Ένα ιδιαίτερο για τη χώρα «πέρασμα» θα σηματοδοτήσει το φετινό Πάσχα, την έξοδο προς τη νέα κανονικότητα εν μέσω επιδημίας COVID-19, όπου η οριζόντια υποχρεωτικότητα μέτρων δίνει τη θέση της στην ατομική ευθύνη. Η 1η Μαΐου θα αποτελέσει την ημερομηνία-ορόσημο με την κατάργηση της χρήσης πιστοποιητικών εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους και των τακτικών self-test στα σχολεία καθώς και τη λειτουργία όλων των χώρων στο 100%. Έναν μήνα μετά, την 1η Ιουνίου, η χρήση μάσκας θα αποτελέσει παρελθόν και για τους εσωτερικούς χώρους, με εξαιρέσεις που θα ανακοινωθούν σε επόμενες ΚΥΑ.
Η αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες, η ηπιότερη νόσος από τις Omicron και Omicron 2 -στους εμβολιασμένους τουλάχιστον-, το τείχος ανοσίας από τους εμβολιασμούς και τις λοιμώξεις με κορωνοϊό καθώς και η καλοκαιρία, εξασφάλισαν το πρόσφορο έδαφος για χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων μεν, ανάγκη καλύτερης προσωπικής εκτίμησης του κινδύνου δε.
Τα παραπάνω επισημάνθηκαν κατά τη σημερινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, καθώς επίσης ότι ο κορωνοϊός είναι εδώ και επαναμολύνει περισσότερα από 1.000 άτομα καθημερινά, δεν έχει εξελιχθεί ακόμα σε κοινό κρυολόγημα και θέτει σε θανάσιμο κίνδυνο πολλούς -ηλικιωμένους και ανεμβολίαστους κυρίως- ανθρώπους. Ο αριθμός απωλειών παραμένει υψηλός, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου.
Σήμερα κατέληξαν 77 ακόμα ασθενείς «με» COVID-19 και όχι «από» COVID-19, σύμφωνα με τη διευκρίνιση της καθηγήτριας πως ένα σημαντικό ποσοστό θανάτων οφείλονται σε άλλο νόσημα και όχι τη λοίμωξη με κορωνοϊό. Η θνητότητα της COVID-19 που πλέον αποτιμάται σε 28.488 νεκρούς συνεχίζει να προβληματίζει. «Είναι πολυπαραγοντικό φαινόμενο», σχολίασε η κ. Παπαευαγγέλου, και εξήγησε πως άτομα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα και υπερήλικες με συννοσηρότητες είναι τα κύρια θύματα.