Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, 52 δασικές πυρκαγιές ξέσπασαν μέχρι τις 18.00 το απόγευμα της Δευτέρας σε όλη την Ελλάδα ενώ σε εξέλιξη είναι προσπάθειες κατάσβεσης σε πολλαπλά μέτωπα. Τα πράγματα δυσκόλεψαν μόλις έπεσε το σκοτάδι καθώς σταμάτησαν να πετούν τα εναέρια μέσα.
Οι πυρκαγιές στην Αχαΐα, στη Ζάκυνθο, στο Άγιο Όρος, στο Σχηματάρι, στην Ηλεία και στον Άραξο έχουν οριοθετηθεί και ελέγχονται σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση.
Στο Κρανίδι η εικόνα ήταν καλή και υπήρχαν εκτιμήσεις ότι θα ελεγχθεί μέσα στη νύχτα. Ωστόσο παρουσιάστηκε νέα αναζωπύρωση. Η φωτιά μπήκε μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο AMANZOE που έχει εκκενωθεί.
Ολονύκτια μάχη των πυροσβεστών στην Ιτέα
Στην πυρκαγιά της Φωκίδας που ξεκίνησε από τον Ελαιώνα από ιδιοκτησίες που δεν είχαν καθαριστεί κοντά στο Σερνικάκι, υπάρχει ενεργό μέτωπο δυτικά προς Ιτέα και έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις προς όλες τις πλευρές. Ο άνεμος έχει «πέσει» και εκτιμάται ότι μέχρι το πρωί θα έχει βελτιωθεί η κατάσταση.
Μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επιχειρούσαν από αέρος 5 CL215, 4 CL415, ενα PZL, 7 Air Tractors, 5 Erickson, ένα ΒΚ117 και 2 CHINOOK και εκτέλεσαν 33 πτήσεις!
Από οχήματα συμμετείχαν 35 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα, 15 βοηθητικά, και το όχημα Διοίκησης και ελέγχου των επιχειρήσεων “Ολύμπος”. Επίσης έδωσαν και δίνουν μάχη με τις φλόγες 136 άτομα πυροσβεστικό προσωπικό: 100 πυροσβέστες, ομάδα πεζοπόρου 7 ατόμων και δύο ΕΜΟΔΕ 29 δασοκομαντο. Από τους ΟΤΑ συμμετείχαν 15 υδροφόρες και 4 μηχανήματα έργου.
itea-fotia0-600×411.jpg
fotia-itea-12-600×411.jpg
Οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής θα συνεχίσουν να επιχειρούν όλη νύχτα και με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσει ενισχυμένο κύμα εναέριων, για να ελεγχθεί, και να αντιμετωπιστεί ότι προκύψει με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις.
Νωρίτερα είχε δοθεί προληπτική απομάκρυνση με 112, χωρίς να κινδυνεύουν σπίτια, από τη βόρεια πλευρά της Ιτεας προς την πλευρά της Κίρρας (ανατολική Ιτέα), για να μην υπάρξουν προβλήματα από τους καπνούς που μετέφεραν οι ισχυροί άνεμοι.
Αυξημένη επικινδυνότητα για πυρκαγιές και την Τρίτη
Υπενθυμίζεται ότι η Πολιτική Προστασία είχε χτυπήσει το «καμπανάκι» του κινδύνου σε όλη τη χώρα και με έκτακτες ενημερώσεις της Πυροσβεστικής, καθώς ο βαθμός επικινδυνότητας ήταν στο «4» την Δευτέρα, όπως και Τρίτη, λόγω του συνδυασμού ισχυρών ανέμων και υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου για την Τρίτη 5/7, υπάρχει πολύ υψηλός κίνδυνος 4 σε Αττική και Κύθηρα, Βοιωτία, Κεντρική και Νότια Εύβοια, Λέσβο, Χίο, Σάμο και Ικαρία και σε Αργολίδα, Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία και Λακωνία.
Επίσης, υψηλός κίνδυνος κατηγορίας 3 υπάρχει σε πολλές άλλες περιοχές της χώρας.