«Λερναία Ύδρα» χτυπά τα νοικοκυριά: Το «διπλό μέτωπο» ακρίβειας και ρεύματος

    Ημερομηνία:

    Η ακρίβεια παραμένει το μεγάλο αγκάθι της καθημερινότητας των ελληνικών νοικοκυριών. Οι τιμές σε όλα τα αγαθά, σε όλους τους τομείς καταγράφουν γεωμετρική άνοδο, κάτι που θέτει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση και τα νοικοκυριά σε ακόμη δυσκολότερη.

    Ένα από τα καθημερινά στοιχήματα είναι οι τιμές σε βασικά είδη, όπως τα γαλακτομικά, ο καφές και φυσικά το λάδι.

    Στο «MEGA Σαββατοκύριακο» μίλησαν παραγωγοί και ιδιοκτήτες καταστημάτων για τις αυξήσεις σε γαλακτοκομικά προϊόντα, στο λάδι και τον καφέ:

    Ο Δημήτρης Καπούνης, πρόεδρος Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, αναφέρθηκε στην γραβιέρα Νάξου.
    «Η γραβιέρα της Νάξου δεν θα αυξηθεί. Κοστίζει 15,80 μέχρι 16,50 ευρώ. Σαν συνεταιρισμός έχουμε αυξημένα κόστη. Το πρώτο 10μηνο του 2024 το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κατά 300.000 ευρώ».

    Ο Μύπων Χιλετζάκης, ελαιοπαραγωγός και αντιπρόεδρος Ένωσης Αγροτικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου αναφέρθηκε στην αύξηση της τιμής του λαδιού.
    «Η τιμή του λαδιού έχει μειωθεί αλλά δεν είναι πραγματική τιμή αλλά εικονική τιμή, είναι παιχνίδια της βιομηχανίας της ελαιόλαδου της Ιταλίας κα της Ισπανίας. Έπρεπε να είμαστε πάνω από 60% της ελαιοσυγκομιδής και είμαστε στο 20%. Σήμερα η τιμή παραγωγού είναι 5-6 ευρώ και στο ράφι κυμαίνεται μεταξύ 10-14 ευρώ».

    Ο Διονύσης Κατσαρέλης, ιδιοκτήτης καφετέριας, αναφέρθηκε στην τιμή του καφέ.
    «Έχουμε δεχτεί μία μεγάλη πίεση σε σχέση με τις αυξήσεις των τιμών. Έχουμε διατηρήσει τον καφέ στην ίδια τιμή ώστε να κρατήσουμε την πελατεία μας. Λογικά η τιμή θα ανέβει. Η τιμή μπορεί να πάει από 2 ευρώ στα 2,20-2,40».

    Την κατάσταση έρχεται να δυσκολέψει και η παρόμοια γεωμετρική αύξηση των τιμών σε ό,τι έχει να κάνει τα τιμολογία του ρεύματος, τόσο του οικειακού όσο και στο χώρο της χονδρεμπορικής.

    Ο ενεργειακός επιθεωρητής Θάνος Τοτικίδης, βρέθηκε στο Μega και ανέλυσε τα κυριότερα σενάρια σχετικά με τις τιμές του ρεύματος

    «Η κυβέρνηση μετά τη συνάντηση της Κομισιόν ξεκαθάρισε, και με τις δηλώσεις του κ. Σκυλακάκη, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν κανονιστικά μέτρα ή τουλάχιστον θα υπάρξουν πολύ λίγα, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει κάποια απρόσωπη παρέμβαση η κυβέρνηση και να πει ότι εγώ βάζω κανόνες σε αυτήν την αγορά. Άρα θα πάμε σε δημοσιονομικά μέτρα που σημαίνει επιδοτήσεις, όπου μπορεί να βοηθήσει δηλαδή στο κομμάτι αυτό».

    Όπως λέει ο ίδιος:

    «Το μεγάλο θέμα είναι ότι οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος θα εκτιναχθούν κατά την εκτίμηση τη δική μας, τους επόμενους μήνες, για πολλούς λόγους. Οι δύο κυριότεροι είναι ότι θα υπάρξει αύξηση της κατανάλωσης (…) και από το γεγονός ότι οι ήπιες μορφές ενέργειας αυτήν την εποχή δεν συνεισφέρουν. Δεν υπάρχει ηλιοφάνεια που βοηθάει στη μείωση των τιμών. Όλο το μείγμα είναι προς την κατεύθυνση να αυξηθούν οι τιμές. Άρα θα υπάρξει παρέμβαση από την κυβέρνηση».

    Σχετικά με την ενδεχόμενη παρέμβαση της κυβέρνησης
    «Εκτιμώ ότι θα παρέμβει η κυβέρνηση με πλαφόν στην τιμή χονδρικής γιατί με αυτόν τον τρόπο μπορεί να επηρεάσει τις τιμές στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. (…) Αν αφήσει ανεξέλεγκτη αυτήν την τιμή, η επιχείρηση θα πληρώσει πάρα πολύ. Και η αγορά και στο τέλος και ο καταναλωτής».

    Στροφή στα σταθερά τιμολόγια – Ποια είναι η πιο συμφέρουσα λύση για τους καταναλωτές;

    «Κάθε φορά που μιλάμε για το θέμα του ρεύματος, λέμε πως ο καταναλωτής θα πρέπει να κάνει μια απλή σκέψη. Σήμερα μπορεί να αγοράσει το ρεύμα σταθερά για τους επόμενους 12 μήνες γύρω στο 0,11. Πιστεύει κανείς ότι τους επόμενους μήνες θα υπάρξει έστω και με επιδότηση τιμή λιγότερο από 0,15; Τα πράσινα τώρα θα ανακοινωθούν στο 0,17 στην καλύτερη περίπτωση. Άρα πιστεύω ότι τα νοικοκυριά θα πρέπει να στραφούν σε σταθερές επιλογές».

    Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Γιάννη Σταματάκη, ιδιοκτήτη φούρνου και αρτοποιού που μιλώντας στο MEGA περιγράφει την ραγδαία αύξηση των πάγιων εξόδων ρεύματος και αερίου, και πώς αυτό οδήγησε σε λουκέτο εκατοντάδες φούρνους.

    Δηλώνει χαρακτηριστικά:

    «Ανατίμηση στο ψωμί όλο τον χρόνο δεν έχει γίνει και ούτε σκοπεύουμε να κάνουμε. Πού θα πάει το ψωμί; Έχουν κλείσει πανελλαδικά 337 φούρνοι. Δεν είναι τυχαίο».

    «Εμείς έχουμε τον συνδυασμό ρεύμα και αέριο. Μας έχουν τσακίσει. (…) Την τελευταία επιδότηση που μας έδωσαν, μας την πήραν πίσω. Να κάνουν μια σταθερή τιμή, τουλάχιστον για τους φούρνους, πριν κλείσουμε».

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    TO ΞΕΣΠΑΣΜΑ του Νίκου Κοροβέση: 1,5 χρόνο με διέλυσαν

    Ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης μίλησε...

    «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό» – Έκθεση φωτογραφίας με τη συνδιοργάνωση της ΠΔΕ

    Η έκθεση του Ιδρύματος Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και της...

    ΠΑΤΡΑ: Την Κυριακή η εκδήλωση για το μπλόκο των Προσφυγικών

    Σήμερα, 4 Δεκεμβρίου συμπληρώνονται 81 χρόνια από το Μπλόκο...
    Best Shop