
Γιατί τα αυγά έχουν διαφορετικά χρώματα και τι σημαίνει αυτό για τη διατροφή; Τα αυγά είναι πηγές πρωτεΐνης και ένα από τα πιο ευέλικτα τρόφιμα στον πλανήτη. Αλλά όταν πρόκειται για την θρεπτική τους αξία, είναι είναι το ένα είδος πιο υγιεινό από το άλλο; Γιατί τα κελύφη τους έχουν λευκό ή καφέ χρώμα; Και τι σημαίνει η απόχρωση του κελύφους για την ομελέτα σας;
Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβετε υπόψη κατά την αγορά αυγών, όπως το μέγεθος, η τιμή και η ετικέτα, αλλά θα πρέπει να είναι το χρώμα του κελύφους ένας από αυτούς;
Το χρώμα του κελύφους ενός αυγού εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την γενετική ποικιλομορφία της κότας που το γέννησε. Το χρώμα του κελύφους του αυγού είναι αποτέλεσμα μιας χρωστικής που μεταφέρεται από ορισμένες φυλές πουλερικών.
Εκτός από την εμφάνιση που έχει το κέλυφος, δεν υπάρχει σημαντική διατροφική διαφορά μεταξύ των δύο τύπων αυγού. Εφόσον οι κότες διαφορετικών φυλών διατηρούν παρόμοια διατροφή, τα αυγά τους θα έχουν ισοδύναμη θρεπτική αξία.
Το χρώμα του αυγού δεν επηρεάζει ούτε τη γεύση ούτε τα χαρακτηριστικά του κατά το μαγείρεμα. Κατά την αξιολόγηση της ποιότητας, είναι πιο σημαντικό να κοιτάξετε την κατηγορία στην συσκευασία (AA, A ή B) παρά το χρώμα του κελύφους.
Το χρώμα δεν επηρεάζει τη γεύση και την θρεπτική αξία
Εν ολίγοις, η φυλή και η γενετική ποικιλομορφία μιας κότας είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου η αιτία για τα διαφορετικά χρώματα που έχει το κέλυφος των αυγών. Αν και η εμφάνισή τους μπορεί να διαφέρει, δεν υπάρχει καμία επίδραση στη θρεπτική αξία από το ένα χρώμα αυγού στο άλλο.

