Λαχανικά με μικροπλαστικά και τοξίνες καταλήγουν στο πιάτο μας

    Ημερομηνία:

    Δε μολύνουν απλώς το έδαφος, το νερό και το περιβάλλον, αλλά ενισχύουν την απορρόφηση επικίνδυνων τοξικών ουσιών από λαχανικά, τα οποία καταλήγουν στο πιάτο μας.

    Τα μικροπλαστικά και νανοπλαστικά αποδεικνύονται ακόμα πιο επικίνδυνα για την υγεία, με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο Ράτγκερς στο Νιου Τζέρσεϊ να αποκαλύπτει ότι τα πλαστικά σωματίδια ενισχύουν την απορρόφηση τοξινών στα λαχανικά.

    Η ερευνητική ομάδα μελέτησε την έκθεση της ρίζας μαρουλιού σε μικροπλαστικά, ανάμεσα στα οποία ίχνη από πολυστυρένιο, σε νανοπλαστικά καθώς και σε ρύπους και διαπίστωσε πως ο συνδυασμός αυτός μπορεί να εντείνει την πρόσληψη τοξινών, αυξάνοντας τους κινδύνους για τον οργανισμό.

    Όπως αναφέρει η έκθεση που δημοσιεύθηκε στο NanoImpact το μαρούλι που εκτέθηκε σε νανοπλαστικά και σε ρύπους, όπως το αρσενικό, απορρόφησε περισσότερες τοξίνες από το λαχανικό που είχε εκτεθεί μόνο σε ρύπους.
    Παράλληλα, από δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Microplastics, προκύπτουν παρόμοια αποτελέσματα αλληλεπίδρασης πλαστικών σωματιδίων και ρύπων, επιδρώντας συνδυαστικά στον ανθρώπινο εντερικό ιστό.

    Αμφότερες οι έρευνες οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Τα πλαστικά σωματίδια μολύνουν έδαφος και νερό, επιτρέποντας στα φυτά να απορροφήσουν περισσότερες επικίνδυνες ουσίες, οι οποίες καταλήγουν στον ανθρώπινο οργανισμό, θέτοντάς τον σε κίνδυνο.

    Ο επικεφαλής και των δύο μελετών, Φίλιππος Δημοκρίτου, καθηγητής στις Νανοεπιστήμες και την Περιβαλλοντική Βιομηχανική στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Ράτγκερς και διευθυντής του Τμήματος Βιοεπιστημών Περιβαλλοντικής και Πληθυσμιακής Υγείας, εξήγησε ότι στο περιβάλλον έχουν διοχετευθεί περίπου 7 δισ. τόνους πλαστικών που διασπώνται συνεχώς, μολύνοντας τα πάντα γύρω μας, από το νερό, το φαγητό, μέχρι τον αέρα που αναπνέουμε.

    ICECAP

    Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μοντέλο του ανθρώπινου λεπτού εντέρου και σε συνδυασμό με τη χρήση συσκευής που προσομοιώνει το πεπτικό σύστημα, διαπίστωσαν πως τα νανοπλαστικά αύξησαν την απορρόφηση του αρσενικού σχεδόν έξι φορές, σε σύγκριση με την έκθεση μόνο στο αρσενικό και ανάλογο ήταν αποτέλεσμα που καταγράφηκε με το παρασιτοκτόνο boscalid.

    Επιπλέον, όπως αναφέρει το αμερικανικό πανεπιστημιακό ίδρυμα, παρατηρήθηκε αμφίδρομη σχέση, αφού οι ρύποι αύξησαν παράλληλα την ποσότητα πλαστικών σωματιδίων που απορροφήθηκε από τον εντερικό ιστό, με την παρουσία πλαστικού σχεδόν να διπλασιάζεται όταν υπήρχαν τοξίνες.

    Ο καθηγητής τόνισε, μάλιστα, πως «ακόμα και αν σταματήσουμε σήμερα να παράγουμε πλαστικά ή να χρησιμοποιούμε πλαστικά, έχουμε δυστυχώς πολλά πλαστικά απόβλητα εκεί έξω».

    Όπως είπε, είναι απαραίτητο να ακολουθήσουμε τον τριπλό κανόνα της μειωμένης χρήσης πλαστικών, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης τέτοιων προϊόντων. Την ίδια ώρα, σε τομείς, όπως η γεωργία, μπορούν να χρησιμοποιηθούν βιοδιασπώμενα πλαστικά.

    Οι ερευνητές σχεδιάζουν νέα βιοδιασπώμενα υλικά που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά πλαστικά και παράλληλα αναπτύσσουν μεθόδους για την καλύτερη ανίχνευση και υπολογισμό των πλαστικών σωματιδίων στα τρόφιμα και το νερό.

    «Δεν είναι ότι τεχνικά δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κάποια από αυτά τα ζητήματα. Αλλά θα είναι σίγουρα μια πρόκληση να διατηρήσουμε όλα τα οφέλη από αυτό το πολύ χρήσιμο υλικό και ταυτόχρονα να μειώσουμε τις βλάβες που προκαλεί. Υπάρχουν κοινωνικά και οικονομικά εμπόδια που σχετίζονται με την παραγωγή και τη χρήση του πλαστικού που πρέπει να ξεπεραστούν», συμπλήρωσε ο κ. Δημοκρίτου.

    Φλίγκος

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πως ύφεση και ακριβό ευρώ απειλούν συντάξεις και μισθούς

    Με δύο βασικές νάρκες βρίσκεται αντιμέτωπη η πορεία της...

    ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ του 27χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο! Το 2022 είχαν χάσει και την αδελφή του – ΦΩΤΟ

    Στο πένθος έχει βυθιστεί η τοπική κοινότητα Βαρθολομιού μετά...

    ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ: Ένταξη έργων στο Περιφερειακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΠΑΑ) για τη νέα προγραμματική περίοδο έως το 2030

    Τη συζήτηση για σημαντικές αναπτυξιακές επενδύσεις και στην ευρύτερη...

    Το Μaster Plan «ωριμάζει» για το λιμάνι του Αιγίου

    Ειδικότερα για την αξιοποίηση της παραλιακής ζώνης του Αιγίου,...