικό αποτέλεσμα, αφετέρου με την εκπαιδευτική διάσταση. Γιατί αυτές οι εταιρείες στην πραγματικότητα εκπαιδεύουν τα στελέχη της χώρας μας να αποκτήσουν πρόσθετες δεξιότητες, είναι τα λεγόμενα «spillover effects», τα οποία δημιουργούν προστιθέμενη αξία στην οικονομία. Γι’ αυτό εξάλλου και αποτελούν ψήφο εμπιστοσύνης, ευρύτερα, στην ελληνική οικονομία. Χαιρόμαστε λοιπόν που μετά από τρία χρόνια έχουμε μια πολύ σημαντική επένδυση η οποία έρχεται να προστεθεί σε αντίστοιχες επενδύσεις στον χώρο των data centers που έχουν πραγματοποιηθεί επίσης κατά την τελευταία τριετία.
Η Ελλάδα γίνεται μία από τις λίγες χώρες στην Ε.Ε. η οποία θα έχει και τους τρεις λεγόμενους «Hyperscalers», τις τρεις μεγάλες πολυεθνικές που ασχολούνται με το public Cloud! Κι αυτές δεν είναι οι μόνες επενδύσεις στον χώρο των Data Centers και του Cloud. Yπάρχει η επένδυση της Data Realty στη Lamda Hellix, καθώς και πολλές άλλες επενδύσεις. Και σε αυτό νομίζω ότι έχουν παίξει πολλά πράγματα ρόλο. Σίγουρα έχει παίξει ρόλο το κομμάτι που αφορά την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για το Cloud. Ο νόμος που έχουμε ψηφίσει το Cloud First Policy.
Η βασική προσπάθεια που κάνουμε στην κυβέρνηση είναι να δημιουργήσουμε εύφορο έδαφος και πεδίο για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν τέτοιου τύπου επενδύσεις σε κάθε σημείο της χώρας μας. Και η αλήθεια είναι πως έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επενδύσεις, πέρα από αυτές στο Public Cloud, ευρύτερα στην τεχνολογία. Βλέπουμε να δημιουργούνται ερευνητικά κέντρα από μεγάλες πολυεθνικές στον χώρο των consulting, βλέπουμε ευρωπαϊκές εταιρείες πληροφορικής, πιο στοχευμένες, να δημιουργούν γραφεία και ερευνητικά κέντρα σε πολλαπλά σημεία της χώρας μας, όχι μόνο στην Αθήνα.
Συνεχώς βλέπουμε κινητικότητα, αναγνωρίζουμε το ενδιαφέρον το οποίο πάντοτε είναι μεγάλο σε αυτόν τον τομέα, ειδικά τώρα, και εκτιμούμε πως θα έχουμε επίσης πολύ καλά νέα πολύ σύντομα και σε άλλα πεδία τεχνολογικά πέραν του Public Cloud. Ολο αυτό λοιπόν δεν έρχεται τυχαία, αλλά είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης στρατηγικής, η οποία δημιουργεί αυτό το πεδίο, αυτό το έδαφος το οποίο ανέφερα πριν.
– Με την εξαγγελθείσα επένδυση της Google θεωρείτε ότι κλείνει το θέμα υποδομές Cloud στη χώρα;
Σίγουρα το ότι θα έχουμε επένδυση και από τους τρεις μεγάλους παίχτες του Public Cloud μαζί με τις επενδύσεις σε ουδέτερα Data Center που γίνονται σίγουρα δείχνουν ότι η χώρα μας αποκτά μια κλίμακα, η οποία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Τα πράγματα, όμως, στην τεχνολογία δεν είναι ποτέ στατικά. «Η ζωή είναι λίγο σαν το ποδήλατο», όπως λέει και το ρητό, «εάν σταματήσεις να κάνεις πεντάλ, πέφτεις». Οπότε πρέπει να κινούμαστε συνεχώς και μάλιστα με αυξανόμενες ταχύτητες.
Οι επενδύσεις δεν θα πρέπει είναι μόνο σε αυτό το κομμάτι της τεχνολογίας αλλά και σε πολλά άλλα και ειδικά στις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, το blockchain, το 3D Printing, τα drones και πολλά άλλα πράγματα που ακόμη δεν έχουν εισαχθεί πλήρως στην καθημερινότητά μας. Τα περισσότερα έχουν ερευνητικές διαστάσεις -για την ώρα- ή κάποιες πρώτες εφαρμογές, αλλά σε λίγα χρόνια θα αποτελέσουν την καθημερινότητα.
Και ακριβώς γι’ αυτό η ελληνική κυβέρνηση πρόσφατα πριν από λίγους μήνες και το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης είχαν και μια σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία βρήκε ευρύτερη πολιτική στήριξη στο Κοινοβούλιο ακριβώς επειδή θεωρούμε ότι αυτός είναι ένας χώρος στον οποίο δημιουργώντας πάλι το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο και ένα συγκεκριμένο πεδίο δράσης γεννά το «γήπεδο» για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν και εγχώριες ιδέες και εγχώριες τεχνολογικές καινοτομίες και να έχουμε στη χώρα μας ξένες επενδύσεις που θα έρθουν να δράσουν πολλαπλασιαστικά.