«Νομίζω ότι ο Τραμπ αυτά που λέει τα εννοεί. Δασμούς θα βάλει, το ερώτημα που αφορά την Ευρώπη είναι πόσο σημαντικούς και πόσο στοχευμένους». Με αυτή τη φράση, σημαίνον στέλεχος του κυβερνητικού επιτελείου τοποθετείται στο protothema.gr αναφορικά με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης επί των απειλών του νέου προέδρου των ΗΠΑ ότι θα επιβάλλει σημαντικούς δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα, λόγω του μεγάλου εμπορικού ελλείμματος της τάξης των 350 δισεκατομμυρίων που ο κ. Τραμπ σπουδαιολογεί.
Μένει, πάντως, να φανεί, όπως εκτιμά σε συνομιλητές του και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ποια θα είναι η έκταση της αμερικανικής κίνησης, καθώς το σενάριο του γενικευμένου εμπορικού πολέμου δεν φαίνεται να είναι το κυρίαρχο.
Επιχειρώντας να «χαρτογραφήσουν» τις προθέσεις της νέας αμερικανικής διοίκησης και στο κυβερνητικό επιτελείο αναλίσκονται σε ασκήσεις ετοιμότητας. Είναι σαφές ότι η χώρα μας μπορεί να είναι λιγότερο εκτεθειμένη συγκριτικά με τη Γερμανία που εξάγει δεκάδες χιλιάδες αυτοκίνητα κατασκευής της, πλην όμως, όπως το θέτει η ίδια κυβερνητική πηγή «δεν μπορεί να επηρεαστεί η Ευρώπη και να μην επηρεαστούμε εμείς».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται η έκδοση του δεκαετούς ομολόγου, στην οποία προέβη το ελληνικό δημόσιο προ ολίγων ημερών, με επιτόκιο 3,6%. Το επιτόκιο δεν είναι καθόλου κακό, είναι και χαμηλότερο άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πλην όμως είναι «τσιμπημένο» σε σχέση με μια έκδοση που είχε δρομολογήσει το δημόσιο προ τριμήνου με επιτόκιο 3,3%. Συνεπώς, η ανησυχία έχει ήδη αρχίσει να γίνεται αισθητή και στις ευρωπαϊκές αγορές.
Σύγκρουση χωρίς κερδισμένο
υβερνητική πηγή εκτιμά ότι μια επιθετική πολιτική δασμών από μέρους του κ. Τραμπ θα είναι στην πραγματικότητα «lose-lose» επί της ουσίας και προσθέτει ότι μένει να φανεί, αν είναι περισσότερο μια διαπραγματευτική τακτική. «Αν ο Τραμπ εφαρμόσει όσες κυρώσεις προαναγγέλλει, η αμερικανική οικονομία θα έχει μικρότερη ανάπτυξη και περισσότερο πληθωρισμό. Επίσης το βασικό του πρόβλημα είναι το μεγάλο έλλειμμα. Από την άλλη και η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με το σενάριο νέας πίεσης στα επιτόκια που θα επηρεάσει τους ήδη αναιμικούς ρυθμούς ανάπτυξης», τονίζει η ίδια πηγή.
Το πρόβλημα των επιτοκίων δεν είναι αμελητέο για την κυβέρνηση. Όλο το προηγούμενο διάστημα, η ΕΚΤ έχει προβεί σε μειώσεις επιτοκίων. Αν, όμως, η FED προβεί σε αυξήσεις επιτοκίων τους επόμενους μήνες, σε απάντηση των κινήσεων Τραμπ, τότε και η ΕΚΤ θα έχει μικρά περιθώρια. Βεβαίως, ο Γιάννης Στουρνάρας επεσήμανε χθες σε συνέντευξή του στη Ναυτεμπορική ότι τυχόν επιβολή δασμών θα έπρεπε να επιταχύνει την πορεία απομείωσης των επιτοκίων, ώστε αυτά να προσεγγίσουν το 2% στο τέλος του 2025. Όπως και να έχει, η ΕΚΤ δεν είναι «αποσυνδεδεμένη» από τη διεθνές περιβάλλον.
Οι ελληνικές «άμυνες»
Όπως εκτιμά στέλεχος του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, η ελληνική οικονομία είναι εκ των πραγμάτων σε καλύτερη θέση από τον μέσο όρο της ευρωπαϊκής, αν κρίνει κανείς από τους δείκτες της ανάπτυξης. Κανείς, πάντως, δεν έχει την ψευδαίσθηση ότι μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ε.Ε. θα αφήσει τη χώρα μας αλώβητη, ακόμα και αν οι ελληνικές εξαγωγές στις ΗΠΑ είναι της τάξης του 1%.
Η άποψη κυβερνητικών στελεχών είναι ότι η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλύτερη θέση, καθώς μπορεί να βελτιώσει τη συμμετοχή των άμεσων ξένων επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, να συνεχίσει να αυξάνει τις εισπράξεις από τη φοροδιαφυγή, να μειώσει φορολογικούς συντελεστές και έτσι να υποστηρίξει την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης, υπάρχουν ακόμα σημαντικά περιθώρια βελτίωσης στην αγορά εργασίας, ενώ και η πολιτική σταθερότητα απομειώνει το λεγόμενο country risk, όπως ανέφερε και στο δείπνο του ελληνοαμερικανικού επιμελητηρίου ο κ. Μητσοτάκης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επίσης κρατούν στο κυβερνητικό επιτελείο είναι η ενιαία στάση της Ευρώπης απέναντι στις απειλές του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, καθώς άπαντες φαίνονται να αντιλαμβάνονται ότι μια τέτοιου είδους αντιπαράθεση θα είναι συνολικά επιζήμια.