Λευτέρης Βαρουξής: Μισές Αλήθειες … Ολόκληρα Ψέματα …

    Ημερομηνία:

    Το Σάββατο 22 Μαΐου ο δημοσιογράφος Στέφανος Κασιμάτης αναφέρθηκε στις Σχολές της Ηλείας, την κατάργηση των οποίων παρουσίασε ως λογική εξέλιξη, αμφισβητώντας την αξία της διατήρησης στον πανεπιστημιακό χάρτη της χώρας ενός τμήματος Γεωπονίας στην Αμαλιάδα και ενός άλλου Μουσειολογίας στον Πύργο.

    Αναφέρει ο εξαίρετος συνάδελφος πως «Και τα δύο ιδρύθηκαν, μαζί με σωρεία άλλων τμημάτων, κατά τις τελευταίες ημέρες της υπουργίας του ανεπανάληπτου Κ. Γαβρόγλου».

    Η αλήθεια είναι πως το τμήμα Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στον Πύργο είναι «διάδοχος» όλων των παλιών τμημάτων του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας (τμήμα Μουσειογραφίας, Μουσειολογίας και Σχεδιασμού Εκθέσεων, τμήμα Πληροφορικής και ΜΜΕ, τμήμα Διοίκησης Οικονομίας και Επικοινωνίας Πολιτιστικών και Τουριστικών Μονάδων) που υπήρχαν, από το 2003.

    Ομοίως το Τμήμα Γεωπονίας στην Αμαλιάδα είναι η φυσική συνέχεια του τμήματος ΤΕΙ (παραρτήματος του ΤΕΙ Πάτρας) Τεχνολόγων Γεωπόνων.

    Διαπιστώνουμε λοιπόν πως στο άρθρο γίνεται επιλεκτική αναφορά στον χρόνο σύστασης των τμημάτων που έπαψαν να λειτουργούν στην Ηλεία και όχι στον χρόνο έναρξης λειτουργίας σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στον νομό. Μισή αλήθεια για να ενισχύσει ο αρθρογράφος τα επιχειρήματά του, ή κακή πληροφόρηση;

    Διαβάζουμε στη συνέχεια του άρθρου πως ο «καθένας που γνωρίζει τα στοιχειώδη της αριθμητικής μπορεί πάνω- κάτω να υπολογίσει τις τυρόπιτες, τα σουβλάκια, τις κρέπες, τα ποτά στα μπαράκια, τα ενοίκια κ.ο.κ. για τα οποία μιλάμε…».

    Η προσέγγιση των φοιτητών ως χαρτονομίσματα, δεν θέλω να πιστεύω, ότι αντανακλά προσωπικές του απόψεις.

    Ηλείοι φοιτητές βρίσκονται σε κάθε πόλη της Ελλάδας, προφανώς γιατί οι γονείς τους δεν πιστεύουν ότι αντιμετωπίζονται από τις τοπικές κοινωνίες ως χαρτονόμισμα, αλλά αντίθετα ως το μέλλον αυτής της χώρας.

    Δεν διαφωνούμε, πως η παρουσία μιας φοιτητικής κοινότητας αναβαθμίζει την οικονομία μιας περιοχής. Αναβαθμίζει όμως και το πολιτικό και το πολιτισμικό κ.ά. περιβάλλον μιας πόλης. Δεν κατανοούμε πως γίνεται ένας τόσο έμπειρος αρθρογράφος να αγνοεί αυτές τις παραμέτρους.

    Μιλά επίσης ο εκλεκτός συνάδελφος για ένα «ένα σύστημα προσομοίωσης πανεπιστημιακής παιδείας, στο οποίο κάθε χρόνο παγιδεύονται δεκάδες χιλιάδες παιδιά, χωρίς καμία προοπτική για το μέλλον τους» κάνοντας αναφορά στις βάσεις εισαγωγής «Το μεν τμήμα Γεωπονίας είχε βάση εισαγωγής το 5, μέσο όρο εισαγωγής το 8,5 το δε τμήμα Μουσειολογίας, βάση το 5,5, μέσο όρο εισαγωγής το 8,9».

    Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδήμων για να γνωρίζει πως οι Βάσεις Εισαγωγής είναι απόρροια αποτυχημένων επιλογών υπουργών Παιδείας του ΠΑΣΟΚ, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν φτάσαμε τυχαία σε αυτή την κατάσταση. Ούτε από τη μια ημέρα στην άλλη. Το «έγκλημα» είναι διαχρονικό και αποτελεί προϊόν του εκπαιδευτικού συστήματος και όχι των σχολών της Ηλείας, όπως – ας μας επιτραπεί ο όρος – ατέχνως επιχειρεί να παρουσιάσει ο αρθρογράφος.

