Εκτός από τις επιθέσεις σε ζώα, οι οποίες δυστυχώς είναι πλέον αμέτρητες, οι σκύλοι δέχονται όλο και περισσότερες επιθέσεις από λύκους.
Δεν είναι η πρώτη επίθεση λύκου σε κατοικίδια ζώα ακόμα και σε αστικούς ιστούς. Και δεν θα είναι ούτε το τελευταίο, δυστυχώς. Ένα φαινόμενο άλλωστε που έχουμε δει να συμβαίνει και στη δική μας χώρα.
Στα απομακρυσμένα ορεινά χωριά, δεν είναι καλή ιδέα να κυκλοφορεί στους δρόμους το βράδυ ένας μικρόσωμος σκύλος.
Ακολουθεί ένα δραματικό βίντεο ενός σκύλου να αρπάζεται από έναν λύκο στη μέση ενός χωριού, μπροστά από τα φώτα ενός αυτοκινήτου και κάτω από τα φώτα του δρόμου.
Παρά την παρουσία χωριανών που ουρλιάζουν για να τρομάξουν τον μεγάλο άρπαγα, ο τελευταίος θα καταφέρει να αρπάξει τον άτυχο σκύλο.
Pescasseroli: περισσότερα από 20 σκυλιά σκοτώθηκαν από λύκους. Το Πάρκο: «Κρατήστε τα ζώα στο σπίτι»
Περισσότερα από 20 σκυλιά δέχθηκαν επίθεση και σκοτώθηκαν από λύκους. Το φαινόμενο αυτό εξαπλώνεται ολοένα και περισσότερο στην πόλη Pescasseroli, στην επαρχία L’Aquila, και στα γειτονικά χωριά του Ιταλικού νομού. Οι θηρεύσεις, από δύο ή περισσότερους λύκους των Απεννίνων, συνέβησαν όλες αργά το βράδυ και τη νύχτα.
Τα περισσότερα από τα σκυλιά που σκοτώθηκαν διατηρούνταν μέσα στις αυλές των σπιτιών. Οι λύκοι περιπλανήθηκαν επίσης στους κήπους των εγκαταστάσεων διαμονής. Και ορισμένοι τουρίστες παρακολουθούσαν ακόμη και τρομοκρατημένοι τη σκηνή από τα μπαλκόνια των δωματίων τους. Τα περιστατικά αναφέρθηκαν στους δασικούς καραμπινιέρους και στην Αρχή του Εθνικού Πάρκου Abruzzo, Lazio και Molise, η οποία παρακολουθεί την κατάσταση.
Ο δήμαρχος του Pescasseroli, Giuseppe Sipari, ζήτησε συνάντηση με τους ηγέτες του Pnalm. «Μετά τις αρπαγές από λύκους σε οικόσιτους σκύλους, οι οποίες τους τελευταίους μήνες σημειώθηκαν με συχνότητα μεγαλύτερη από την κανονική ανίχνευση – λέει η Σιπάρη – πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να ενημερωθεί σωστά ο πληθυσμός για αυτό το φαινόμενο.
Επιπλέον, βλέπουμε αυτή την ανάγκη και από την πλευρά του πληθυσμού. Επίσης, να αποφεύγεται η εργαλειοποίηση του ζητήματος και της κακής συμπεριφοράς”. Ο Sipari ζητά μια ορθή και επιστημονική εξήγηση για το τι συμβαίνει.
Αλλά και πώς ο δήμος μπορεί να συνεργαστεί με την αρχή του πάρκου, για να προωθήσει καλές πρακτικές συνύπαρξης και ποια θα μπορούσε να είναι η καλύτερη στρατηγική επικοινωνίας, για να αμβλυνθούν οι πιθανές συγκρούσεις που μπορεί να προκύψουν;
Επίσης, ποιες μπορεί να είναι οι συμπεριφορές και οι πρακτικές της διαχείρισης της γης ή των οικόσιτων ζώων, που ευνοούν την εμφάνιση του φαινομένου και πώς να δράσουμε; “Αναλύουμε το φαινόμενο μαζί με άλλα πάρκα. Θα κάνουμε μια σύγκριση με έναν τεχνικό από το Εθνικό Πάρκο των Απεννίνων της Τοσκάνης-Εμιλιάς, όπου το φαινόμενο αυτό είναι ευρέως διαδεδομένο και όπου έχουν αποκτήσει εμπειρία στο θέμα αυτό”, λέει ο διευθυντής του Πάρκου Luciano Sammarone.
“Έχουμε αρχίσει να κάνουμε παρακολούθηση και νυχτερινό έλεγχο. Πολλά από τα σκυλιά βρίσκονταν σε προστατευόμενες περιοχές. Συμβουλεύσαμε τον πληθυσμό να κρατάει τα σκυλιά μέσα στα σπίτια και όχι έξω. Σε καμία περίπτωση οι επιθέσεις δεν έγιναν παρουσία ιδιοκτητών. Όλα κατά τις βραδινές και νυχτερινές ώρες.
Εκτός από δύο επεισόδια στην περιοχή Pagliare di Opi, τα υπόλοιπα ήταν σε περιφερειακές και αγροτικές περιοχές. Οι λύκοι έχουν πέσει στο χωριό από τα τέλη Οκτωβρίου. Κινούνται σε ομάδες. Δύο ή τρία άτομα. Ίσως έχουν βρει ευκαιρίες να φάνε. Εξάλλου, ο λύκος είναι ένα καιροσκόπο ζώο. Σίγουρα το φαινόμενο προσελκύει την προσοχή. Αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα, αλλά δεν είναι εύκολο”.