Λάδι: Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του «υγρού χρυσού» – Τι προβλέπεται για τους επόμενους μήνες

    Ημερομηνία:

    Οι ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής έχουν επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή ελαιολάδου στις χώρες της Μεσογείου. Ενδεικτικά, η Ισπανία η οποία προμηθεύει περισσότερο από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής, παράγει συνήθως σε κάθε συγκομιδή 1,3 έως 1,5 εκατ. μετρικούς τόνους ελαιολάδου, ενώ για την περσινή περίοδο απέδωσε μόλις 666.000 μετρικούς τόνους, αναφέρεται σε δημοσίευμα της Καθημερινής.

    Οι τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ανδαλουσία διαμορφώθηκαν στα 7,8 ευρώ ανά κιλό στις 19 Απριλίου, σύμφωνα με τον δείκτη αναφοράς της Mintec, μειωμένη από τα 8 ευρώ που ήταν τον Μάρτιο.

    Ωστόσο, οι αναλυτές τονίζουν ότι η μείωση των αποθεμάτων του ελαιολάδου πιθανότητα θα παρατείνει την επισφάλεια στην αγορά κια θα οδηγήσει σε ξαφνικές αυξήσεις τιμών τους επόμενους μήνες.

    «Η τάση είναι πτωτική αυτή τη στιγμή, αλλά καθώς η σεζόν περνάει και απομακρυνόμαστε όλο και περισσότερο από την περίοδο συγκομιδής, οι περισσότεροι αναλυτές πιστεύουν ότι θα εξαντληθούν τα αποθέματα. Οι τιμές πέφτουν αυτή τη στιγμή, αλλά οι καταναλωτές θα αρχίσουν να αγοράζουν. Και όταν αγοράζουν έναντι μειωμένων όγκων, τότε οι τιμές θα εκτοξευθούν» αναφέρει ο Κάιλ Χόλαντ, αναλυτής στον όμιλο έρευνας αγοράς Mintec.

    Η άνοδος ρεκόρ στις τιμές του ελαιολάδου οφείλεται κατά βάση στην κλιματική αλλαγή, επισημαίνει η επικεφαλής κλιματικής πολιτικής στο think tank Green Aliance Έλενα Μπέντε.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Πώς ο John D. Rockefeller έγινε ο πρώτος δισεκατομμυριούχος – Η πιο σημαντική ημέρα της ζωής του

    8 Ιουλίου 1839 Γεννιέται ο πρώτος δισεκατομμυριούχος του κόσμου και...

    Τέλος η εργένικη ζωή για περιζήτητο Πατρινό εργένη

    Προς επισημοποίηση της σχέσης τους οδεύουν ο Νίκος Πολυδερόπουλος και η...

    Με εκκεντρική τσάντα στην Επίδαυρο γνωστός πρωταγωνιστής

    Ο καταξιωμένος ηθοποιός και γνωστός πρωταγωνιστής πήγε στην Επίδαυρο...