Τα γενναιόδωρα κίνητρα του περίφημου νόμου των ΗΠΑ για τη μείωση του πληθωρισμού (Inflation Reduction Act – ΙRA) δεν αφήνουν ασυγκίνητες τις εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις. Ακολουθώντας τον δρόμο μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων, η Cenergy Holdings και η τσιμεντοβιομηχανία TΙΤΑΝ δίνουν τη δική τους «ψήφο» εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ ως επενδυτικό προορισμό και το χρηματοδοτικό «πακέτο» Μπάιντεν των 369 δισ. δολ. για τη στήριξη της πράσινης μετάβασης, από το οποίο θα ενισχυθούν συνολικά με ένα ποσό άνω των 100 εκατ. δολ.
Στη Βαλτιμόρη
Όπως σημειώνει ρεπορτάζ της Καθημερινής, η Cenergy ανακοίνωσε χθες ότι μέσω της θυγατρικής της στις ΗΠΑ, Hellenic Cables Americas, σχεδιάζει να κατασκευάσει μια νέα μονάδα παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ, εκτιμώμενου κόστους 300 εκατ. δολ., με την τελική επενδυτική απόφαση να μην έχει ληφθεί ακόμη. Η αρμόδια Υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ ενέκρινε το αίτημα της ελληνικής εταιρείας για την ένταξη της επένδυσης στο πρόγραμμα Επιλέξιμων ∆απανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project) με την παροχή φορολογικών απαλλαγών έως 58 εκατ. δολ. Η νέα μονάδα, η οποία τελεί υπό την αίρεση λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης, θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία. Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης περίπου 154 στρεμμάτων. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 8 εβδομάδων, υπό την προϋπόθεση λήψης των συνήθων σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεων.
Με τη νέα αυτή επένδυση η Cenergy Holdings βάζει «πόδι» στη μεγάλη αγορά των ΗΠΑ και ως παραγωγός υποβρυχίων και υπογείων καλωδίων, ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο στην αναπτυξιακή της πορεία, που έχει συνδέσει επιτυχώς με τομείς που προωθούν την ενεργειακή μετάβαση. Η Cenergy είχε ανακοινώσει ένα σχέδιο κατασκευής μονάδας παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων το 2021 στο Μέριλαντ από κοινού με τον δανέζικο κολοσσό Orsted, που αποτελεί τον μεγαλύτερο κατασκευαστή υπεράκτιων αιολικών πάρκων στον κόσμο. Το σχέδιο αυτό «πάγωσε» στη συνέχεια με ευθύνη των ∆ανών και τουλάχιστον από τη χθεσινή ανακοίνωση της Cenergy δεν προκύπτει κάποια σαφής συσχέτιση με το σχέδιο για μονάδα παραγωγής, που εκτός από υποβρύχια καλώδια θα περιλαμβάνει και χερσαία. Η επέκταση στον τομέα των υπογείων καλωδίων συνδέεται με την παλαιότητα του ηλεκτρικού δικτύου των ΗΠΑ και την ανάγκη επείγουσας αναβάθμισης για να ανταποκριθεί στην αυξημένη παραγωγή των ΑΠΕ από την έκρηξη επενδύσεων που πυροδότησε ο νόμος IRA. Η παραγωγή καλωδίων εντός των ΗΠΑ, εξάλλου, απαντάει και στο πρόβλημα της πολιτικής δασμών αντιντάμπινγκ που εισήγαγε ο Τραμπ και παραμένουν σε ισχύ.
Στη Βιρτζίνια
H τσιμεντοβιομηχανία TΙΤΑΝ έχει αναπτύξει ήδη παραγωγική δραστηριότητα στις ΗΠΑ και χθες ανακοίνωσε ότι το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου Roanoke στη Βιρτζίνια επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου. Η ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας εναρμονίζεται με τη στρατηγική της ΤΙΤΑΝ για το 2026 για πράσινη ανάπτυξη, με στόχο τη διεύρυνση της γκάμας των τσιμεντοειδών προϊόντων χαμηλών εκπομπών άνθρακα που προσφέρει στους πελάτες της, θέτoντας ένα νέο πρότυπο για την κατασκευή γεφυρών, νοσοκομείων, σχολείων και άλλων κρίσιμων έργων υποδομής. Το έργο αποτελεί μέρος τού ύψους 6,3 δισ. δολαρίων προγράμματος βιομηχανικής απανθρακοποίησης στις ΗΠΑ, το οποίο διαχειρίζεται το Γραφείο καθαρής ενέργειας (OCED) του υπουργείου Ενέργειας της χώρας και επικεντρώνεται στη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα.
Κύμα επενδύσεων
Τα κίνητρα του νόμου IRA λειτουργούν ως μαγνήτης για τις ευρωπαϊκές εταιρείες, που η μία μετά την άλλη ανακοινώνουν επενδύσεις στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Μόλις πρόσφατα η ελβετική εταιρεία ηλιακής ενέργειας Meyer Burger, που διαθέτει τρία εργοστάσια στη Γερμανία, ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το νέο της εργοστάσιο στο Κολοράντο αντί της Γερμανίας. Αντιστοίχως, η δανέζικη Vestas και η γερμανική Siemens Gamesa σχεδιάζουν την κατασκευή νέου εργοστασίου στη Νέα Υόρκη, ενώ η εταιρεία ηλεκτρικών μπαταριών Freyr εγκατέλειψε την επένδυση κατασκευής μονάδας παραγωγής μπαταριών στη Νορβηγία για να επεκταθεί στην Τζόρτζια των ΗΠΑ.