Η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία, ύστερα από την ήττα του Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές και την πρωτιά του ακροδεξιού «Εθνικού Μετώπου» της Μαρίν Λεπέν, έφερε αναστάτωση στη γαλλική αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, προσθέτοντας την πολιτική αβεβαιότητα στη μεγάλη λίστα με τα οικονομικά ρίσκα που υπάρχουν σήμερα στην Ευρωζώνη.
Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που προβλέπουν -κάποιοι μπορεί και να το εύχονται- ότι σε περίπτωση νίκης της Μαρίν Λεπέν, οι αντιδράσεις στην αγορά θα είναι τέτοιες που θα προκαλέσουν μια δεύτερη «στιγμή Λιζ Τρας» και θυμίζουν την παραίτηση της τελευταίας από τη θέση του πρωθυπουργού στη Μεγάλη Βρετανία, το 2022, ύστερα από την κρίση στην αγορά ομολόγων που πυροδότησε το οικονομικό της πρόγραμμα και την άρνηση της Τράπεζας της Αγγλίας να συνεχίσει την στήριξη.
Το ενδεχόμενο η Μαρίν Λεπέν να κερδίσει στις βουλευτικές εκλογές και ο πρόεδρος Μακρόν (η θητεία του οποίου λήγει το 2027) να «συγκατοικήσει» με κυβέρνηση στην οποία πρωθυπουργός και υπουργοί θα προέρχονται από το «Εθνικό Μέτωπο», δημιουργεί αβεβαιότητες σε διαφορετικά επίπεδα:
3. Ένα ερώτημα είναι επίσης η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αφενός στο θέμα των ευρύτερων κινήσεών της σε σχέση με τα επιτόκια και την νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης, αλλά και σε σχέση με την Γαλλία, εάν η αγορά ομολόγων της τελευταίας υποστεί πιέσεις ως αποτέλεσμα των πολιτικών εξελίξεων.
Πλειάδα οικονομικών ινστιτούτων και οικονομολόγων, πάντως, υποδεικνύουν τα ανοίγματα που συνεπάγονται οι προεκλογικές εξαγγελίες της Λεπέν, όπως η εταιρεία συμβούλων Asteres που υπολογίζει ότι θα προκαλέσει πρόσθετο έλλειμμα 3,9 μονάδων του ΑΕΠ, και σημειώνει μάλιστα ότι το ποσοστό είναι διπλάσιο από εκείνο του προγράμματος της Λιζ Τρας.
Συντάξεις, παροχές και μεταναστευτικό
Το Εθνικό Μέτωπο έχει υποσχεθεί να καθιερώσει «εθνική προτίμηση» για τις δημόσιες συμβάσεις, η οποία θα ήταν αντίθετη με τους κανόνες της ενιαίας αγοράς της ΕΕ. Όσον αφορά τις συντάξεις, το κόμμα πίεζε παλαιότερα για όριο συνταξιοδότησης τα 60 έτη, αλλά αργότερα πρότεινε τα 62 έτη για όσους ξεκινούν να εργάζονται σε νεαρή ηλικία. Πέρυσι ο Μακρόν ανέβασε την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64, πυροδοτώντας διαδηλώσεις στους δρόμους.
Κεντρική θέση στο πρόγραμμα της Λεπέν είναι η δέσμευση να μειώσει τη μετανάστευση και λέει ότι θα κερδίσει έσοδα κόβοντας τις παροχές και τα επιδόματα που λαμβάνουν οι ξένοι στη Γαλλία.
Επενδύσεις και θέσεις εργασίας
Από την άλλη πλευρά, ο Μακρόν που ανέλαβε την προεδρία πριν επτά χρόνια αντιπαραθέτει τα δικά του επιτεύγματα στα οποία περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο εκατομμυρίων θέσεων εργασίας και ένα ποσοστό απασχόλησης που είναι το υψηλότερο των τελευταίων 40 ετών.
Η δε αναταραχή στην αγορά και οι πιθανές συνέπειες στην οικονομία χρησιμοποιούνται και ως επιχείρημα από την πλευρά του Μακρόν για να συσπειρώσει τους ψηφοφόρους απέναντι στην Λεπέν. Άλλωστε αυτή είναι και η στρατηγική πίσω από την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, με την οποία θέλει να προκαλέσει αντανακλαστική συσπείρωση όλων των υπόλοιπων πολιτικών δυνάμεων απέναντι στο Εθνικό Μέτωπο.
Λεμέρ: Μαρξιστικό το πρόγραμμαΜπρούνο Λεμέρ
Είναι ενδεικτικό ότι ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ, χαρακτήρισε το πρόγραμμα της Λεπέν «μαρξιστικό» λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα άνοιγμα 24 δισ. ευρώ στον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς περιλαμβάνει πολλές υποσχέσεις, αλλά δεν περιγράφει πηγές νέων εσόδων, ενώ είπε ότι η Λεπέν θα οδηγήσει τη Γαλλία εκτός ευρωζώνης επειδή θα παραβιάσει τους δημοσιονομικούς κανόνες και .
Την περασμένη εβδομάδα, το χρηματιστήριο του Παρισιού κατέγραψε τη χειρότερη εβδομαδιαία επίδοση των τελευταίων δύο και πλέον ετών την Παρασκευή 14 Ιουνίου, παρασύροντας και άλλες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και το ευρώ, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για το αποτέλεσμα των εκλογών στη Γαλλία.
Ο δείκτης μετοχών αναφοράς CAC 40 της γαλλικής πρωτεύουσας υποχώρησε περισσότερο από 3% σε ένα σημείο πριν κλείσει 2,7% χαμηλότερα την Παρασκευή. Για την εβδομάδα σημείωσε πτώση 6,2%, τη χειρότερη επίδοσή του από τον Μάρτιο του 2022, στον απόηχο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το χρηματιστήριο του Μιλάνου σημείωσε πτώση 2,8%, ενώ ο DAX της Φρανκφούρτης τερμάτισε στο κόκκινο κατά 1,4%. Εκτός της ευρωζώνης, ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησε κατά 0,2%. Το ευρώ υποχώρησε 0,4% έναντι του δολαρίου στα 1,0697 δολάρια.