flamis.gr
Ενημερωτικό Portal, Πάτρα, Αχαΐα

Κυβέρνηση: Στην πρίζα για τα ανοικτά μέτωπα

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής θα λειτουργήσει η κυβέρνηση τις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς από το Μαξίμου έχει διαμηνυθεί προς όλους τους υπουργούς ότι, δεδομένης της απαιτητικής συγκυρίας και καθώς τα μέτωπα που χρήζουν διαρκούς επιτήρησης δεν είναι λίγα, δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό και παρατεταμένες διακοπές.

Η κατεύθυνση που έχει δοθεί είναι ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα πρέπει να αρκεστούν σε ολιγοήμερες αποδράσεις και να εγκαταλείψουν τα όποια σχέδια για κάτι περισσότερο.

Σταθερά στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το ζήτημα της ενέργειας. Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση κρουσμάτων αισχροκέρδειας και παιχνιδιών που γίνονται με στόχο να παρακαμφθούν πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργείων για να ελεγχθούν αθέμιτες πρακτικές. Από την κυβέρνηση σταθερά διαμηνύουν ότι για όσο χρειαστεί θα υπάρχουν διορθωτικές παρεμβάσεις, ώστε να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος.

Ωστόσο, διαπιστώνεται στην πράξη ότι απαιτείται συνεχής έλεγχος, και χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η αύξηση των πάγιων τελών από ορισμένους παρόχους, που αντιμετωπίστηκε με πλαφόν, αλλά και η διαπίστωση ότι κάποιοι πάροχοι διαφημίζουν ως δικές τους εκπτώσεις τις παρεμβάσεις που γίνονται από την κυβέρνηση για συγκράτηση της ενεργειακής δαπάνης.

Την προσοχή διεκδικεί και το μέτωπο της πανδημίας, όπου καταγράφεται παρατεταμένα αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στο μέτωπο των πυρκαγιών. Καθώς συμπληρώνεται ένας χρόνος από τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Εύβοια και Βαρυμπόμπη, όλος ο μηχανισμός, η πολιτική και φυσική ηγεσία των εμπλεκόμενων με την Πολιτική Προστασία υπηρεσιών, βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένου συναγερμού. Από τη μέχρι τώρα εικόνα ανταπόκρισης του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης υπάρχει κατ’ αρχήν ικανοποίηση, με δεδομένο ότι ακόμη και μεγάλες πυρκαγιές αντιμετωπίστηκαν πριν βγουν εντελώς εκτός ελέγχου.

Ωστόσο, περιθώριο χαλάρωσης δεν υπάρχει, όπως διαμηνύεται αρμοδίως. Πολύ περισσότερο που τα ισχυρά μελτέμια του Αυγούστου και τα ξερά αγριόχορτα που έχουν συσσωρευθεί καθώς βρισκόμαστε σε προχωρημένο θέρος, αποτελούν παράγοντες υψηλού κινδύνου. Με βάση τα μέχρι τώρα μοντέλα πρόγνωσης και εκτίμησης απειλών, η περίοδος μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θεωρείται αυξημένης επικινδυνότητας.

Στο μέτωπο των εθνικών θεμάτων και ειδικότερα στα ελληνοτουρκικά, η σταθερά υψηλών τόνων ρητορική της Αγκυρας και η συνέχιση των προκλήσεων δεν επιτρέπουν εφησυχασμό. Η έξοδος του πλωτού γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίτ Χαν», που έχει προγραμματιστεί για τις 9 Αυγούστου, προδιαγράφει συνέχιση της έντασης.

Αυξημένη προσοχή διεκδικεί και το μέτωπο της πανδημίας, όπου καταγράφεται παρατεταμένα αυξημένος αριθμός νέων κρουσμάτων, δεδομένης και της χαλάρωσης των μέτρων. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι πιθανότατα το φθινόπωρο θα καταγραφεί περαιτέρω αύξηση. Η πιο ήπια νόσηση ήταν το στοιχείο που βοήθησε να διατηρηθεί υπό έλεγχο η κατάσταση όσον αφορά την επιβάρυνση του συστήματος υγείας.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, με δεδομένη τη διαπίστωση ότι ο κορωνοϊός θα είναι στη ζωή μας για αρκετό καιρό ακόμη, αποτελεί ένα ζήτημα που δεν μπορεί να σταματήσει να απασχολεί. Τα δεδομένα αξιολογούνται διαρκώς και υπάρχει ετοιμότητα, εφόσον κριθεί από τους ειδικούς ότι είναι αναγκαία μια πιο αυστηρή πολιτική εφαρμογής μέτρων πρόληψης, αυτό να τεθεί σε εφαρμογή.