Η περίπτωση των εκατοντάδων μεταναστών εργατών γης (με κύρια προέλευση από το Μπαγκλαντές) στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας φέρνει στην επιφάνεια το πόσο επικίνδυνη για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι η γραφειοκρατία.
Στην ευρύτερη περιοχή της Μανωλάδας υπολογίζεται ότι διαμένουν κατά περιόδους σε καταυλισμούς περίπου 7.000 μετανάστες εργάτες γης. Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χωρίς χαρτιά και αυτό αποτυπώνεται στο γεγονός ότι έχουν εμβολιαστεί μόλις 150 μετανάστες ενώ ακριβώς αυτή η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων αποτελεί το κύριο εμπόδιο για να έχουν πρόσβαση στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, καθώς οι ίδιοι δηλώνουν ότι θέλουν να εμβολιαστούν.
Έτσι, η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων και αδειών παραμονής για τους χιλιάδες μετανάστες εργάτες γης στην περιοχή της Μανωλάδας εκτός από παράγοντας που τους καθιστά έρμαια στην εργοδοτική ασυδοσία και εκμετάλλευση που φτάνει μέχρι και τα μεσαιωνικού τύπου βασανιστήρια και ταυτόχρονα τους καταδικάζει σε άθλιες, επικίνδυνες και ανθυγιεινές συνθήκες διαβίωσης, αυτή η έλλειψη νομιμοποιητικών εγγράφων τους καθιστά ακόμα περισσότερο ευάλωτους στην πανδημία καθώς δεν έχουν καμία πρόσβαση στο στοιχειώδες προληπτικό μέτρο που είναι το εμβόλιο.
Οι ίδιοι θέλουν να εμβολιαστούν
Το θέμα αυτό ανέδειξαν σε συνέλευση που έκαναν πάνω από 300 μετανάστες εργάτες γης στη Μανωλάδα τις προηγούμενες μέρες όπου εξέλεξαν επιτροπή αγώνα και ζητούν εκτός όλων των άλλων τον άμεσο εμβολιασμό τους με το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού.
Ειδικότερα διεκδικούν την έκδοση νομιμοποιητικών εγγράφων όλων των εργαζομένων στα χωράφια της ευρύτερης περιοχής της Μανωλάδας, την άμεση έκδοση ΑΜΚΑ όλων των εργαζομένων και τον άμεσο εμβολιασμό ανεξαρτήτως προϋποθέσεων. Την άμεση έκδοση των εγγράφων σε όλους όσοι τα έχασαν στη φωτιά του καταυλισμού. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων για τον Covid-19. Ζητούν επίσης ασφαλιστική κάλυψη όλων των εργαζομένων, ιατροφαρμακευτική και συνταξιοδοτική, ένα ένσημο για κάθε μέρα εργασίας, αξιοπρεπές μεροκάματο και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον και τις ακαθαρσίες
Επίσης ζητούν λύση στα προβλήματα στέγασης και καθαριότητας. «Είναι ανάγκη να γίνουν όλες εκείνες οι αναγκαίες υποδομές ώστε να βγούμε επιτέλους από τις τρώγλες στις οποίες ζούμε. Η υγεία μας επιβαρύνεται μέσα στα νάιλον, στα κουνούπια και τις ακαθαρσίες», σημειώνουν στο ψήφισμά τους οι εργάτες γης και ταυτόχρονα ενώνουν τις φωνές τους με τους Έλληνες εργαζόμενους ζητώντας ενίσχυση των δομών Υγείας της περιοχής με γιατρούς και νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών Ελλήνων και μεταναστών.
Τους λένε ψευδώς ότι δεν υπάρχουν εμβόλια
Για το θέμα μάλιστα υπήρξε παρέμβαση και από τον γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στη Βουλή στην προ ημερησίας συζήτηση την προηγούμενη Δευτέρα όπου ο κ. Κουτσούμπας χαρακτήρισε ντροπή και εξοργιστική στην κατάσταση με την άγρια εκμετάλλευση των εργατών. Ο κ. Κουτσούμπας μάλιστα κατήγγειλε ότι ενώ ζητούν οι ίδιοι οι μετανάστες να εμβολιαστούν, για να τους αποθαρρύνουν οι επιτήδειοι στην περιοχή, διαδίδουν ψευδώς ότι υπάρχει έλλειψη εμβολίων.
Χιλιάδες μετανάστες στη Μανωλάδα «ενώ εργάζονται κανονικά στα φραουλοχώραφα ανασφάλιστοι, χωρίς στοιχειώδη μέτρα ανθρώπινης διαβίωσης, εκτεθειμένοι σε κάθε λογής ασθένειες οι ίδιοι, αλλά και η ευρύτερη περιοχή. Ζουν σε τρώγλες από νάιλον μέσα στη λάσπη και τα κουνούπια. Η ευθύνη για το ξέσπασμα της πανδημίας ή άλλων νοσημάτων σε τέτοιες ευάλωτες κοινότητες βαρύνει αποκλειστικά την κυβέρνηση. Ζητούν οι ίδιοι να εμβολιαστούν και οι κρατικές αρχές αδιαφορούν» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας και πρόσθεσε:
Υγειονομική βόμβα
«Όλοι αυτοί οι άνθρωποι εργάζονται στην παραγωγή τροφίμων που κατακλύζει όλη την Ευρώπη και η περιοχή είναι μια υγειονομική βόμβα που πυροδοτείται από την ασυδοσία για κέρδη των επιχειρήσεων και την ανοιχτή συγκάλυψη από τις τοπικές αρχές και την κυβέρνηση, που το μόνο που τους νοιάζει είναι πώς θα παρέχουν φθηνή εργασία στους επιχειρηματίες».
Οι «εκτός δομών» έχουν δυσκολίες να εμβολιαστούν
Στην πραγματικότητα η περίπτωση των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα επιβεβαιώνει αυτό που διαπιστώνεται για όλη την Ελλάδα από την ΜΚΟ ΜΕΤΑδραση ότι δηλαδή πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν εκτός δομών και, είτε έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, είτε ακόμα χειρότερα ανήκουν στην κατηγορία των «χωρίς χαρτιά», αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες στο να εμβολιαστούν.
Μπορεί η ΚΥΑ που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβρη να δίνει τη δυνατότητα για έκδοση προσωρινού ΑΜΚΑ, ωστόσο η διαδικασία δεν είναι εύκολη καθώς μια σειρά από γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν έχουν λυθεί αφήνουν αρκετούς αποκλεισμένους από την πρόσβαση στις δομές υγείας. Η κατάσταση αυτή σε συνδυασμό με το έλλειμα γλωσσικής επικοινωνίας κάνει ακόμα πιο δύσκολη την πρόσβαση στον εμβολιασμό για τις ευάλωτες αυτές ομάδες του πληθυσμού.
Η Αθηνά Λινού μιλώντας στο MEGA μεταξύ άλλων ζήτησε «να εμβολιαστούν όλοι οι άνθρωποι, σε καταυλισμούς, σε κέντρα στήριξης μεταναστών, να βγουν στους δρόμους εμβολιαστικές μονάδες και να εμβολιάζουν».