    Κι επειδή κ. Κασιμάτη καταφεύγετε στην «αλήθεια» των αριθμών, ας μιλήσουμε στην ίδια γλώσσα: «Ο καθένας που γνωρίζει τα στοιχειώδη της αριθμητικής μπορεί πάνω κάτω να υπολογίσει» – φράση δική σας – πως η Ελλάδα έχει 10.720.000 πληθυσμό και διαθέτει 466 Πανεπιστημιακά Τμήματα, οπότε περιοχές ανά 23.000 πληθυσμό θα μπορούσαν να έχουν από 1 Πανεπιστημιακό Τμήμα. Συνεπώς η Ηλεία που έχει 150.000 κατοίκους θα μπορούσε να έχει 6μιση Πανεπιστημιακά Τμήματα.

    Απορίας άξιο είναι, γιατί επιλέχθηκε η Ηλεία, ενώ στην ίδια κατάσταση βρίσκονται δεκάδες άλλα τμήματα σε άλλους νομούς;

    Ολοκληρώνοντας με τις μισές αλήθειες ας ασχοληθούμε με το… δίλημμα που θέτει ο τίτλος του άρθρου σας «Με τον Τζαβάρα ή την Κεραμέως;». Ψευτοδίλημμα πιο σωστά, πλαισιωμένο με έντονο λαϊκισμό. Απευθύνεται σε ευήκοα ώτα και στοιχειοθετείται όπως αποδείξαμε με μισές αλήθειες, παιδαριώδη επιχειρήματα και ψέματα. Μια προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας…

    Ούτε με τον Τζαβάρα, ούτε με την Κεραμέως…

    Με την Ηλεία κ. Κασιμάτη.

    Με την Ηλεία είμαστε.

    Κι επειδή δείξατε ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στον τόπο μας, κι επειδή η πένα σας είναι ασύγκριτη, θα σας παρακαλούσαμε να ενημερώσετε την οποιαδήποτε κυβέρνηση μέσω των ενημερωτικών μέσων στα οποία εργάζεστε, πως η Ηλεία αξίζει και δικαιούται να έχει Πανεπιστημιακές σχολές.

    Όπως επίσης αξίζει να έχει και δρόμους και αεροδρόμιο και ελπίδα για ανάπτυξη… Το ποια σχολή θα μπορούσε να προσελκύσει φοιτητές στην Ηλεία και με ποιον τρόπο μπορεί γενικά η Ηλεία να γίνει πιο ελκυστική και να μη φοβάται κάθε γονιός να στέλνει οδικώς- μέσω της «εθνικής καρμανιόλας» Πύργου – Πατρών το παιδί του να σπουδάσει, είναι ένα πρόβλημα, που ευθύνη έχει η κάθε κυβέρνηση.

    Κύριε Κασιμάτη

    Είμαστε ένας αγροτικός νόμος (Γεωπονία έφυγε), τουριστικός νομός (Μουσειολογία έφυγε), είμαστε η Γη της Ολυμπίας (ΤΕΦΑΑ, απορρίφθηκε το αίτημά μας, το δε Τμήμα ΜΜΕ (έφυγε το 2018, το οποίο είχε αρκετούς φοιτητές) δεν το αναφέρατε στις πράξεις σας.

    Όταν ο στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η αποαστικοποίηση, δεν θα έπρεπε να επιτρέπονται (και εσείς να συναινείτε) αποκλεισμοί Νομών της περιφέρειας από Πανεπιστημιακές σχολές.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Εύκολη ζύμη για κρέπες, έτοιμη σε 10’

    Έχουμε βρει μια συνταγή για να φτιάξετε πολύ εύκολα...

    Τι είναι ο flat white; Το νέο λεξικό του καφέ

    Μονοποικιλιακοί, με έμφαση στο τερουάρ, cold brew, latte, flat,...

    ΠΑΤΡΑ – Ειρήνη Μουρτζούκου: Έρευνες και για το έκτο βρέφος – Τι δηλώνεται στο Καραμανδάνειο

    Την ώρα που οι εξελίξεις στο απόλυτο θρίλερ με...

    Υπουργείο Υγείας: Τρεις αλλαγές στον προσωπικό γιατρό – Πότε θα πληρώνουν οι ασθενείς

    Η αύξηση των Προσωπικών Γιατρών, η θέσπιση και του δωρεάν...
    Best Shop