Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Ημερομηνία:

    DIVICO

    Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αν προσπαθήσεις να τα αποτιμήσεις με χρήμα χάνουν κάποια από τη μαγεία τους, ενδεχομένως και την περισσότερη. Οταν, όμως, κάτι που καταναλώνεται από τα μάτια και τις ψυχές, όπως είναι τα λουλούδια, έχουν φτάσει στο σημείο να θεωρούνται βιομηχανία με τζίρο που αγγίζει τα 60 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως, δεν μπορεί να μην μπει και η εμπορική παράμετρος.

    ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ

    Σε αντίθεση με τους πεζούς καιρούς που διανύουμε, σε σχέση με τους παλαιότερους και πιο… ρομαντικούς, η παγκόσμια βιομηχανία των λουλουδιών είναι ακμάζουσα. Ο εξαιρετικά μεγάλος αυτός τζίρος περιλαμβάνει τις πωλήσεις των καλλιεργημένων λουλουδιών, τις μεταφορές, το εμπόριο και τη λιανική πώληση μέσω καταστημάτων και διαδικτυακών πλατφορμών. Αυτή η τελευταία παράμετρος, οι διαδικτυακές πλατφόρμες, ειδικά μετά την πανδημία του κορωνοϊού, έχει τονώσει σε μεγάλο βαθμό τη συγκεκριμένη αγορά. Οι τελευταίες τεχνικές αποθήκευσης και μεταφοράς έχουν, επίσης, δώσει μια άνευ προηγουμένου ώθηση, δεδομένου ότι τώρα κάποιοι μπορούν να απολαύσουν την ομορφιά και το άρωμα ακόμα και εξωτικών λουλουδιών λες και είναι φρεσκοκομμένα.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Η χώρα της τουλίπας
    Αν εξετάσουμε το πράγμα από την καθαρά εμπορική του πλευρά, θα ξεκινήσουμε από την πιο κομβική χώρα. Η Ολλανδία, ως κέντρο του διεθνούς εμπορίου λουλουδιών, έχει καθοριστική επίδραση στον παγκόσμιο τζίρο. Η αγορά Λουλουδιών Aalsmeer (Bloemenveiling Aalsmeer), η οποία είναι η μεγαλύτερη δημοπρασία λουλουδιών στον κόσμο, θεωρείται το διεθνές κέντρο εμπορίου λουλουδιών. Στην αγορά αυτή ανταλλάσσονται πάνω από 20 εκατομμύρια λουλούδια και φυτά κάθε μέρα, με αξία άνω των 6 δις ευρώ ετησίως. Η Ολλανδία δεν λέγεται τυχαία «χώρα της τουλίπας». Αποτελούν το σήμα κατατεθέν της και παράγονται κάθε χρόνο πάνω από 3 δισεκατομμύρια τέτοια λουλούδια. Υπάρχει, όμως, και μεγάλη παραγωγή τριαντάφυλλων, γαρύφαλλων και νάρκισσων.
    Εκτός από την Ολλανδία, όμως, υπάρχουν και πολλές άλλες χώρες που συμμετέχουν συστηματικά στην βιομηχανία των λουλουδιών και δεν πάει απευθείας το μυαλό σ’ αυτές.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Κένυα
    Η αφρικανική χώρα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας τριαντάφυλλων στον κόσμο, μετά την Ολλανδία, και παράγει επίσης άλλα λουλούδια όπως κρίνα, γαρύφαλλα, καμέλιες και άλλα καλλωπιστικά φυτά. Η χώρα εξάγει πάνω από το 50% της παραγωγής της, με τα λουλούδια της να κατευθύνονται κυρίως στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Η βιομηχανία λουλουδιών παρέχει χιλιάδες θέσεις εργασίας, κυρίως σε γυναίκες και νέους, στις περιοχές γύρω από τις φάρμες και τα θερμοκήπια στα νότια της χώρας και στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσα Ναϊρόμπι. Τα λουλούδια συμβάλλουν σε σημαντικό βαθμό στο ΑΕΠ της Κένυας, με εκτιμήσεις να δείχνουν ότι η αξία των εξαγωγών λουλουδιών φτάνει τα 1,3 δις ευρώ τον χρόνο.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Ιαπωνία
    Η Ιαπωνία παράγει μια μεγάλη ποικιλία λουλουδιών, με κρίνα, χρυσάνθεμα, τριαντάφυλλα, ορχιδέες και βουκαμβίλιες. Η χώρα είναι ιδιαίτερα γνωστή για τα άνθη της κερασιάς (Sakura), που αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά και τουριστικά σύμβολά της. Οι Ιάπωνες παράγουν επίσης ανθοκομικά φυτά, όπως η αζαλέα, τα κάλλες και τα κρίνα, τα οποία είναι δημοφιλή τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις γειτονικές χώρες της Ασίας. Επιπλέον, η τέχνη του ikebana (παραδοσιακή ανθοδετική τέχνη) είναι μια αναγνωρισμένη παράδοση που διδάσκεται και διατηρείται στην Ιαπωνία, όπου τα λουλούδια χρησιμοποιούνται για να δημιουργήσουν αισθητικές συνθέσεις που αποτυπώνουν την ομορφιά και τη φιλοσοφία της φύσης.

