Ήταν, μεταξύ άλλων, ο Έλον Μασκ της Tesla και της Space X, ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ της Meta και o Τζεφ Μπέζος της Amazon.
Μαζί τους ήταν ο Τιμ Κουκ της Apple, που είναι… μικρομεσαίος ως υπερπλούσιος, αλλά διοικεί μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο σε κεφαλαιοποίηση, όπως και ο Σουντάρ Πιτσάι της Google, που επίσης είναι επικεφαλής ενός γίγαντα.
Δεν έχουν περάσει ούτε 100 ημέρες από τις 20 Ιανουαρίου και εξαιτίας της πολυδιαφημισμένης ανακοίνωσης του Ντόναλντ Τραμπ, που «μοίρασε» δασμούς σε όλο τον πλανήτη, οι δισεκατομμυριούχοι της ορκωμοσίας έχουν χάσει ένα αξιοσημείωτο κομμάτι της περιουσίας τους.
Χθες Πέμπτη, την επομένη των ανακοινώσεων, και σήμερα Παρασκευή, τα χρηματιστήρια στις ΗΠΑ υποχώρησαν δραματικά, σε μία από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων ετών. Εκατοντάδες δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίηση σχεδόν όλων των εταιρειών του πίνακα της Wall Street χάθηκαν μέσα σε λίγες ώρες και μαζί τους η προσωπική περιουσία των αφεντικών τους.
Ας δούμε ποια ήταν η περιουσία των πλούσιων της φωτογραφίας στις 20 Ιανουαρίου, κατά την εκτίμηση του Forbes.
«Πρωταθλητής» ο Έλον Μασκ με 434 δισ. δολάρια, ενώ ακολουθούσαν ο Τζεφ Μπέζος με 239 δισ. και ο Ζούκερμπεργκ με 211 δισ. δολάρια. Τρεις άνθρωποι, λοιπόν, με συνολικά περιουσία που σχεδόν έφτανε τα 900 δισ. δολάρια.
Όσο για την κεφαλαιοποίηση των εταιρειών τους, η Tesla ήταν περίπου στα 1,3 τρισ. δολάρια, η Amazon περίπου στα 2,5 τρισ. και η Meta στα 1,5 τρισ. δολάρια.
Η Apple ήταν άτυπη πρωταθλήτρια της κεφαλαιοποίησης στα 3,5 τρισ. δολάρια στις 20 Ιανουαρίου, με την Alphabet, την μητρική εταιρεία της Google να ακολουθεί στα 2,4 τρισ. δολάρια.
Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε δύο γίγαντες του χρηματιστηρίου που «απείχαν» από την τελετή: η Microsoft είχε κεφαλαιοποίηση που έφτανε τα 3,2 τρισ. και η Nvidia με κεφαλαιοποίηση στα 3,35 τρισ.
Πού βρισκόμαστε μετά τους δασμούς του Τραμπ; Οι εταιρείες έχασαν κυριολεκτικά εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια μέσα σε δύο ημέρες.
Η Tesla, που έχει και τα βάσανα των χαμηλών πωλήσεων από τα καμώματα του Έλον Μασκ, βρίσκεται σήμερα κάτω από τα 800 δισ. δολάρια. Η Amazon έχει χάσει έδαφος και είναι περίπου στα 1,9 τρισ. ενώ η Meta «κρατιέται» συγκριτικά καλύτερα και βρίσκεται στα 1,3 τρισ.
Σημαντική είναι η πτώση της Apple που είναι στα 2,9 τρισ. και Alphabet που είναι κάτω από τα 1,8 τρισ. δολάρια.
Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που πωλούν υπηρεσίες, όπως η Microsoft, είναι σε πιο καλή κατάσταση από την Tesla ή την Apple που βασίζονται στις πωλήσεις φυσικών αντικειμένων.
Οι απώλειες των ιδιοκτητών των εταιρειών αυτών -και ας μην ξεχνάμε και μεγαλομετόχων- ακολουθούν την πορεία των χρηματιστηριακών αξιών.
Μόνο την Πέμπτη οι μεγάλοι παίκτες έχασαν συνολικά πάνω από 200 δισ. δολάρια, με τους καλεσμένους του Τραμπ να είναι συγκριτικά οι περισσότερο χαμένοι.
Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ είδε την περιουσία του να υποχωρεί κατά περίπου 18 δισ. (ή 9%), ο Μπέζος περίπου 16 δισ. και ο Μασκ πάνω από 11 δισ. σε μια ημέρα -αν και από την αρχή της χρονιάς οι απώλειες έχουν ξεπεράσει τα 110 δισεκατομμύρια.
Οι τέσσερις της φωτογραφίας και κάποιοι άλλοι που δεν χώρεσαν σε αυτή, αλλά βρέθηκαν στο Καπιτώλιο στις 20 Ιανουαρίου ήταν με τον τρόπο τους από τους ένθερμους υποστηρικτές και χρηματοδότες του Τραμπ -από τον πιο ενθουσιώδη Μασκ σε πιο διακριτικούς όπως ο Κουκ.
Μέσα σε δύο ημέρες οι απώλειες φτάνουν και ξεπερνούν τα 50 δισ. δολάρια, ένα ποσό καθόλου ευκαταφρόνητο. Άραγε μετάνιωσαν, το βλέπουν σαν παροδικό φαινόμενο ή βράζουν στο ζουμί τους βλέποντας ανίσχυροι ίσως να κάνουν κάτι τους δείκτες να κατρακυλούν;
