Σε τοποθέτησή της στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, για τα ανταποδοτικά τέλη, η Δημοτική Σύμβουλος της Παράταξης του Κώστα Σβόλη, “Πάτρα Ενωμένη”, Μάχη Σιώρου, ανέφερε:
Αυτό που ξεκάθαρα φαίνεται είναι ότι η δημοτική Αρχή δεν είναι «λαϊκή» ή «φιλολαϊκή», είναι απλώς «λαϊκίστικη».
Και αυτό ας το έχουν κατά νου οι συμπολίτες μας, που θα δουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς δημοτικών τελών, το αμέσως επόμενο διάστημα.
Επίσης, εκείνο που προσωπικά καταλαβαίνω είναι ότι εκείνο το δήθεν συλλαλητήριο, που διοργάνωσε πριν λίγο καιρό η δημοτική Αρχή στις σκάλες Αγίου Νικολάου ήταν ο… “φερετζές για το φέσι” που έφερνε προς τους πολίτες και τους επαγγελματίες της Πάτρας.
Η δήθεν διαμαρτυρία για τους πόρους που δεν καταβάλλονται στον Δήμο ήταν απλά η δικαιολογία για τις αυξήσεις των τελών, που σε κάποιες περιπτώσεις υπερβαίνουν και τη λέξη «υπέρογκες».
Προφανώς, η δημοτική Αρχή αδιαφορεί για το γεγονός πως σε μία εποχή μεγάλης ακρίβειας, μετατρέπει τον Δήμο σε άλλο ένα «γρανάζι» οικονομικής ασφυξίας για χιλιάδες επαγγελματίες, που στο κάτω – κάτω, δεν είναι μεγαλο-επιχειρηματίες, αλλά μικρομεσαίοι καταστηματάρχες, κυρίως από τον χώρο της εστίασης.
Όλοι συμφωνούμε πως ναι, το κράτος πρέπει να αποδίδει στους Δήμους τους πόρους που έχουν θεσμοθετηθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως ο Δήμος πρέπει με τη σειρά του να βάζει θηλιά στους δημότες του, ειδικά όταν δεν μπορεί ο ίδιος ο Δήμος να αυξήσει την εισπραξιμότητα των ήδη υπαρχόντων τελών ή για να το πούμε και διαφορετικά, από τη μια πλευρά επιβάλλει αυξήσεις που πληρώνουν οι ευσυνείδητοι, αλλά δεν κάνει και κάτι για όσους επιμελώς δεν πληρώνουν.
Έρχεται λοιπόν η δημοτική Αρχή, λειτουργώντας εντελώς υποκριτικά και χαρατσώνει τους ευσυνείδητους πολίτες και επαγγελματίες, χωρίς να κάνει το παραμικρό η ίδια για να βελτιώσει τις αποδόσεις της και βέβαια, χωρίς να θέλει να αλλάξει μυαλό και πολιτική.
Προσπερνάω το γεγονός πως η δημοτική Αρχή, μένει και επιμένει μόνο στους ΚΑΠ, ως πηγή άντλησης εσόδων, γιατί και εδώ υποκρύπτονται δύο άλλες αλήθειες, γνωστές σε όλους μας εδώ και χρόνια.
Η μία αλήθεια είναι η μεγάλη εσωστρέφεια της δημοτικής Αρχής που τείνει να μετατρέψει την Πάτρα σε «άγονη γραμμή» και η άλλη, η επιτηδευμένη αποσιώπηση ότι πολλά έργα στην πόλη γίνονται με χρήματα του ΕΣΠΑ ή άλλα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα, προκειμένου να τηρείται το «ιδεολογικό προφίλ» της δημοτικής Αρχής.
Εν κατακλείδι, οι Πατρινοί θα πληρώσουν πάλι το μάρμαρο της ιδεολογικής ακινησίας και της ανικανότητας αυτών που διοικούν τον Δήμο, τους οποίους πάντως καλώ έστω και την ύστατη ώρα να αναθεωρήσουν.
Και πριν τελειώσω, θα ήθελα να θέσω και ένα ερώτημα που αφορά τα οικιακά τέλη.
Βλέπουμε, κύριοι της δημοτικής αρχής, τον ίδιο συντελεστή σε κοινότητες του πρώην (Καποδιστριακού) Δήμου Ρίου με αυτόν της Πάτρας, όταν υπάρχει άλλη ανταπόδοση.
Αναρωτιέμαι, γιατί δεν μειώνονται και στο Ρίο, όπως έχει έχει γίνει και σε άλλους πρώην Καποδιστριακούς δήμους;