    DEAR SANTA – COFFEE ISLAND
    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Ινδία
    Η Ινδία είναι ένας σημαντικός εξαγωγέας λουλουδιών που αν και δεν ανήκει στις κορυφαίες χώρες εξαγωγής, έχει αναπτύξει τη θέση της στην παγκόσμια αγορά. Η αγορά έχει αναπτυχθεί ειδικά τα τελευταία χρόνια, με τις νέες μεθόδους αποθήκευσης (το λεγόμενο «πάγωμα» των λουλουδιών, ώστε να διατηρούνται φρέσκα) που έλυσαν το πρόβλημα της απόστασης. Η Νότια Ασία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κύριες αγορές για τα ινδικά λουλούδια. Οι κυριότεροι προορισμοί των εξαγωγών περιλαμβάνουν Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ΗΠΑ, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Νότια Κορέα. Οι κυριότεροι τύποι λουλουδιών που εξάγονται είναι τα τριαντάφυλλα, ορχιδέες, γιουλίνες και τα μικρά φυτά για εσωτερικούς χώρους.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Αυστραλία
    Η παρουσία της στο νότιο ημισφαίριο τής έδινε κάποτε μεγάλο πλεονέκτημα, όσον αφορά την καλλιέργεια λουλουδιών σε διαφορετικές εποχές από την Ευρώπη. Η αγορά αντιμετωπίζει προκλήσεις, όπως η αντίσταση στην ξηρασία, η κακή ποιότητα εδάφους σε ορισμένες περιοχές και η αυξανόμενη ανταγωνιστικότητα από φθηνότερους εξαγωγείς. Αλλά με τη βελτίωση της τεχνολογίας στα θερμοκήπια και την αυξανόμενη ζήτηση για οικολογικά προϊόντα το μέλλον είναι ευοίωνο. Οι Αυστραλοί «ειδικεύονται» σε τριαντάφυλλα, κρίνα, ορχιδέες και στις εθνικές τους ποικιλίες (Banksia, Grevillea, Waratah) που είναι μοναδικές στην περιοχή.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Κολομβία
    Η Κολομβία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός τριαντάφυλλων στον κόσμο, μετά την Ολλανδία. Εκτιμάται ότι παράγονται περίπου 1,5 δισεκατομμύρια τριαντάφυλλα ετησίως. Παράγονται, επίσης και άλλοι τύποι λουλουδιών όπως γαρύφαλλα, κρίνα, μπουκαμβίλιες και χρυσάνθεμα. Η χώρα εξάγει περίπου το 70-80% της παραγωγής της, κυρίως σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ρωσία. Τα έσοδα από την εξαγωγή λουλουδιών φτάνουν, σύμφωνα με εκτιμήσεις, τα 1,5 δισ. ευρώ τον χρόνο.

    Λουλούδια: Το παρασκήνιο μιας βιομηχανίας με τζίρο 60 δισ. ευρώ

    Ελβετία
    Το κλίμα της Ελβετίας ευνοεί την καλλιέργεια λουλουδιών μόνο σε θερμοκήπια. Ορχιδέες, κρίνα, γλαδιόλες, αζαλέες και βελβέτινα, γεράνια, μαργαρίτες και πανσέδες θεωρούνται οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες. Φυσικά είναι διάσημη και για τα εντελβάις της (επιστημονική ονομασία Leontopodium alpinum), αγριολούλουδα που φυτρώνουν σε υψόμετρο άνω των 1.500 μέτρων, αλλά η συγκομιδή τους έχει περιοριστεί αισθητά από την τοπική νομοθεσία.

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    Ψάχνουν και δεν βρίσκουν εργαζόμενους σε κατασκευές, τουρισμό, πρωτογενή τομέα – Στις 300.000 οι κενές θέσεις

    Κραυγή απόγνωσης υψώνουν για τρίτη χρονιά οι κλάδοι των κατασκευών...

    Τα ζώδια που είναι πιθανότερο να χωρίσουν μέχρι το τέλος του μήνα

    Καθώς προχωρά ο πρώτος μήνας του νέου έτους, το σύμπαν...

    Θεσσαλονίκη: Κρατούσαν ομήρους επτά Μαροκινούς, τους ξυλοφόρτωναν και ζητούσαν χρήματα για να τους αφήσουν ελεύθερους

    Κρατούσαν ομήρους επτά παράτυπους μετανάστες από το Μαρόκο, τους ξυλοφόρτωσαν βιντεοσκοπώντας τις...

    Πόσο αντέχουν στο ψυγείο τα βραστά αυγά;

    Μέχρι πόσες ημέρες μετά το βράσιμό τους είναι ασφαλές...
    Best Shop