Μαγνήτης τεχνολογικών επιχειρήσεων τα Ιωάννινα

    Ημερομηνία:

    Πριν από μερικά χρόνια θα έμοιαζε με ουτοπία, αποτελεί, όμως, πραγματικότητα. Τα Ιωάννινα έχουν καταφέρει να προσελκύσουν ένα κραταιό οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών, οι οποίες αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό. Τον στόχο αυτό εξυπηρετούν, μεταξύ άλλων, το Τμήμα Πληροφορικής και σημαντικός αριθμός ερευνητικών μονάδων του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, όπως το Εργαστήριο Επιστήμης και Τεχνολογίας Πολυμερών, των οποίων οι απόφοιτοι είναι περιζήτητοι.

    Η τελευταία «άφιξη» στην περιοχή περιλαμβάνει την PwC Ελλάδας, η οποία ξεκίνησε προχθες Πέμπτη τη λειτουργία του νέου της ψηφιακού κέντρου στην πόλη των περίπου 65.000 κατοίκων. Πρόκειται για το δεύτερο κατά σειρά γραφείο-δορυφόρο της συμβουλευτικής εταιρείας στην Ελλάδα, μετά το Tech & Innovation Hub στην Πάτρα, με την PwC να δρομολογεί την ίδρυση επιπλέον γραφείων-δορυφόρων στην ελληνική επικράτεια, συμπεριλαμβανομένου του PwC Sustainability Hub στη Ρόδο.

    Τα Ιωάννινα διαθέτουν ένα οικοσύστημα καινοτόμων εταιρειών οι οποίες αναζητούν καταρτισμένο προσωπικό.

    Φλίγκος

    Το στοίχημα της προσέλκυσης ταλέντων έχει στρέψει τις εταιρείες στην περιφέρεια, όπου όχι μόνον οι συνθήκες διαβίωσης είναι περισσότερο ποιοτικές σε σχέση με μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αθήνα, αλλά και η διασύνδεση της αγοράς με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα γίνεται πιο αποτελεσματικά. «Τα Ιωάννινα μετεξελίσσονται σε οικοσύστημα ευκαιρίας για μεγάλες εταιρείες που δρομολογούν σχέδια ανάπτυξης και αναζητούν προσωπικό», σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου (ΕΤΕΠΗ) Ηπείρου Αλκιβιάδης Παϊπέτης. Το ΕΤΕΠΗ φιλοξενεί περίπου 30 ελληνικές και ξένες εταιρείες, που έχουν επίκεντρο την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και προϊόντων. Εκεί, πριν από περίπου έναν μήνα, η Deloitte Ελλάδος εγκαινίασε τα νέα της γραφεία, με τα Ιωάννινα να είναι ο πέμπτος σταθμός της συμβουλευτικής εταιρείας, που διαθέτει παρουσία –εκτός από την Αθήνα– σε Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο και Πάτρα. Η Deloitte σχεδιάζει το επόμενο διάστημα να δημιουργήσει 70 νέες θέσεις εργασίας στα Ιωάννινα, ενώ και η PwC πρόκειται να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της.

    Λίγο μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οπότε δημιουργήθηκε ένα μεγάλο κύμα ανθρώπων εντός κι εκτός Ελλάδας που θα προτιμούσαν να μετεγκατασταθούν σε περιφερειακούς προορισμούς με καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, τα Ιωάννινα ενίσχυσαν περαιτέρω το προφίλ τους ως πόλος έλξης ξένων εταιρειών. Η παλαιότερη στην περιοχή ξένη (γερμανική) εταιρεία είναι η P&I, που ίδρυσε το 2017 την P&I Hellas και το κέντρο καινοτομίας της, απασχολεί περισσότερους από 150 εργαζομένους και αναζητεί αυτή την περίοδο αποφοίτους Πληροφορικής. Επίσης, τον Νοέμβριο του 2019 η δημιουργός λογισμικού και παροχής υπηρεσιών απομακρυσμένης πρόσβασης Teamviewer, ανέπτυξε το κέντρο έρευνας και τεχνολογίας απασχολώντας αρχικά μόλις 17 άτομα, αριθμός που υπολογίζεται ότι θα αγγίξει τα 200. Προς την κατεύθυνση αυτή η εταιρεία αναζητεί να προσλάβει το διάστημα αυτό μηχανικούς Πληροφορικής για κέντρο (hub). H λίστα των τεχνολογικών εταιρειών της Ηπείρου περιλαμβάνει την PD Neurotechnology, που έχει αναπτύξει ιατρική συσκευή για την άντληση δεδομένων ακριβείας για την ασθένεια Πάρκινσον. Οπως και τη γερμανική εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου BestSecret, που εγκαινίασε την παρουσία της πέρυσι την άνοιξη. Η συγκεκριμένη εταιρεία, που βρίσκεται εκτός του τεχνολογικού πάρκου, μισθώνει χώρο 520 τ.μ. στα Ιωάννινα κι επιδιώκει μέχρι και του χρόνου να αυξήσει τον αριθμό των εργαζομένων της στους 70.

    Τα Ιωάννινα έχουν επιλέξει και οι τεχνολογικές εταιρείες TerracomTekmon και η ελληνική Natech, που αναπτύσσει λογισμικό για τον χρηματοπιστωτικό τομέα εντός Ελλάδας αλλά και σε δεκάδες άλλες χώρες.

    PhysioClinic

    Κοινοποίηση:

    Τελευταία Νέα

    Κοινοποίηση:

    Περισσότερα Άρθρα
    Σχετικα

    ΠΑΤΡΑ – ΒΙΝΤΕΟ: Χιλιάδες στην πορεία – 24ωρη γενική απεργία

    Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα, εξαιτίας της 24ωρη...

    Ο αθόρυβος «πόλεμος» της ελιάς στις ΗΠΑ και τo δώρο Τραμπ στους Τούρκους και Αιγύπτιους

    Oι δασμοί είναι όπλο και εργαλείο άσκησης πολιτικής και υπό αυτή την ιδιότητα...

    ΣΥΝΤΑΓΗ: Πασχαλινά κουλουράκια λεμονιού

    Σε ποιον δεν αρέσουν τα κουλουράκια; Eιδικά αν είναι...

    Εύβοια: Ο 50χρονος που σκοτώθηκε από τον 75χρονο τον είχε αφήσει να μένει στο σπίτι του που είχε αγοράσει στον πλειστηριασμό

    Νέες πληροφορίες για το φονικό στην Εύβοια στο οποίο έπεσε ένας 50χρονος...