Λάδι: Η αύξηση στην παραγωγή έφερε αποκλιμάκωση στις τιμές

    Ημερομηνία:

    Συνεχίζεται η πτώση στις τιμές του ελαιολάδου μετά την αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής. Προς το παρόν πάντως, η μείωση της τιμής περιορίζεται σε επίπεδο παραγωγού και δεν καταγράφεται στα ράφια του σούπερ μάρκετ, δεδομένου ότι έχουν ακόμη περσινά αποθέματα.

    Mε τη συγκομιδή της ελιάς να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και σε κάποιες περιοχές της χώρας να έχει ολοκληρωθεί, η τιμή παραγωγού του ελαιολάδου εδραιώνεται στην περιοχή των 5 – 6 ευρώ το κιλό, από 8 – 9 ευρώ που ήταν πέρυσι.

    Η αποκλιμάκωση αυτή αναμένεται να περάσει και στα ράφια των σούπερ μάρκετ από τον Φεβρουάριο και μετά, με εκπροσώπους της βιομηχανίας να εκτιμούν ότι η τιμή του θα πέσει στα 9 -10 ευρώ το λίτρο, από 13 -14 ευρώ που είναι σήμερα.

    Η μεγάλη πτώση των τιμών παραγωγού ελαιολάδου αποδίδεται στην αύξηση της παραγωγής έως και 50%, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Παρά την έντονη ξηρασία και τα προβλήματα που προκάλεσε στους καρπούς των δέντρων, η Ελλάδα αναμένεται να καταλάβει τη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο παραγωγής.

    Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 250.000 τόνους από 130.000 – 140.000 πέρσι, παραμένοντας ωστόσο μικρότεροι από το ρεκόρ των 350.000 τόνων, την περίοδο 2022 – 2023.

    Πιέσεις στις τιμές ασκούν και οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ευρώπη από την Τυνησία και την Τουρκία, η οποία φέτος αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή της στους 400.000 τόνους, με το προϊόν να φεύγει από τους παραγωγούς ακόμα και στα 3,8 ευρώ το κιλό.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εκλογές Δικηγορικών Συλλόγων: Οι 51 πρόεδροι που εξελέγησαν – Πού θα διεξαχθούν επαναληπτικές

    Νέοι πρόεδροι σε 51 Δικηγορικός Συλλόγους στη χώρα αναδείχθηκαν από...

    Θρίλερ με τον 62χρονο ψαρά που αγνοείται στην Πάργα – Πού στρέφονται οι υποψίες του γιου του

    Χωρίς αποτέλεσμα είναι οι μέχρι τώρα έρευνες για τον εντοπισμό...

    Καιρός: Ηρεμία πριν… τις καταιγίδες – Πού και πότε θα εκδηλωθούν φαινόμενα

    Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα επικρατήσουν στη χώρα γενικά καλές καιρικές...

    Αντιδράσεις για την πρόταση προκλητικών αυξήσεων σε στελέχη των ΕΛΤΑ – Η θέση της κυβέρνησης

    Αντιδράσεις έχει προκαλέσει το δημοσίευμα των «Νέων», που αναφέρει ότι «αστρονομικές αμοιβές...